Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Dotační program na stavební techniku

Zveřejněno: 13. 12. 2018

Chystáte se pořídit novou stavební techniku anebo o těchto investicích uvažujete? Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nabízí dotační program na podporu rozvoje malých a středních podnikatelů. Řadě podnikatelů chybí expert se zkušenostmi s dotačními programy, ČSOB Leasing proto zřídil vlastní Centrum dotačního poradenství.

Program je určen pro podnikatele v oboru výstavba budov (s výjimkou developerské činnosti), inženýrské stavitelství a specializované stavební činnosti (foto Baiploo, Shutterstock)

Na podrobnosti ohledně dotačního programu pro stavební techniku odpovídá Ing. Pavlína Šiknerová z Centra dotačního poradenství ČSOB Leasing:

Co nabízí rozšířený dotační program pro podnikatele ve stavebnictví?

Jedná se o kombinaci úvěrů s veřejnou podporou, tento finanční nástroj podporuje investice do nových technologií a staveb. Program běží formou bezúročných úvěrů až se sedmiletou splatností včetně možnosti odkladu splátek jistiny až na 3,5 roku.

Který podnikatel ve stavebnictví může žádat o podporu v rámci tohoto programu?

Program je určen pro podnikatele v oboru výstavba budov (s výjimkou developerské činnosti), inženýrské stavitelství a specializované stavební činnosti. Žádat může mikro, malý, nebo střední podnikatel - firma do 250 zaměstnanců, nebo do 50 mil. EUR obratu nebo do 43 mil. EUR bilanční sumy. Propojené firmy se také počítají – důležitá je majetková struktura skupiny.

Na co lze čerpat podporu?

Čerpat podporu lze na speciální vozidla, stavební stroje, speciální přívěsy a návěsy – jako například: speciální vozidla typu autojeřáb, buldozer, autorýpadlo, čerpadlo betonu, drtič kamene, elektrocentrála, montážní vůz, pojízdná prodejna, pracovní plošina, vrtná souprava, dozer, apod. Dále pak nákladní automobily s účelovými nástavbami - tzv. sklápěčky, cisterny, míchačky, užitkové vozy – dodávky, osobní vozy pro účely dopravy dělníků či servisu zákazníkům do pořizovací ceny 600 000 Kč.

Měla byste příklad, jak takové financování vypadá?

Nejlépe si to ukážeme na grafu, který vystihuje kombinaci bezúročného úvěru od ČMZRB a úvěru od ČSOB Leasing s dotovaným úrokem.

Příklad ÚVĚRU S DOTACÍ pro malé a střední podniky se splatností až 7 let. Pro odporované obory podnikání v regionech mimo Prahu.
Příklad ÚVĚRU S DOTACÍ pro malé a střední podniky se splatností až 7 let. Pro odporované obory podnikání v regionech mimo Prahu.

Je poskytováno i poradenství?

Celá administrace spojená s žádostí o podporu je pro klienty ČSOB Leasing zdarma. Společnost má vlastní Centrum dotačního poradenství, díky kterému zákazník vyřídí vše pod jednou střechou. V případě, že by byl investiční záměr klienta mimo podporované oblasti, budou specialisté hledat jiné možnosti financování.

Standardně jsou bezúročné úvěry z tohoto programu poskytovány ve výši 1 až 45 mil. Kč, a to až na 45 % způsobilých výdajů projektu. Minimálně 20 % financování pak musí poskytnout spolupracující komerční banka nebo leasingová společnost. ČMZRB k tomuto partnerskému úvěru poskytuje finanční příspěvek na úhradu úroků, a to až do výše 1 milionu korun. V rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) je na dotační program vyčleněno celkově 8,8 mld. korun.

Poskytnuto již přes miliardu korun

Program běží od 1. června 2017. ČMZRB do konce srpna 2018 jeho prostřednictvím poskytla malým a středním podnikatelům bezúročné úvěry v objemu vyšším než 1 miliarda Kč a umožnila ve spolupráci s komerčním sektorem zafinancovat již více než 150 projektů, jejichž hodnota převyšuje hranici 2,3 miliardy korun.

O ČSOB Leasing

ČSOB Leasing je 100% dceřinou společností Československé obchodní banky, členem skupiny ČSOB a  významné nadnárodní skupiny KBC. Prostřednictvím sítě vlastních poboček poskytuje finanční služby podnikatelům i  soukromým osobám, v  oblasti financování osobních, užitkových a  nákladních automobilů, strojů, zařízení, technologií, investičních celků a výpočetní techniky. Produkty zákazníkům je společnost schopna podle preferencí zákazníka nabídnout nejen prostřednictvím vlastní distribuční sítě i rozsáhlé distribuční sítě ČSOB a zajistit tak osobní přístup v každém regionu České republiky, ale přímo v  místě prodeje u spolupracujících dodavatelů movitého majetku.

ČSOB Leasing poskytuje financování pořízení či užívání produktivního (odepisovatelného) majetku. ČSOB Leasing je držitelem certifikátu jakosti podle normy ISO 9001:2008.

Více na www.csobleasing.cz nebo na tel. 222 012 111

Foto: ČSOB Leasing
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek