Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

CROY s.r.o. – Mercedes-Benz pod jednou střechou

Zveřejněno: 16. 2. 2006

Pohoda, tak bych charakterizovala setkání se společníky firmy CROY s.r.o., panem ing. Ladislavem Vybíralem a panem Maximilianem Prinz von Croyem. Příjemné a přátelské klima, atmosféra, kterou člověk vnímá všude, ve všech prostorách nového moderního sídla společnosti Croy s.r.o. v Rakovníku. Snad naopak všichni, s kterými jsem se 14. října setkala, cítili můj upřímný obdiv a uznání nad tím, co dokázali.

Firma Croy s.r.o. byla založena v roce 1991 a v té době měla čtyři zaměstnance. Již od počátku své činnosti se firma profilovala jako jeden z prodejců vozidel Mercedes-Benz Unimog a brzy se stala uznávaným a spolehlivým partnerem. Postupně navázala spolupráci i s celou řadu významných zahraničních dodavatelů z oblasti výroby profesionálních nástaveb a s více než dvacítkou tuzemských firem z oblasti systému transportních a technologických vozidel. Stala se tak jednou z výjimečných firem, která je schopna na český trh dodat vozidlo s jakoukoliv pracovní nástavbou.

V současné době je firma Croy s.r.o. generálním importérem Daimler Chrysler AG pro Unimog, autorizovaným pro prodej a servis nákladních vozidel Mercedes-Benz. Má výhradní zastoupení pro Českou republiku pro značky FAUN, SCHMIDT, MULAG, DUCKER.

Mercedes-Benz Unimog - nosiče nářadí

Vozidlo Unimog je univerzální nosič nářadí, na který se dle požadavků montují různé typy speciálních profesionálních nástaveb. Ve spolupráci s významnými zahraničními dodavateli nástaveb (Faun, Schmidt, Mulag a Dúcker, Gmeiner, Kahlbacher, Leistikow) nabízí a instaluje Croy s.r.o. široký sortiment těchto pracovních a účelových zařízení. Jsou určené především pro vozidla komunální techniky. Z dlouhé řady vyjmenujme např. úklidové zametací a splachovací nástavby, sekačky, či nástavby určené pro sběr odpadu, nástavby pro zimní a letní údržbu silnic, či nástavby s mobilní pracovní plošinou, nástavby pro nakládání a zvedání břemen, dokonce nástavby pro letištní vybavení vozového parku nebo nástavby určené pro zemědělství.

Mercedes-Benz Unimog je moderní multifunkční vozidlo, vyráběné ve třech řadách - U300, U400, U500. Svojí všestranností, spolehlivostí, jízdními vlastnostmi i komfortem při ovládání uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka.

Mercedes-Benz Unimog je univerzálním nosičem nářadí a pracovních nástaveb
Mercedes-Benz Unimog je univerzálním nosičem nářadí a pracovních nástaveb

Mercedes–Benz Unimog – terénní vozidla

Terénní vozidlo Unimog díky své bezpečné terénní průchodivosti získalo své uplatnění při nasazení v extrémně těžkém terénu. Je robustní, vyniká svojí spolehlivostí a dlouhou životností. Vyrábí se o ve třech řadách - U3000, U4000 a U5000. Zastavme se u nejdůležitějších prvků ovládání a pohonu:

Převodovka:

Plně synchronizovaná s 8-mi rychlostmi vpřed a 6-ti rychlostmi vzad, s elektropneumatickým řazením - EPS. Předvolitelná synchronizovaná reverzace EQR.

Řízení:

Hydraulické servořízení.

Brzdy:

Hydraulicko-pneumatické dvouokruhové kotoučové s vypínatelným systémem ABS; automatický zátěžový systém - ALB.

Motor:

Typ OM 904 LA - EURO3 Diesel - 4 taktní řadový čtyřválec s přímým vstřikováním, přeplňování turbodmychadlem s chladičem stlačeného vzduchu.

  • Zdvihový objem: 4249 ccm
  • Výkonové charakteristiky:
    • U300 - Max. výkon: 110 kW (150 PS) při 2200 ot./min. Max. točivý moment: 580 Nm při 1200 - 600 ot./min.
    • U400 - Max výkon: 130 kW (177 PS) při 2200 ot./min. Max. točivý moment: 675 Nm při 1200 - 1600 ot./min.
    • U500 - Max. výkon: 160 kW (218 PS) při 2200 ot./min. Max. točivý moment: 810 Nm při 1200 - 1600 ot./min.
Mercedes-Benz Unimog je vhodný do terénu
Mercedes-Benz Unimog je vhodný do terénu

Mercedes-Benz Econic

Econic je samostatná typová řada, která je koncipovaná speciálně pro použití v rozvážkovém provozu, v zásobování, ve svozu komunálního odpadu, či v jiných speciálních přepravních službách a transportů jako je např. přeprava vozidel a pohonných hmot. Základním charakteristickým znakem této řady je nízkopodlažní kabina řidiče, a to z důvodu jeho častého nastupování a vystupování, rovná podlaha kabiny pro snadnější průchod, nízko položený rám, automatická převodovka a plně vzduchové pérování. Své uplatnění si Mercedes-Benz Econic našel i u vozidel hasičských záchranných sborů.

Mercedes Benz – nákladní vozidla Actros a Atego

Pro použití vozidel v dálkové silniční dopravě nabízí Mercedes-Benz svá nákladní vozidla typu Actros a Atego. Oba modely maximálně splňují vysoké požadavky zákazníků: bezpečnost, výkonnost, hospodárnost, spolehlivost, životnost, ohleduplnost k životnímu prostředí a cenu.

Bezpečnost nákladního vozu Actros umocňuje především celoocelová bezpečnostní kabina s nejvyšší strukturovou pevností, krátká brzdná dráha díky sériově montovaným systémům ABS/ASR, či silnou pohonnou jednotkou s dostatečnými bezpečnostními rezervami. Actros nabízí až 40% snížení nákladů na údržbu a opravy stejně jako maximálně sníženou spotřebu pohonných hmot, a to díky optimálnímu navržení hnacího řetězce.

Mercedes-Benz Atego-nosič kontejnerových nástaveb
Mercedes-Benz Atego-nosič kontejnerových nástaveb

Atego - jedná se o novou třídu nákladních rozvážkových vozidel Mercedes-Benz. Byla vyvinuta v úzké spolupráci se zákazníky a přizpůsobena požadavkům a potřebám současného trhu. Nabízí se v provedení od 6,5 tuny do 26 tun celkové hmotnosti. Všechny agregáty pro Atego jsou dimenzovány pro ujetí 600 000 kilometrů.

Stejně jako u Acrosu, tak i u modelu Atego pracuje spolehlivý systém motoru Telligent s dvojnásobně jištěnými řídicími jednotkami. Prodloužené intervaly údržby a použití bezúdržbových dílů tak snižují náklady na údržbu a zároveň také prostoje vozu.

Přívěsy a návěsy

V nabídce firmy Croy s.r.o. nalezne zákazník i celou řadu účelových návěsů a přívěsů. Ve spolupráci  firmou Müller-Mitteltal se sériově či na základě speciálního požadavku vyrábí např. nízkoložné přívěsy a návěsy, sklápěcí, valníkové či kontejnerové přívěsy, přívěsy pro Unimog, tandemové speciální přívěsy, nízkoložné sklápěcí kombinace aj.

Autor: Petra Zíková
Foto: Archiv firmy CROY
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek