Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Čím co hutnit? Jak dohutnit a nepřehutnit?

Zveřejněno: 16. 3. 2009

Ammann Czech Republic jako spolehlivý dodavatel vibrační techniky a vibračních válců, chce svým zákazníkům vyjít maximálně vstříc, a proto nabízí možnosti dlouhodobých pronájmů silničních válců s možností následného odkupu stroje, stejně tak i krátkodobé pronájmy vybraných typů válců. Zároveň poskytuje na tyto stroje servisní podporu i podporu pracovníků, kteří vám vždy poradí s výběrem nejvhodnějšího stroje.

Nový rok 2009 bude dozajista přelomový. Hospodářský útlum v lepším případě, hospodářská recese v horším, prověří životaschopnost stavebních firem. Útlum developerské aktivity a s ním svázaný útlum stavebních projektů se dotkne všech hráčů na českém stavebním trhu.

Relativně bezpečné jsou projekty, které jsou financovány ze státních zdrojů, případně ze zdrojů EU a to zejména výstavba a opravy komunikací a s nimi provázané projekty.

Tyto specializované stavby však vyžadují použití k tomu určených strojů a to zejména vibrační techniky a vibračních válců. Pořizování a údržba těchto strojů je však finančně náročná a v současné době, kdy se radikálně omezují investice do strojů, nemusí mít firmy na zadané projekty vhodné stroje.


AP 240

Kde jsou stroje značky Ammann k dispozici

V České republice působí 3 dealeři plného sortimentu hutnící techniky Ammann, který je k dispozici na pobočkách firem Tesas Top pro jižní a západní Čechy, Kohút pro severní, střední a východní Čechy, Way Morava pro Moravu a Slezsko. Na Slovensku je možné využít služeb firmy Hydrex Slovensko. Mimo ně zde ještě působí firma Hydrex Bohemia, Praha se svými subdealery zabývající se pouze prodejem a pronájmem vibračních pěchů, desek, ručně vedených válců, případně tandemových válců do 4 tun a příkopových válců. Válce Ammann pro hutnění zemin a asfaltových koberců od 7 do 25 tun je možné zapůjčit přímo ve výrobním závodě v Novém Městě nad Metují.

Z jakých strojů značky Ammann si můžete vybírat

Jedná se o tahahačové zeminové válce v různých verzích a výkonových kategoriích. Verzí označujeme provedení s hladkým běhounem nebo tzv. běhoun s ježkovým s trny. Hladký běhoun lze uplatnit při hutnění nesoudržných a směsných materiálů a pro hutnění stabilizací. Dále také na práci na netříděném kamenivu (rockfill). Ježkový běhoun je ideální na soudržné materiály jako jíly, naplaveniny apod.

Vždy si je však nutno uvědomit, že pro každý projekt se vyplatí zvolit vhodnou váhovou kategorii stroje.

První kategorie válců nese označení ASC. Válce ASC 70/90 jsou určeny především pro práce menšího až středního rozsahu na vrstvách o maximálních tloušťkách před hutněním 40 cm, dle druhu materiálu.


ASC 130 ACE

Válce ASC 110/130/150 naopak pro práce středního až velkého rozsahu o maximálních tloušťkách před hutněním 65 cm. Válce ASC 200/250 jsou určeny pro práce velkého rozsahu o maximálních tlouš'tkách před hutněním 1 metr!

Druhou kategorii tvoří tandemové asfaltové válce určené k hutnění asfaltových směsí, podkladních vrstev či stabilizací. Spektrum tandemových válců je široké – od 7 tun až po 13 tun. Pro hutnění členitých ploch či obrusných vrstev jsou vhodnější válce s páteřovou koncepcí AV 70-2, AV 85-2, AV 95-2, které mají oba běhouny nezávisle řiditelné a nabízí 6 různých režimů řízení, které umožňují vynikající manévrovací vlastnosti. Tyto válce nabízí i vysoký komfort pro obsluhu, jež řídí stroj pomocí elektronického volantu a ostatních ovladačů umístěných na otočné a posuvné sedačce. Válce mohou být vybaveny bohatým příslušenstvím jako např. ořezávač a dohutňovač, posýpač, klimatizace, apod. K dispozici jsou také verze AV 85/95-2K s pneumatikovou nápravou místo zadního běhounu.


AV 80 4X při výstavbě dálnice D11

AV 80 4X při výstavbě dálnice D11

Univerzálnější použití nabízí řada tandemových válců kloubového uspořádání rámu AV70X, AV70X4, AV80X, AV80X4, AV110X, AV130X. Tyto válce umožňuji díky dvojitému kloubu i mírné přesazení běhounů, válce jsou určeny hutnění podkladních a obrusných asfaltových směsí s možností použití i na stabilizaci a tenčí vrstvy kameniva a zemin. Verze označené X4 mají dělené běhouny pro optimální hutnění asfaltových vrstev v zatáčkách. AV110X a AV130X jsou vhodné na liniové stavby většího rozsahu.

Pro opravy vozovek či práce malého rozsahu jsou k dispozici tandemové vibrační válce AV 23-2 až AV 40-2 o hmotnosti od 2500 kg až po 3900 kg. Celkem 4 typorozměry mají i pneumatikové verze vhodné např. pro opravy vozovek studenou asfaltovou směsí.


AV 70-2 a AV 95-2

Třetí kategorií válců jsou univerzální pneumatikové válce pro hutnění zemin a asfaltů. Jejich použití je opravdu široké. A proč? Na rozdíl od předchozích dvou kategorií tyto stroje nevyužívají vibrační účinek ocelových běhounů, nýbrž statickou hmotnost přenášenou přes hladká pneumatiková kola. Zatížení každého z 8mi kol se pohybuje v rozmezí od 1,25 do 3 tun podle povahy hutněného materiálu. Výhodou pneumatikových kol proti ocelovým běhounům je vyloučení rizika podrcení kameniva. Navíc díky pružnosti gumy dochází k tzv. „hnětacímu účinku”, který mj. u asfaltových vrstev vytáhne více pojiva na povrch.

Příklady aplikací: na hutnění zemin, popílků, studená recyklace, teplá recyklace nebo mikrokoberce s posypem.

Vibrační stroje pro hutnění zemin a asfaltů jsou dostupné také ve verzích ACE. Tento systém inteligentního hutnění pomáhá ochránit hutněný povrch před nežádoucími účinky vibrace na již zhutněném, případně vychladlém asfaltovém materiálu. Jeho princip tkví v automatické regulaci hutnící síly na základě okamžitého a nepřetržitého měření tuhosti podloží. Dále tento systém umožňuje zaznamenávat prováděnou práci do interní paměti, přenos přes flash-disk na kancelářský počítač a analýzu prováděné práce.

Zní to příliš komplikovaně? Ze všech možností ocení obsluha půjčeného stroje ty klíčové. Po stručném zaškolení při půjčení stroje může již každý využívat výhod automatického vypínání vibrace ve všech situacích, kdy hrozí riziko destrukce díla. Systém totiž hlídá překročení maximální povolené míry tuhosti podloží a v případě asfaltových strojů i nastavené teplotního rozpětí např. 90–130 °C.

V případě hutnění v blízkosti budov a inženýrských sítí lze využít funkci plynule nastavitelné minimální amplitudy.

Výběr je široký! Pro vhodnou volbu je vždy třeba znát typ hutněného materiálu, tloušťku pokládané vrstvy, plošný rozsah práce, blízkost budov a inženýrských sítí.

A co popřát na závěr? Ať je váš výběr zdařilý, práce kvalitně provedená a investor spokojený!

1 Radek Remeš, Jiří Horák, Luboš Doležal
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek