Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Diamantová technika řezání, dělení a broušení od firmy Mátl & Bula

Zveřejněno: 3. 10. 2008

Řezání, dělení a broušení je ve stavebnictví i jinde nutností. S vývojem nových materiálů a přesné, vysoce účinné techniky se nyní navíc rychle rozšiřuje. Společnost Mátl & Bula, známá i jako přední dodavatel manipulační techniky, nabízí firmám a řemeslníkům ucelenou technologii pro řezání, dělení a broušení, jejímž základem jsou vysoce účinné nástroje na bázi syntetického diamantu.

Ani ne tak dávno stačily zedníkovi na stavbě kladivo, lžíce, sekáč a další jednoduché nářadí. Dnes se díky moderním technologiím staly dostupné stroje, nářadí a nástroje, které při řezání, dělení nebo broušení stavebních a dalších materiálů zabudovaných do staveb několikanásobně zvýší kvalitu, rychlost práce a odstraní dřinu. Netýká se to jen tradičních zednických řemesel, ale i instalatérů v oborech elektrotechnika, voda, plyn, vytápění, vzduchotechnika atp.


Krystaly syntetického diamantu pro řezné a brusné nástroje mají rozměry 0,3 až 0,4 mm a díky železité přísadě mnohem vyšší pevnost než křehký přírodní diamant. V pracovních segmentech jsou pojeny speciálními slitinami na bázi kovů a tvrdokovu (karbidu wolframu), které se liší podle typu opracovávaného materiálu

Firemní politika Mátl & Bula spočívá na myšlence, že každý zákazník musí dostat komplexní nabídku, která řeší nejen vlastní řezání či broušení stavebního materiálu včetně dřeva, ale i předešlé a navazující činnosti. Proto úsek Stavební mechanizace společnosti zajišťuje nejen výrobu, prodej a půjčovnu obráběcí a řezací techniky, ale najdeme tu např. i techniku pro hutnění podkladů nebo zpracování betonu pro podlahy, míchačky betonu atd. Následující seznam ukazuje nejdůležitější druhy výrobků:

  • Stolové pily na řezání keramických a betonových dlažebních prvků
  • Řezače spár v betonu
  • Brusky betonu
  • Frézky betonu
  • Vibrační desky
  • Vibrační pěchy
  • Jádrové vrtačky
  • Diamantové brusné a řezné nástroje
  • Lišty na vibrování čerstvého betonu
  • Hladičky na beton

Stolová pila na řezání keramických a betonových obkladů nebo dlažeb je dnes běžná u firem i řemeslníků

Řezač spár v betonu nebo živičném povrchu

Úspěšné postavení firmy na tomto poli dotváří vysoká úroveň služeb. Ty samozřejmě zahrnují opravy strojů a obnovu opotřebených řezných a brusných nástrojů, tedy výměnu brusných či řezných segmentů na nosičích – vrtacích korunkách, řezných kotoučích nebo brusných talířích. Významná je také poradenská činnost a zaškolení, jak s technikou pracovat.

Jak při naší návštěvě zdůraznil Ing. Petr Hohn, odpovědný za úsek Stavební mechanizace společnosti, „je to především vysoce kvalifikovaný návrh techniků Mátl & Bula, jaké segmenty na nosič určený pro danou činnost vůbec použít. Jiné segmenty jsou na řezání živičné vozovky, jiné betonu a jiné železobetonu. Neznalá volba segmentů nekvalitním servisem znamená většinou rychlé znehodnocení nástroje, sníženou kvalitu a malou produktivitu práce."


Jádrová vrtačka pro odvrtání vrstvy nebo celého prostupu v podlaze

Možnosti diamantových nástrojů

Podle Petra Hohna se řezné a brusné nástroje využívající syntetického diamantu používají přes 25 let. Do bývalého Československa se začaly dovážet při výstavbě jaderných elektráren, dálnic, vodních děl atd., kde sloužily k dělení, řezání či vrtání velmi tvrdých betonů a železobetonů. Vykazovaly přinejmenším 5× vyšší produktivitu práce, než ostatní techniky na bázi např. tvrdokovu, karborunda apod. Mezi střední a malé firmy, svépomocné stavebníky a kutily pronikla tato technologie v posledních 10-ti letech, kdy se výroba diamantových nástrojů zrychlila a zlevnila.

Dnes se syntetický diamant používá také při rychlém a šetrném odstraňování starých betonových a železobetonových staveb nebo konstrukcí (např. přestavba stadionu na Letné), odřezávání zabudovaných konstrukčních dílců a jejich částí (např. při modernizaci panelových domů), pro vyřezávaní poškozených nosných a základových bloků (Mánesův most), pro navrtávání základů pro účely injektáže, k tzv. podřezávání zdiva nad základy pro aplikaci izolace atd.

U novostaveb pak k řezání dilatačních a jiných spár, okenních a dveřních otvorů, průvlaků, instalačních prostupů a drážek, atp. v betonových monolitických konstrukcích. To je někdy rychlejší a levnější, než řešení v rámci přípravy bednění.

Menší a ruční diamantové nářadí se používá i v bytové výstavbě – při řezání domovních rozvodů, pro vrtání otvorů pro elektrické krabice, pro odřezání přesahů stěn, řezání otvorů pro okna a dveře atd. Ruční řezače spár se uplatní i při řezání spár v betonových a asfaltových vozovkách, chodnících, parkovištích. Statistiky uvádějí, že zhruba 90 % zedníků a řemeslníků dnes již používá diamantové nástroje.


Nosič s navařenými segmenty, tzv. korunka, tvoří pracovní část jádrové vrtačky

Vrtací korunky mohou dosahovat větších délek nebo mohou být doplněny dlouhým nástavcem. Nahoře vlevo ve výřezu je vrtací korunka na elektroinstalační krabice do zdiv (cihly, pórobeton, vápenopískové kvádry, liapor ap.)

Nejdůležitější jsou menší firmy a řemeslníci

Hlavní úsilí firmy Mátl & Bula se zaměřuje na početnou skupinu menších firem nebo samostatných řemeslníků a jim odpovídající, tzv. malou mechanizaci. Vyplývá to především z toho, že většina stavebních zakázek se dnes realizuje subdodavatelsky malými firmami a pracovníky na živnostenský list.

Lidé, kteří se takto účastní často rozsáhlých staveb, nejdou pro nářadí do marketu, ale ke specialistovi. Termíny jsou často napnuté a oni čekávají, že jim nabídneme řešení, které ušetří čas a dřinu a předejde únavě. Čekají, že je seznámíme se základy dělení a broušení materiálů, prakticky zaškolíme a vybavíme technikou na míru, včetně záručního a pozáručního servisu, s podrobnou a názornou dokumentací a návody atd. Přístroje, které si vyberou, musí být skladem, čekání bývá pro zákazníka někdy drahé. Zákazník, který s naším řešením uspěje, se k nám vrací. To je to, proč se firma Mátl & Bula za pouhé 4 roky úspěšně prosadila s diamantovou technikou na trhu a s výsledky, které se dodnes zlepšují," řekl Petr Hohn a pokračuje:

Některé firmy si raději půjčují a v poslední době se požadavky na půjčování zvyšují. Většinou ale platí, že firmy si kupují hlavně to, co bezprostředně potřebují ke své hlavní specializaci, a zařízení, která potřebují jen občas, si půjčují.

Vedle firem a živnostníků pamatujeme také na veřejnost. Kdo váhá s nákupem, může si na zkoušku stroj i s nástrojem vypůjčit a totéž platí i pro toho, kdo stroj potřebuje příležitostně. Mátl & Bula nabízí službu i pro tuto skupinu. U nás si lze vypůjčit třeba kvalitní a výkonnou jádrovou vrtačku (např. na odvrtání instalačních prostupů), brusku na beton (např. pro vyrovnání betonu před pokládkou plovoucí podlahy) nebo i dražší věci," uzavírá Petr Hohn.


Řezné kotouče pro řezání a dělení asfaltové živice (nahoře) a betonu (dole)

Z historie firmy Mátl & Bula

Firma Mátl & Bula s.r.o. se zabývá od svého založení v roce 1993 službami v oblasti manipulační techniky, zejména vysokozdvižných vozíků, a výrobou a prodejem hydraulických prvků a těsnění. Od vzniku firmy společnost zastupovala tuzemského výrobce DESTA, od roku 2004 pak získala výhradní zastoupení na vysokozdvižné vozíky Hyundai a čtyřcestné vozíky Combilift, viz o nich náš článek v [1]. V roce 2004 také přibyl nový produktový úsek Stavební mechanizace zaměřený na techniku broušení, dělení a řezání materiálů, jehož těžištěm je vysoce pokroková diamantová technika. Sídlem firmy je Rajhrad u Brna.

V čele společnosti, která v současnosti zaměstnává cca 70 zaměstnanců, stojí Rostislav Mátl a Jaroslav Bula. Oddělení Stavební mechanizace včetně diamantové techniky, kterou od jejího založení v roce 2004 vede Petr Hohn, který v této problematice působí řadu let , dnes zaujímá již významné místo ve společnosti Mátl & Bula, s.r.o.

Literatura a zdroje:

[1] Bula, Jaroslav: COMBILIFT dělá z velkých nákladů lehkou práci, Stavební technika č. 5/2007, str. 16.

1 Zpracováno podle podkladů firmy Mátl & Bula s.r.o. a informací, které redakci poskytl Ing. Petr Hohn, vedoucí úseku Diamantová technika.
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek