Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Dřevo – nedílná součást udržitelného rozvoje je stěžejním tématem veletrhu WOOD-TEC

Zveřejněno: 16. 9. 2009

Nedílnou součástí Mezinárodního veletrhu strojů, nástrojů, zařízení a materiálů pro dřevozpracující průmysl WOOD-TEC, který se uskuteční na brněnském výstavišti od 20. do 23. října 2009, bude bohatý doprovodný program. Připravují jej Veletrhy Brno a.s. v úzké spolupráci s Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Projekt se vrátil k říjnovému termínu a poprvé budou vystavovatelé soustředěni v moderním pavilonu P. Záměrem je spojit všechny zastoupené obory do jednoho celku, a tím zároveň posílit synergický efekt široké nabídky tohoto komplexu.

Odborný doprovodný program pod souhrnným názvem „Dřevo – nedílná součást udržitelného rozvoje” bude probíhat po všechny tři dny veletrhu přímo v prostorách pavilonu P. Zahájí jej stejnojmenný celostátní seminář pod vedením ústavu lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky, Lesnické a dřevařské fakulty a MZLU.

Přejímka kulatiny a energetické využití biomasy

Druhý den 21. října se uskuteční celodenní seminář na téma „Elektronická přejímka kulatiny a bioenergie”. Odborníci budou přednášet od 10.00 do 15.00 hod. v expozici LDF MZLU. Bude se hovořit například o snímání a vyhodnocení rozměrů kulatiny, posuzování jakosti dříví a kontrole a kalibraci měřících zařízení určených pro přejímku dříví.

Dalšími zajímavými přednáškami bude energetické využití biomasy a dřevařský výzkum – teorie aplikace v praxi.

Následující den (22. října) je věnován současným trendům strojů a nástrojů pro obrábění dřeva a modifikaci a komprimaci dřeva. Zájemci se dozvědí informace týkající stanovení kvality povrchu dřeva při vysokorychlostním obrábění či provozních problémů pilových kotoučů pro formátovací pily.

Na programu bude i úprava povrchu dřevěných materiálů nízkoenergetickým studeným plazmatem a jeho aplikace ve strojírenství a dřevozpracujícím průmyslu. Součástí tohoto bloku budou ukázky prací studentů MZLU v Brně Lesnické a dřevařské fakulty na téma Výzkum v oboru obrábění dřeva, řezných nástrojů a modifikace dřeva.

Mapování historických i současných dřevěných staveb

Historickým a současným dřevěným konstrukcím a stavební fyzice je věnován poslední den veletrhu (23. října). Bude se hovořit o spolehlivosti a životnosti dřevostaveb, na programu jsou i kompozitní materiály na bázi dřeva využívané pro výrobu dřevěných staveb i materiálové modely dřeva. Samostatný blok bude věnován současné úrovni stavebně technického průzkumu pro podklady pro obnovu dřevěných konstrukcí historických objektů.

V této části semináře se mohou zájemci dozvědět aktuální informace o historických a současných dřevěných stavbách, jejich mapování a obnově. Opět nebudou chybět ukázky prací studentů MZLU na téma Historické a současné dřevěné konstrukce.

Soutěž pro veřejnost

Tradičně proběhne v expozici LDF MZLU (od 21. do 24. října) populárně naučná soutěž Poznejte naše dřevo. Podstatou bude přiblížení domácích dřevin široké veřejnosti všech věkových kategorií. Lidé se při ní dozvědí jak rozeznat jednotlivá dřeva mikroskopicky i makroskopicky. Výhodou je, že si budou moci vzorky osahat a porovnat jejich tvrdost, barvu, lesk, vůni i další vlastnosti. Součástí soutěže je výstava plakátů s obrázky a popisem našich hlavních dřevin. Úkolem soutěžících bude správně určit pět vzorků dřev, ze správných odpovědí budou vylosováni výherci, kteří obdrží hodnotné ceny.

Autor: Alena Březinová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové stroje lze nyní… celý příspěvek