Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Ceny za inovace na veletrhu INTERMAT 2015

Zveřejněno: 29. 3. 2015

Tři měsíce před veletrhem INTERMAT 2015 udělila porota soutěže INTERMAT Innovation Awards všechny ceny a na lednovém setkání pre-INTERMAT 2015 je uveřejnila před novináři. Porotě předsedal Bruno Cavagne z FNTP (obdoba naší inženýrské komory ČKAIT). Návštěvník se s vítěznými exponáty může podrobně seznámit na tomto veletrhu, který se koná od 20. do 25. 4. 2015.

V úvodníku k této soutěži Bruno Cavagne řekl, že „ve všech ohledech, od trvalého zvyšování účinnosti až k šetření energií nebo změnám regulí, čelí stavební stroje, přístroje a nástroje trvalé výzvě. Skrze jejich používání v široké oblasti nasazení se stále více přizpůsobují k docílení co nejvyšší bezpečnosti pro lidi, k odpovědnému nakládání s přírodními zdroji, materiály a energií a konečně také vyššímu projektovému přizpůsobení.” Ve všech stádiích výstavby, dále konstatuje Bruno Cavagne, vstoupily stavební stroje do nového, digitálního rozměru, který se nyní stal každodenní součástí našeho profesního či pracovního života. Stavební výroba, uživatelé strojů a FNTP udržují pravidelné a trvalé kontakty s tvůrci technologií a výrobci strojů, zařízení, přístrojů či nástrojů. To, že společně diskutují a připravují nové požadavky, pomáhá stanovit a podporovat inovační politiku našich výrobců.

Níže uvedený seznam nových držitelů cen soutěže INTERMAT Innovation Awards 2015 zčásti navazuje na tradici z minulých kol této soutěže a nese punc širší rozmanitosti. Zbývající ocenění se pak zaměřují na trvalé výzvy dodavatelů veřejných prací, jako je například bezpečnost pracovníků a na ochranu životního prostředí. Můžeme si také povšimnout, připomíná Bruno Cavagne, nového směru inovací, spojeného s digitalizací, jako je řízení dat a jejich využití či zúročení při stavebních činnostech.

Porota

Mezinárodní porotu, které předsedal prezident francouzské stavební inženýrské komory Bruno Cavagne, tvořil 12-členný tým odborníků z oblasti stavební výroby a uživatelů stavebních strojů. Porotci zkoumali žádosti do soutěže, podané vystavovateli na veletrhu INTERMAT 2015 a zvolila vítěze 2015 INTERMAT Innovation Awards. Porota pracovala ve složení:

  • Bruno Cavané, FNTP (předseda).
  • Michel Lalement, FNTP (místopředseda).
  • Jean Michel Bordes, Eiffage Construction (nominační komise).
  • Michel Ducasse, Eurovia (nominační komise).
  • Pascal Lemoine, FNTP (nominační komise).
  • Béric Scalabre, Bouygues Construction (nominační komise).
  • Jean-Philippe Theuriot, Loxam (nominační komise).
  • Ricardo Cortés, SEOPAN.
  • Robert Harper, Ashtead Plant Hire Company Ltd.
  • Ralf Luddemann, BMTI/Strabag Züblin.
  • Pierre Pirotton, Galère SA.
  • Massimiliano Ruggeri, Imamoter.

Široká různorodost žádostí do soutěže 2015 INTERMAT Innovation Award je důkazem rozmanitosti a kvality podaných žádostí. Z celkového počtu 78 žádostí bylo 29 nominováno na cenu a z nich pak 12 nakonec porota zvolila jako vítěze.

Vítězové

Kategorie Stavební stroje

Zlatá cena: WACKER NEUSON GROUP za Mini excavator 803 dual power

Řešení pro bezemisivní výkopové práce od firmy Wacker Neuson = bagr 803 s duální možností napájení + elektro-hydraulická jednotky HPU8. Kromě integrovaného vznětového motoru může být k pohonu rýpadla 803 využita pohonná jednotka HPU8. Jinými slovy, rýpadlo lze ovládat elektricky a zcela bez emisí, např. při použití v interiéru. Ve venkovním prostředí pak může být rýpadlo poháněno konvenčně, tzn. na naftu. To dává uživateli plnou flexibilitu a rozšiřuje rozsah aplikací.

Stříbrná cena: ALPHI za TopDalle Eco

Na základě více než 20leté zkušenosti vyvinula firma ALPHI novou produktovou řadu bednění pro železobetonové desky TopDalle Eco. Tento produkt obsahuje tři nové prvky: panel Eco+, dále rozšiřitelné primární rameno a úhlové sekundární rameno. TopDalle Eco je tedy bezpečnější, má jednodušší použití, je šetrnější k životnímu prostředí a déle vydrží.

Bronzová cena: FAYAT za Marini-Ermont-RF 160 Neo (New generetion continuous asphalt plant)

RF 160 Neo je kontinuální, mobilní přenosný závod, který vyrábí z použitého asfaltu vysoce kvalitní silniční asfalt a to za velmi nízkou cenu. Kapacitu má v rozmezí 80-160 t/h.

Mini excavator WACKER 803 dual power
Mini excavator WACKER 803 dual power

Kategorie Stroje a součásti

Zlatá cena: LIEBHERR FRANCE SAS za Crane operator lift

Tento výtah pro jeřábníka se provádí v souladu s doporučením R459, a s ohledem na normu EN 81-43-2009 a maximální bezpečnost strojníka na výkonnostní úrovni d podle EN 13849, a to specificky k překonání ergonomické pracovní zátěže jeřábníka. Tato jednotka je určena k použití uvnitř části věže (až do věže úseku 2,30 × 2,30). Díky tomu není třeba demontovat a pak znova postavit výtah, jestliže dojde k demontáži jeřábu.

Stříbrná cena: MECALAC za Quick coupler M-Connect

Mecalac je první výrobce, který své stroje standardně vybavuje rychloupínacím zařízením. Aby bylo možné nabídnout stále bezpečnější a flexibilnější stroje, MECALAC vyvinul M-Connect, nové reversibilní rychloupínací zařízení, které předchází ztrátě pracovního nástroje. Jde o nejrychlejší a nejkomplexnější rychloupínací zařízení dostupné na trhu. Správné upnutí nástroje navíc indikuje v kabině detektor.

MECALAC Quick M-Connect
MECALAC Quick M-Connect

Kategorie Inženýrství a systémy

Zlatá cena: MERLO za M TSS – Merlo Transversal Stability System

Po zavedení nejkomplexnějšího a moderního systému řízení stability MCDC, tato společnost nyní uvádí na trh nový, průlomový bezpečnostní prvek pro zemědělství: ochranu proti bočnímu převrácení. To zabraňuje bočnímu převrácení tím, že poskytuje operátorovi v reálném čase zpětnou rekci na zhoršení bočního indexu stability prostřednictvím kabinového LDC displeje, světelné indikace a bzučáku.

Stříbrná cena: LIEBHERR FRANCE SAS za LDC – Liebherr Demolition Control

Liebher vyvinul nový, unikátní systém zvaný LDC, odvozený ze slov Liebherr Demolition Control – systém řízení demolice Liebherr. Systém v jakémkoliv okamžiku umožňuje operátorovi získat informace o pozici demoličního příslušenství a zabezpečit stabilitu demoličního rýpadla.

Kategorie Digitální aplikace

Zlatá cena: ATLOG za Land2Map

Pomocí jediného počítačového programu můžete provádět topografické průzkumy, značení hranic, věrné vykreslování terénu, geologickou detekci sítě a všechny druhy výstupů, potřebných pro silniční a stavební projekty. Tato široká škála funkcí, které nabízí Land2Map, je možná prostřednictvím jediného uživatelského rozhraní pro všechny nástroje.

Stříbrná cena: AUTOM-ELEC za TAMIsoft

Tamisoft je inovativní produkt navržený společností Autom-Elec se sídlem v Saint-Etienne, založenou v roce 2004, s obratem 2,2 mil. € a zaměstnávající 16 osob. TAMIsoft je granulometrický systém měření velikostí částic s využitím 3D laserového vidění. Umožňuje průběžnou kontrolu obsahu na pásovém dopravníku ve výrobních provozech, lomech nebo recyklačních jednotkách.

Kategorie Environmentální cena

MS za Úpravnu vody s eliminací kationtů chromu Cr4+ a celkového obsahu chromu Cr

MS vyvinula inovativní a jedinečný způsob odstraňování chrómu Cr4+ a veškerého obsahu chromu ve vodě v betonových nádržích v koželužnách při povrchových úpravách. Toto jednoduché nové průmyslové řešení je realizováno pomocí dávkování reakčního činidla bez jakéhokoli rizika pro životní prostředí a zdraví. Inovace je založena na kolektivním vědomí a informovanosti o této problematice v oblasti veřejného zdraví.

Kategorie Svět betonu – evropská cena

TEKLA za TEKLA Structures Construction Modelling

Program Structures Construction Modeling – modelování stavebních konstrukcí – je upraven pro každé konkrétní zadání. Umožňuje navrhovat, odhadovat, řídit a plánovat všechny typy projektů z modelu 3D BIM. Tento program obslouží všechny tři fáze realizace betonové konstrukce: modelování, plánování a lití.

Kategorie Zvláštní cena poroty

BRIDGEND EXTRUSION LIMITED za K-Form

Ztracené systémové bednění K-FORM nabízí revoluční a inovační produkt, který šetří Váš čas a peníze při vytváření betonových desek. K-FORM je ze 100% recyklovatelného PVC, oproti kovovým profilů je lehký a tudíž je s ním lehčí manipulace na stavbě a zároveň je dostatečně silný aby udržel napětí při betonáži pro betonové desky tloušťky 5 až 23 centimetrů. Profil se jednoduše uchytí na ložiska malty a jednotlivé profily se spojí pomocí univerzální spojky profilů a po zatuhnutí se může začít zalévat beton. (napsal Filip Šíma – jednatel společnosti K-FORM CZ s.r.o.)

¹) Zpracováno podle podkladů společnosti Comexposium
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek