Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

DAVON – výrobce kvalitní těžební a stavební techniky

Zveřejněno: 29. 11. 2014

Ryze česká společnost DAVON s.r.o. vyvíjí, vyrábí, prodává a servisuje zařízení pro těžební a stavební průmysl. Specializuje se na tři hlavní skupiny výrobků: stacionární rozbíjecí zařízení pro uvolňování kamene v drtičích v kamenolomech, drapáky různého určení a speciální stavební stroje.

Firma DAVON s.r.o. si za dobu své již dvacetileté existence upevnila svou pozici na tuzemském i zahraničním trhu. V současnosti je výrazně exportně orientovanou, prosperující, stabilní a konkurenceschopnou firmou, jejíž výrobky jsou velmi žádaným zbožím.

Obr. 1: Sídlo společnosti DAVON s.r.o.
Obr. 1: Sídlo společnosti DAVON s.r.o.

Stacionární rozbíjecí zařízení

Rozbíjecí zařízení jsou dnes hlavním vývozním artiklem společnosti.

Používání stacionárních rozbíjecích zařízení v drticích linkách nahrazuje používání zastaralých, namáhavých a nebezpečných způsobů uvolňování primárních drtičů ucpaných vzpříčením velkých balvanů nebo vytvořením klenby v násypce nebo v dopravních cestách. Nasazení rozbíjecích zařízení umožňuje rychlou likvidaci příčiny ucpávání drtiče, zajišťuje plynulý tok materiálu, zvyšuje produktivitu a bezpečnost práce a komfort obsluhy.

Firma dodává širokou škálu těchto zařízení v různých velikostech, výkonech a dosazích. Ke každému zařízení je dodáván odpovídající hydraulický pohonný agregát, také z produkce společnosti, čímž je zaručena dokonalá kompatibilita.

Zařízení může být jednoduše ovládáno joysticky ze stanoviště operátora vybaveného sedačkou, pomocí přenosné ovládací skříňky, rádiově nebo vzdáleně z velínu pomocí dálkového ovládání a kamer. Variabilní možnost umístění ovladače zajišťuje bezpečnou vzdálenost obsluhy od rozbíjecího zařízení, čímž se předejde zbytečným úrazům.

Každá zakázka je řešena vlastní projekční kanceláří jako samostatný projekt šitý na míru konkrétnímu uživateli.

Obr. 2: Rozbíjecí zařízení RK2035 nainstalované v lomu Sedlice společnosti EUROVIA – Kameňolomy, s.r.o.
Obr. 2: Rozbíjecí zařízení RK2035 nainstalované v lomu Sedlice společnosti EUROVIA – Kameňolomy, s.r.o.
Obr. 3: Rozbíjecí zařízení RK6155 během testování před dodáním
Obr. 3: Rozbíjecí zařízení RK6155 během testování před dodáním

Drapáky

Firma DAVON vyvíjí, vyrábí a dodává také široký sortiment hydraulických drapáků pro manipulaci s nejrůznějšími materiály: čelisťové, polypové, na dřevo. Podle potřeb uživatele je možno dodat drapáky jako přídavné zařízení k hydraulickým rypadlům nebo drapáky s vlastním pohonem k zavěšení na jeřáb.

Všechny typy drapáků je možné dodávat s hydraulickým nebo mechanickým natáčením, pevným závěsem, prodlužovacím nástavcem aj.

Čelisťové drapáky

Osvědčené drapáky různých velikostí pro hydraulická rypadla pro hloubení a nabírání sypkého nebo rostlého materiálu. Drapáky jsou vybaveny rychle vyměnitelnými čelistmi různých tvarů s hladkými břity nebo se zuby.

Polypové drapáky

Robustní drapáky pro manipulaci s hrubým šrotem a pro tvrdé podmínky na skládkách a v lomech. Nezávisle poháněné čelisti a kvalitní natáčecí hlava umožňují uchopení libovolného nákladu.

Obr. 4: Motorový polypový drapák MPD 06-420 s žáruvzdornou úpravou pracující v kovohutích Dolný Kubín
Obr. 4: Motorový polypový drapák MPD 06-420 s žáruvzdornou úpravou pracující v kovohutích Dolný Kubín

Drapáky na dřevo

Pro libovolný druh dřeva. Podstatně zvyšují hospodárnost provozu při manipulaci se dřevem.

Motorové drapáky

Jsou určeny pro použití na lanovém závěsu jeřábu nebo podobného zdvihacího zařízení. Jsou vybaveny vlastním pohonem. Dodávají se jako čelisťové, polypové a na dřevo.

Speciální stavební stroje

Jedná se o nestandardní jednoúčelová přídavná zařízení pro zemní a stavební stroje. Např. „Gilotina” na rozbíjení betonu byla použita při rekonstrukci přistávací dráhy ruzyňského letiště, nyní je používána při modernizaci dálnice D1.

Mezi další představitele této skupiny výrobků patří stroj na zatloukání svodidel a stacionární šrotový nakladač.

Obr. 5: Gilotina RBA 6500 na rozbíjení betonu
Obr. 5: Gilotina RBA 6500 na rozbíjení betonu

Stálý důraz na kvalitu

Výrobky společnosti DAVON jsou používány po celém světě, např. v Peru, Chile, Panamě, Zambii, Austrálii, v Rusku, často v drsném prostředí a extrémních klimatických podmínkách. Například rozbíjecí zařízení jsou na přání dodávána i v arktickém provedení a pracují při teplotách nižších než –40 °C a v nadmořských výškách nad 4 000 m. To klade vysoké nároky na celý výrobní proces, od vývoje a konstrukce přes správný výběr materiálů, komponent, nátěrových systémů, přesnost vlastní výroby až po kvalitu montáže. Aby společnost dostála požadavkům na vysokou kvalitu, investovala nemálo finančních prostředků do moderního výrobního vybavení a řídících a kontrolních systémů. Přitom jí není lhostejné ani její působení na životní prostředí.

Při vývoji vlastních výrobků je využíván nejmodernější software i hardware, který je neustále udržován na potřebné úrovni. K zajištění chodu celé společnosti je používán jednotný informační systém implementovaný do všech segmentů firmy.

Firma si udržuje špičkový tým pracovníků s cennými zkušenostmi z oblasti vývoje i výroby.

Mezi nejnovější investice patří pořízení nového tryskacího zařízení a lakovacího boxu, zařízení pro vibrační žíhání, horizontálního frézovacího a vyvrtávacího stroje Fermat WFT 13 CNC, ohraňovacího lisu Durma AD-R 40220 a výstavba nové výrobní haly pro umístění nových výrobních technologií zvyšujících výrobní kapacity. Další investice do moderního strojního vybavení jsou plánovány v následující etapě. Případné volné kapacity těchto moderních zařízení jsou nyní v rámci služeb nabízeny i jiným zájemcům o obrábění nebo lakování.

Obr. 6: Horizontální frézovací a vyvrtávací stroj Fermat WFT 13 CNC
Obr. 6: Horizontální frézovací a vyvrtávací stroj Fermat WFT 13 CNC
Obr. 7: Ohraňovací lis Durma AD-R 40220
Obr. 7: Ohraňovací lis Durma AD-R 40220
Obr. 8: Část rámu rozbíjecího zařízení připravena v tryskacím boxu
Obr. 8: Část rámu rozbíjecího zařízení připravena v tryskacím boxu
Obr. 9: Lakovací box
Obr. 9: Lakovací box

Firma DAVON s.r.o. je certifikována akreditovaným orgánem NQA pro systém řízení kvality dle ČSN EN ISO 9001 a organizací TÜV na procesy svařování dle ČSN EN ISO 3834-2.

Ve firmě jsou implementovány rovněž systémy environmentálního managementu dle normy ČSN EN ISO 14001:2005 a managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci podle normy ČSN OHSAS 18001:2008. Výše popsané investice a kroky firmy DAVON umožňují uspokojit stále náročnější požadavky zákazníků a jsou zárukou, že uživatelé dostanou vždy kvalitní, spolehlivé a bezpečné výrobky s dobrým výkonem a komfortní obsluhou.

Autor: Ing. Pavel Ševčík
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek