Dnes je 10.5. – svátek slaví Blažena

Drtiče MFL přesvědčují vysokým výkonem, spolehlivostí a nízkými náklady na provoz

Zveřejněno: 17. 4. 2009

Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o. nabízí špičkové stroje a zařízení pro drcení a třídění přírodního kameniva přímo v lomech a pro recyklaci stavebních hmot v místech demolic starých objektů a silnic, případně na vyhrazených skládkách. Od roku 2007 dodává moderní výrobky rakouské firmy MFL (Maschinenfabrik Liezen und Gieserei), která má v drcení a třídění materiálů více než 50 let praxe. Jednou z hlavních předností drtičů MFL jsou jejich mimořádně nízké provozní náklady.

Dne 16. března 2009 zorganizovala firma Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o. společně s akciovou společností Stavby silnic a železnic demoakci pro mobilní čelisťový drtič MFL. V prostranství skládky určené k recyklaci v areálu Obalovny Letkov nedaleko Plzně se sešli nejen zástupci obou firem, ale také partneři, klienti a potencionální odběratelé těchto unikátních strojů. Měla jsem tu čest spolu s ostatními fascinovaně sledovat, jak v útrobách drtičky během několika vteřin mizí velké kusy betonu, železobetonu, asfaltu či kameniva a na druhé straně se sype užitečný materiál pro další použití.

V tomto článku je použito jen pár autentických fotografií, v internetové verzi článku pak najdete fotogalerii celé akce a krátké video.

Charakteristika mobilních drtičů MFL

Společným rysem všech produktů MFL je vysoká technická kvalita, prvotřídní dílenské zpracování a jakost používaných materiálů, zejména opotřebitelných dílů (obložení čelistí nebo odrazových trámů), které si sama rakouská společnost vyrábí. Předností je mimo jiné také solidní robustnost konstrukcí všech pracovních částí, které zaručují dlouhou životnost zařízení.

Typ výkon motoru vstup do drtiče výkon t/h hmotnost
STE 90-60/T 198 kW 850×550 mm do 150 30 t
STE 100-65/T 198 kW 1000×650 mm do 200 40 t
STE 108-75/W 217 kW 1000×650 mm do 300 47 t
STE 108-75/TV 217 kW 1000×650 mm do 450 60 t

Čelisťové drtiče MFL s pásovým nebo kolovým podvozkem — základní parametry

Komplexní výrobní program nám umožňuje zajistit pro jakoukoliv požadovanou provozní aplikaci to nejhospodárnější řešení na klíč”, řekl Jiří Široký, vedoucí prodeje drticích zařízení MFL firmy Phoenix-Zeppelin.

Mobilní drtiče MFL pracují s podstatně menším množstvím výpadků a vyšším výkonem než srovnatelné systémy. Všechna zařízení, odstupňovaná podle běžných tržních velikostí, jsou vybavena dieselelektrickými agregáty. Mají diagnostický display, kde pomocí chybových hlášení získá obsluha nebo servis velmi rychle a přesně popis a místo poruchy nebo vadného dílu. Tohoto vybavení však použijete jen velmi sporadicky, neboť díky svému kvalitnímu provedení pracují tato zařízení s vysokou spolehlivostí. Pro přímou obsluhu z nakládacího přístroje jsou drtiče vybaveny také radiovým dálkovým řízením.


Mobilní drtič MFL od společnosti Phoenix-Zeppelin

Robustně řešený čelisťový drtič umožňuje pomocí hydraulického nastavování štěrbiny volit i požadovanou velikost zrnitosti drceného materiálu v jedné velké šíři pásu. K optimálnímu využití opotřebitelných dílů jsou drticí čelisti v provedení otočném o 180°.

Aby v místě zpracování nevznikal prach, lze tato zařízení vybavit skrápěním s připojením na externí vodní nádrž. Zpracovávat lze kamenivo, stavební suť, železobeton, asfalt, sklo, uhlí apod.

Typ výkon motoru vstup do drtiče výkon t/h hmotnost
R-CI 100-100/T 198 kW 1020x670 mm do 150 30 t
R-CI 100-130/T 198 kW 1360x850 mm do 250 39 t
R-CI 130-130/W 320 kW 1360x950 mm do 330 43 t
R-CI 130-130/T 320 kW 1360x950 mm do 330 60 t

Odrazové drtiče MFL s pásovým nebo kolovým podvozkem — základní parametry

Kapacita a typ drtičů

Pro primární drcení jsou v nabídce čelisťové (jednovzpěrné i dvojvzpěrné) a odrazové drtiče o výrobní kapacitě podle typu a velikosti až 330 m3/h, pro sekundární a terciální drcení pak drtiče kuželové o kapacitě až 290 m3/h. Pro speciální aplikace k úpravě měkkých až středně tvrdých materiálů jsou určeny drtiče válcové.

Výrobní program MFL drtičů doplňují nejrůznější podavače, kontejnery, zásobníky, dopravníky, síta, rošty, ocelové konstrukce a podvozky, které dovolují kompletovat zařízení podle požadavků zákazníků na klíč.

Dieselelektrický pohon

Výrobce MFL unikátně používá dieselelektrický pohon. Toto řešení poskytuje ve srovnání s tradičním hydraulickým pohonem řadu výhod. Především má dieselelektrický pohon nižší provozní náklady. Systém má účinnější přenos výkonu motoru na drticí zařízení, pracuje s menšími ztrátami a spotřebovává méně paliva. To se projeví jak při běžné činnosti, tak při chodu naprázdno (prostoje tvoří až jednu pětinu času a nelze se jim zpravidla vyhnout). Dieselelektrický pohon nemá při chodu naprázdno, oproti hydraulice, téměř žádný odpor, motor pracuje bez zatížení a úspora nafty činí 15–20 %.

Vybavení přepínačem síť/generátor – výhody

Zařízení jsou navíc vybavena přepínačem síť/generátor, takže když se nachází drtič v místech, kde je možné použít elektrický proud, může být zařízení poháněno přímo ze sítě. Snižují se tak náklady za spotřebované PHM (až o 50 %) a prodlužuje životnost motoru.

Elektromotor má mnohem větší moment setrvačnosti, který ve spojení s dalšími dvěma rotujícími setrvačníky mnohem účiněji zabraňuje zpomalení drtiče v případech, kdy se dostávají ke zpracování větší kusy kamene. Elektrický systém má výrazně nižší opotřebení vnitřních částí, i po mnoha letech pracuje se stejnou účinností, snadno se seřizuje, nemusí se u něj provádět výměna oleje a vyžaduje jen minimální údržbu.

Ukázkově jedno z prvních zařízení MFL dodané firmou Phoenix-Zeppelin do ČR pracuje v lomu Hrubá Voda na Moravě.

1 Zpracováno dle dostupných materiálů Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o. a demo akce, lektoroval Jiří Široký, vedoucí prodeje drticích zařízení MFL pro ČR, dotazy na jiri.siroky@p-z.cz
Autor: Mgr. Jarmila Burešová
Foto: Jarmila Burešová
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek