Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Dvoucestné hydraulické rypadlo LIEBHERR A 900 C ZW Litronic

Zveřejněno: 24. 8. 2007

Pro práci v takzvaném dvoucestném provozu tzn. na kolejích nebo na silnici představila společnost Liebherr na veletrhu Bauma v roce 2007 inovované dvoucestné rypadlo A 900 C ZW Litronic.

S mnoha komponenty vlastní výroby, mezi které patří vznětový motor, pohon pojezdu a otoče, pracovní čerpadla, hydraulické válce atd., vyvinula společnost Liebherr stroj A 900 C ZW Litronic speciálně pro dvoucestný provoz.

Základ vynikající výkonové charakteristiky tvoří přeplňovaný čtyřválcový vznětový motor Liebherr D934S koncipovaný přímo pro stavební stroje se vstřikovacím systémem „čerpadlo-palivové potrubí-tryska”, chladičem stlačeného vzduchu, který svého plného výkonu 105 kW/ 143 HP dosahuje již při 1800 min-1. Své bujné síly čerpá z celkového zdvihového objemu 6,4 litrů s vysokým točivým momentem. Motor tohoto moderního dvoucestného rypadla samozřejmě plní přísné emisní limity výfukových plynů stupně IIIa/Tier III.

Motoru Liebherr stojí po boku i výkonné, regulační paralelní čerpadlo Liebherr se dvěma nezávisle regulovanými okruhy, které je možno v případě potřeby řídit společně.

Celkovým průtokem 2x189 l/min umožňují tato čerpadla vysoké jízdní a pracovní výkony a navíc zaručují nezávislý provoz velkého počtu přídavných hydraulických zařízení. Inovovaný hydraulický systém LSC zajišťuje v každé době maximální výkon a sílu, díky čemu je bez problémů možná jízda stroje na kolejích a současný pohyb otoče a pracovního vybavení. Pro příslušné podmínky nasazení od zdvihání těžkých břemen až po filigránské planýrování může být výkon motoru a hydraulického systému individuálně nastaven.

Standardně je ve stroji vestavěna také funkce automatické regulace základní polohy nakolejovacího podvozku, která nepřetržitě zajišťuje klidné chování dvoucestného rypadla při jeho provozu na kolejích. Pro optimální trakci pneumatik na kolejích může být jejich přítlak zvýšen funkcí Novotronic nakolejovacích podvozků.

Dvoucestné hydraulické rypadlo LIEBHERR A 900 C ZW Litronic může být dle požadavku uživatele dodáno volitelně bez podpěr v provedení SYMETRIC RAIL, nebo je možno jej vybavit čtyřmi stabilizačními patkami. Pro provoz na tramvajových drahách je stroj na přání vybavo-ván nakolejovacími podvozky s úzkým rozchodem.

Základ pracovního ramene dvoucestného rypadla tvoří hydraulicky přestavitelný výložník o délce 3,4 m, který lze volitelně zaměnit za výškově a stranově přestavitelný výložník s délkou 3,6 m. K těmto výložníkům jsou dodávány násady v délkách 1,85 m, 2,05 m, 2,25 m nebo 2,65 m. Díky svému celkovému konceptu, který optimalizuje rozložení váhy stroje, dosahuje stroj LIEBHERR při maximálním vyložení bezkonkurenčních nosností. Jako jediné na trhu je toto rypadlo schváleno pro provádění zdvihacích prací na převýšení kolejnic max. 180 mm!

Podle vybavení základního stroje a výběru pracovního vybavení se pohotovostní hmotnost nového dvoucestného hydraulického rypadla A 900 C ZW Litronic pohybuje mezi 19,1 t a 23,4 t.

Stroj A 900 C ZW Litronic má ergonomicky uspořádanou kabinu, která ve spojení s plně automatickou klimatizací nabízí obsluze stroje maximální komfort a díky velkoplošnému zasklení i extrémně dobrý výhled při každodenní práci. Všechny ovládací prvky, včetně dvou displejů, jsou jasně a přehledně uspořádány a poskytují okamžitý přehled všech potřebných informací o provozním stavu stroje. Zešikmené hrany otoče nabízejí suverénní a bezpečný přehled o celkové situaci na staveništi, který lze dále zvýšit volitelně dodávanou kamerou monitorující oblast bezprostředně za zádí stroje.

Jediným autorizovaným zástupcem koncernu LIEBHERR na území České republiky pro prodej a servis stavebních strojů, včetně speciálních průmyslových strojů, ke kterým patří i toto dvoucestné hydraulické rypadlo A 900 C ZW Litronic, je společnost Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o., která dne 16. 8. 2006 obdržela od Drážního úřadu v Praze rozhodnutí o schválení typu drážního vozidla pro provoz na drahách na území České republiky.

V případě zájmu o další technické informace, případně cenovou nabídku, kontaktujte společnost Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o. – viz kontakty v záhlaví článku.



1 Ing. David Křivánek, marketingový manager společnosti Liebherr-Stavební Stroje CZ s.r.o.
Autor: David Křivánek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek