Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Demopark 2017 představí univerzální traktory pro obce

Zveřejněno: 31. 5. 2017

Od 11. do 13. června 2017 otevře své dveře největší venkovní veletrh v Evropě. Rozprostírá se na ploše 25 ha a zaměřený je na údržbu zeleně a další komunální služby. Ze všech čtyřkolových atrakcí, které zde budou k vidění a vyzkoušení, budou nejvýznamnější kompaktní traktory.

Utažené rozpočty a méně dotací od federální vlády a státu s sebou nese obrovské finanční potíže pro mnoho obcí. To platí i tehdy, když chtějí koupit nové vozidlo (stroj). Z tohoto důvodu se traktor, jako víceúčelové zařízení, dostal v posledních letech zpět do ohniska pozornosti. V závislosti na velikosti a motoru mohou být traktory použity v obci kdekoliv. Zvládnou udržovat cyklistické stezky, trávníky, půdu, pomoci při stavebních pracích, čistit silnice, udržovat jejich krajnice atd.

Většina výrobců vyrábí kompaktní traktory ve třech třídách: od 20 do 30 HP, 30 až 45 HP a nejvyšší výkonnostní třídě až do rozsahu 60 HP. V současné době všechny tři třídy mají levné modely tzv. Cheap entry-level models, které jsou určeny pro hobby farmáře, zemědělce, vlastníky menších lesních porostů nebo jezdeckých oddílů.

Mnoho potřeb

Nicméně, modely pro komunální použití nemohou být jednoduše srovnávány se standardními traktory. Důležité však jsou pro ně tyto charakteristické rysy: maximální ovladatelnost, nízká hmotnost, síla, musí být úzké (např. v zimě při uklízení sněhu z chodníků). Důležitý je i jednoduchý servis strojů.

Podívejme se na model v třídě 50 HP s vnější šířkou menší než 1,50 m. Je lehký, pohyblivý, a tak se krásně hodí na sečení malých ploch, kde vše zvládne rychle a nepoškodí trávník.

V současné době výrobci dosahují spolehlivé ovladatelnosti pomocí krátkého rozvoru a s maximálními úhly otáčení jednotlivých náprav. Převodové a nápravové kryty vyrobené z vysoce kvalitního litého hliníku jsou jedním z několika způsobů, jak dosáhnout snížení hmotnosti při zachování stability.

Výrobci chtějí jít ještě o krok dále. Například tím, že jednotka motoru je připevněna na zadní straně stroje a řidič má dobrý výhled na přimontovaný pracovní nástroj. Jiným modelem jsou traktory se čtyřmi stejně velkými koly a dvěma říditelnými nápravami, které jsou také velmi obratné ve srovnání se standardními traktory. Současně má možnost bočního pohybu a tím je zajištěna stabilita na svazích.

Více přídavných zařízení, lepší ergonomie

Na obce jsou kladeny také stále vyšší požadavky na vybavení stroje (hydraulika je jeden z příkladů), na ergonomii kabiny, její rozměry a vybavení atd.Zkrátka je nutno dbát na to, aby se chránilo zdraví a bezpečnost lidí, kteří s traktorem pracují.

Zkušenosti z první ruky

Návštěvníci veletrhu demopark 2017 se budou moci nejen podívat na traktory s jejich zvláštními funkcemi a speciálními zařízeními, ale většinu z nich si i otestovat. Čeká na ně na letišti v Eisenach-Kindel dostatek prostoru.

Veletrh organizuje Gesellschaft zur Förderung des Maschinenbaus mbH (Společnost pro podporu strojů a zařízení).

Více informací lze nalézt na webových stránkách www.demopark.de/en.

¹) Přeloženo z tiskové zprávy
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek