Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Dual power v akci: Plný výkon, nulové emise

Zveřejněno: 8. 2. 2015

Nejmenší pásové rýpadlo Wacker Neuson 803 dual power z dílny Wacker Neuson se v současné době používá u mostu přes Kochertal u spolkové dálnice A6 v Německu. LEONHARD WEISS dostal pověření vládního prezídia Stuttgart k provedení sanačních prací. Minirýpadlo může na tomto staveništi prokázat své výhody při bezemisní práci na úzkém prostoru.

Sanace více než 35 let starého mostu přes Kochertal u města Geislingen am Kocher nedaleko Heilbronnu budou probíhat v letech 2013 až 2015 – pracovat se bude současně na několika staveništích. Most přes Kochertal je s výškou 185 metrů nejvyšším mostem Německa, denně přes něj přejede 50 000 aut. Most přes Kochertal byl postaven jako most se skříňovými nosníky z předpjatého betonu. Uvnitř skříňového nosníku mostu o délce 1 128 metrů budou během sanace prováděny bourací práce. Skupina LEONHARD WEISS, stavební společnost provádějící práce, zde využívá tunové rýpadlo dual power od Wacker Neuson, které bylo pořízeno speciálně pro tuto aplikaci. „Z rozhovorů s odpovědným stavebním vedoucím Hartmutem Baggem jsem věděl, že jsou plánovány bourací práce uvnitř mostu. Naše rýpadlo 803 dual power je ideální stroj pro takové nasazení, neboť přesně pro toto bylo vyvinuto,” říká Thomas Knapp, vedoucí odbytu regionu Stuttgart ve společnosti Wacker Neuson.

Malé rozměry a snadná manipulace

S možností dual power lze k minirýpadlu 803 od Wacker Neuson navíc vedle standardního naftového motoru připojit externí elektrohydraulický hnací agregát HPU8. S agregátem je rýpadlo poháněno pouze elektřinou a zcela bez emisí. Rýpadlo s možností dual power splňuje všechny požadavky jako konvenční kompaktní naftové rýpadlo, které je ale v případě potřeby během několika minut možné přeměnit na stroj pro bezemisní práci – bez ztráty výkonu stroje nebo pružnosti při nasazení. Pro společnost to znamená vyšší vytížení stroje a více možností využití minirýpadla. Wacker Neuson je jediným výrobcem, který nabízí řešení pro bezemisní práce s externím agregátem. „Pro bourací práce na mostu přes Kochertal byl potřebný výkonný stroj s kompaktními rozměry, který bude moci pracovat i na úzkém prostoru a především jej bude možné provozovat bez výfukových emisí,” vysvětluje požadavky Hartmut Bagg, stavbyvedoucí společnosti LEONHARD WEISS. „Vybavení dual power dokázalo při nasazení přesvědčit.

Pro uživatele je především důležitá snadná manipulace s agregátem dual power: Pokud má být rýpadlo použito pro bourací a sanační práce, najede obsluha v konvenčním provozu až k místu použití. Na dozerové radlici rýpadla jsou připraveny dva úchyty, do kterých je možné zavěsit agregát HPU8 pro snazší přepravu. Rozměry rýpadla a agregátu jsou vzájemně sladěny, aby uživatel mohl s pohonem bez problémů projet např. úzkými otvory. Na místě nasazení řidič připojí jednotku k dolní části rýpadla a může následně dále pracovat zcela bez emisí. Hydraulický systém rýpadla je napájen přes podvozek, díky čemuž zůstává poloměr otáčení více než 360 ° bez omezení. Rovněž provozní hmotnost, stabilita a rozměry rýpadla se s přípravou pro tuto variantu nemění. Pracovní postupy pro řidiče zůstávají po připojení agregátu zcela beze změny.

Spolupráce s LEONHARD WEISS

Se společností Wacker Neuson úzce spolupracujeme již řadu let,” doplňuje Hartmut Bagg. „S kvalitou a servisem jsme velmi spokojeni. Wacker Neuson je vždy spolehlivým partnerem, i při krátkodobé potřebě strojů.” Společnost LEONHARD WEISS, založená roku 1900, je kompletním poskytovatelem služeb ve stavebnictví. Společnost se třemi operativními obchodními oblastmi, silniční stavitelství a výstavba sítí, výstavba železniční infrastruktury a inženýrských staveb a staveb na klíč. Výkonové spektrum sahá od jednotlivých řešení na míru až po komplexní celková řešení od jednoho dodavatele – od malých zakázek až po náročné velké projekty. Skupina LEONHARD WEISS využívá různé stavební a kompaktní stroje Wacker Neuson, najdeme mezi nimi ponorné vibrátory, bourací kladiva, pěchy, vibrační desky, válce, generátory, kolové nakladače a kompaktní a mobilní rýpadla a je dlouholetým zákazníkem společnosti.

Kdo je Wacker Neuson Group

Skupina Wacker Neuson, která je výrobcem především malých stavebních a kompaktních strojů, má více než 40 dceřiných společností, 140 prodejních a servisních středisek a více než 12 000 prodejních a servisních partnerů na celém světě. Skupina byla založena v roce 1848. Wacker Neuson je partnerem, kterého si volí profesionálové z oboru stavebnictví, zahradnictví, zemědělství, dále obce a samosprávné celky a průmyslové podniky, například z oboru recyklace materiálů a energetiky. Společnost také dodává náhradní díly po celém světě. Pod Wacker Neuson Group patří značky Wacker Neuson, Kramer a Weidemann. Za rok 2013 koncern dosáhl obratu ve výši 1,160 mld. EUR a po celém světě zaměstnává více než 4 200 pracovníků.

¹) Přeloženo z tiskových podkladů společnosti Wacker Neuson SE
Autor: Ing. Přemysl Bartoš
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek