Dnes je 9.5. – svátek slaví Ctibor

Cat® TATRA Roadshow zavítala do pískovny v Hrušovanech u Brna

Zveřejněno: 5. 6. 2017

Stejně jako v loňském roce, tak i letos se měli zájemci možnost seznámit s produktovými novinkami Cat® a TATRA v rámci společné roadshow. Neformální setkání v přátelské atmosféře přilákalo stovky lidí. Tahákem byla nejenom nejmodernější stavební technika Caterpillar a nákladní vozidla TATRA, nýbrž i jízda dakarským speciálem v podání Martina Kolomého ze závodního týmu TATRA BUGGYRA RACING.

V redakci jsme se pro letošek rozhodli navštívit místo Ledčic pískovnu v Hrušovanech u Brna, kam show zavítala ve dnech 18. a 19. 5. Změny oproti loňsku taktéž doznal oficiální program. Místo postupného představení jednotlivých strojů a systémů bylo pro návštěvníky přichystáno pět tematicky zaměřených stanovišť, na kterých probíhala prezentace vybraných technologií a strojů. Kvalifikovaný personál tak měl více času nejenom na jednotlivé ukázky, nýbrž i na následné dotazy. Některé ze strojů si bylo možno i vyzkoušet v doprovodu lektora přímo v terénu. Ve stručnosti představme jednotlivá stanoviště.

2D a 3D nivelační systémy

První ze stanovišť bylo věnováno práci za využití 2D a 3D nivelačních systémů. Odborníci ze společnosti SITECH názorně předváděli, jak přesnou a rychlou práci umožňují moderní stroje vybavené různými typy nivelace. Konkrétně šlo o ukázky práce s minirypadlem Cat® 300.5E, vybaveným laserovou nivelací, smykem řízeným nakladačem Cat® 246C s radlicí typu VPAT, pásovým rypadlem Cat® 330F LN a kolovým rypadlem Cat® M315F s naklápěcí lopatou.

Příprava podkladů

Aby mohl strojník 2D a především 3D nivelační systémy využít, musí se nejprve připravit digitální podklady a následně je nahrát do řídicí jednotky. Ačkoliv se to nezdá, tak příprava digitálního modelu terénu i jeho přehrání do stroje je snadné a není třeba se ničeho obávat. Pro vyzkoušení v praxi byla k dispozici dvojice smykem řízených nakladačů Cat® 246D s radlicí a grejdrem.

Sdílení dat mezi stroji

Přehled o situaci na staveništi s přesnými informacemi v reálném čase přináší řadu výhod. Konkrétně třeba při hutnění podloží v rámci výstavby dálničního tělesa. Strojníci válců mají na monitoru v kabině přehled o tom, kde je již podloží správně zhutněno a kde je potřeba ještě dohutnit. Jednotlivé stroje si mezi sebou navzájem sdílí data a mohou působit jako sehraný tým. Na stanovišti byla technologie demonstrována prostřednictvím pásového dozeru Cat® D6N XL s integrovanou 3D nivelací, rozrývačem a radlicí typu VPAT a dvojice válců Cat® CS44.

Koncept propojené stavby

Jak digitální technologie mění celý obor stavebnictví, nejlépe ilustruje koncept „propojené stavby”. Díky přenosu dat z jednotlivých strojů do projekční kanceláře, respektive z kanceláře do jednotlivých strojů, lze celou stavbu velmi efektivně řídit. Jednotlivým strojníkům lze rychle předávat úkoly přímo do strojů a zároveň mít i dokonalý přehled o dění přímo z kanceláře.

TATRA PHOENIX Euro 6 PRÄSIDENT

K příležitosti 120 let od zahájení výroby automobilů v Kopřivnici vyrobila TATRA speciální edici 120 automobilů TATRA PRÄSIDENT. Oproti sériovým vozům doznalo změn především vybavení interiéru i exteriéru kabiny. Kůže a luxusní provedení vozů Präsident vkusně připomíná dlouhou a úspěšnou historii značky kopřivnických vozů.

Přepravě materiálu, a to jak na silnici, tak i mino ni, se týkaly i ostatní vozy TATRA. K dynamickým prezentacím a zkušebním jízdám byly k dispozici jednostranné či třístranné sklápěče TATRA PHOENIX Euro 6 v provedení 6×6 a 8×8.

Doprovodný program

Nevšední zážitek vylosovaným šťastlivcům přichystal Martin Kolomý s týmem TATRA BUGGYRA RACING. Ti se měli možnost jako spolujezdci svézt po připravené „dakarské dráze” a na vlastní kůži okusit pocity závodní posádky.

Moderní stroje vybavené chytrou elektronikou nejsou pouze hračkami pro nadšence, nýbrž především nabízejí možnost, jak získat konkurenční výhodu. Pomáhají techniku provozovat efektivněji a za méně peněz.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Machková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek