Dnes je 8.5.

CASE znamená rychlost

Zveřejněno: 1. 8. 2008

Nová řada B pásových rypadel Case ze série CX přitáhla podle časopisu Eoghan Day hodně pozornosti, když byla nedávno nasazena v Irsku. Časopis informuje o jednom z prvních strojů této série, který si začal na sebe vydělávat.

Pro tento stroj se rozhodla rodinná stavební společnost Conneely Builders, Co., která sídlí v hrabství Galway na západním pobřeží Irska, jehož centrem je Galway, společenské a univerzitní město se 73 000 obyvateli. Společnost Conneely Builders, Co. vznikla v Ballinasloe (hrabství Galway) a zaměřila se na stavební projekty z oblasti bytové i komerční výstavby na západě Irska. Vede ji Brian Conneely. Jeho firma také realizovala řadu projektů pro irské dráhy. Většinou se jednalo o stavby podjezdů tratí, opěrných zdí a četných dalších staveb.

Firma Conneely Builders, Co. pracuje se stroji Case již více než 12 let a za tu dobu si vytvořila pevné spojení s touto značkou. Až donedávna zahrnovala její flotila stavebních strojů jen menší modely CASE CX130 a CX160 a pokud jde o třídu 20 t, opírala se společnost většinou o modely Caterpillar. Když se nedávno firma Conneely Builders rozhodla zakoupit další 20 t stroj, vypadal papírově velmi slibně stroj Case CX210B.

Stroje CASE do náročných podmínek

Rozhodování firmě usnadnila dlouhodobá věrnost značce CASE trvající od roku roku 1995, kdy zakoupila 13t stroj 9013 a stroj 688 s dieselovým výložníkem pro manipulace s potrubím. Tyto stroje spolehlivě pracovaly, dokud nebyl uveden na trh stroj CW 130, který pak firma koupila jako náhradu za starší modely, které byly postupně staženy z provozu. V průběhu celé doby přibyla do flotily také větší rypadla, zejména už zmíněný model CX160.

Náročné zakázky společnosti Conneely Builders si postupně vynutily intenzivnější používání teleskopických strojů, zatímco role rypadel, která jsou nasazována spolu s rypadlo-nakladači JCB 3CX, byla v činnostech společnosti oslabena a větší důraz byl kladen na pásová rypadla.

Na rozdíl od jiných stavebních firem má Conneely Builders Co. vlastní ložiska písku a štěrku. Je tedy soběstačná, pokud jde o základní materiál, a tato soběstačnost je chápána jako velmi vitální prvek. Účinné drcení a třídění materiálu klade samozřejmě zvýšené požadavky na strojní vybavení společnosti.

Brian Conneely vysvětluje pro Eoghan Day svoji volbu: Nějakou dobu jsme používali modely CASE CX130 a CX160 a ukázalo se, že jsou to velmi výkonné stroje. Nebylo nám známo nic, co by bránilo k zařazení CX210B do naší flotily."

Výkonný, rychlý, pohodlný a bezpečný stroj

Nový stroj CX210B byl proto nasazen přímo k dobývání štěrku pro drtič v těžebné lokalitě. Předtím tuto funkci dobře plnily dosluhující stroje CAT. Přednosti stroje CX210B nakonec převážily všechny výhody, které má zaměření na jedinou značku. Stalo se tak samozřejmě i s přihlédnutím k dobrému jménu, které si u firmy získaly menší stroje značky CASE. Brian Conneely říká:

Jasně se ukázalo, že CASE bylo šťastné rozhodnutí. Pohyby ramene a lžíce stroje CX210B jsou rychlé a třídění štěrku je také rychlé, takže plnění drtiče Extec se tím usnadňuje. Viditelnost směrem nahoru je fantastická. Umožňuje to zasklený, otevíratelný střešní otvor. Pokud tento otvor není potřebný, je možno použít posuvný panel. Nová konstrukce kabiny umožňuje vynikající výhled na slepou stranu (pravou) rypadla, což je vhodné z hlediska bezpečnosti. Přístup k filtrům, k chladiči a k baterii i přístup při doplňování chladiva je snadný a proveditelný z úrovně země přes přístupový panel na levé straně. Nový stroj splnil má očekávání."

První zážitky při nasazení nového stroje byly až překvapivé. Ukázalo se, že hydraulika stroje je vysoce efektivní. K disposici je dostatek výkonu, ale to co udělalo největší dojem, byla rychlost a ovladatelnost. Čtyřválcový motor Isuzu stroje CX210B má trvanlivost šestiválce a vynikající provozní chování ve spojení s pozoruhodným výkonem.

Přísun materiálu pro drtiče zajišťují mnohem větší bagry, než jaké používáme my, ale CX210B je na špici. Má rychlost potřebnou k tomu, aby držel krok s požadavky drtiče Extec, který používáme. Také se ukázalo, že může být používán jako víceúčelový stroj. Spolehlivě a rychle zastal i nemalé rozsahy různých činností na našich staveništích," dodal Brian Conneely.

Podle dalších informací, které Eoghan Day získal, je příjemné, že koncepce pásových rypadel CASE pokročila významně vpřed. Z hlediska provozovatele jsou vylepšení opravdovým a smysluplným příspěvkem k celkové produktivitě stroje a jeho provozním možnostem. Stroj má o 10 % vyšší výkon než předcházející model. Toho je docíleno použitím čtyř-válcového motoru místo dříve obvyklého šestiválce, který se instaloval do strojů této velikosti.

Místo šestiválce čtyřválec

Ačkoli někteří uživatelé mohou čtyřválcový motor považovat za nevhodný pro 20 t stroj, píše dále Eoghan Day, motor Isuzu AI-4HK1X, instalovaný do CX210B, není obyčejný čtyřválec. Tento trvanlivý motor má zhruba stejnou hmotnost jako šestiválec a zjevně na svou práci stačí. Dosahuje maximální výkon při nízkých provozních otáčkách (1800 ot/min.), což má mít logicky za následek výraznou výhodu ve snížení spotřeby a a také opotřebení motoru.

Společnost Case uvádí pokles spotřeby paliva o 20 % ve srovnání s předcházejícím modelem. Conneely Builders nemá podle svého šéfa možnost přímo srovnávat stroj CX210B s předcházejícím modelem, ovšem on věří, že parametry spotřeby jsou příznivé: „Motory Isuzu ve všech našich strojích CASE byly vždy velmi šetrné, pokud jde o palivo, a představovaly příznivou změnu ve srovnání s jinými, srovnatelnými stroji."

Kombinace dalších předností a inovativních řešení přispívá k účinnosti stroje. Technologie společného kolektoru je významným faktorem, spolu chladičem paliva. Snížení emisí (díky recirkulaci výfukových plynů a technologii společného kolektoru) přispívá k lepším provozním vlastnostem i z hlediska ochrany životního prostředí.

Hydraulika

Základem hydraulického systému stroje jsou účinná pístová čerpadla, která maximalizují tlak i průtok oleje. Výkon motoru se tak rychle přizpůsobuje měnícím se požadavkům hydrauliky díky použití systému řízení proměnného momentu čerpadla. Michael Lohan, jeden z nejstarších zaměstnanců firmy Conneely Builders, pravidelně pracoval se strojem CX210B. Rychle rozpoznal výhody, které stroj nabízí. „CX210B je skutečně první. Je to úžasný stroj pro přesnou práci, jakou je rovnání terénu (grading). Nedávno jsem s tímto strojem pracoval na potrubí a práce šla velmi dobře, protože stroj je jak rychlý, tak precizní. Stroje Case," uzavírá Michael Lohan, „byly vždycky lepší než většina ostatních v těchto oblastech, ale CX210B je určitě ještě dál vzhledem ke své rychlosti.”

Specifikace čerpadla

Konstrukční návrh čerpadla stroje CX210B vychází ze dvou axiálních pístových čerpadel s proměnným průtokem, z nichž každé má nominální průtok 211 l/min. Schopnost těchto čerpadel reagovat je více než dostatečná pro rychlé a přesné pohyby ramene. CX210B umožňuje otáčení rychlostí 11,5 ot/min a silový moment při otáčení dosahuje hodnoty 6400 Nm. Stroj CX210B umožňuje nejen rychlé, ale také přesné pohyby ramene, takže je ideálně vhodný pro řadu různých úkolů.

Rychlost

Maximální cestovní rychlost stroje je 5,6 km/h, v režimu pomalého přesunu je to 3,4 km/h. Změny rychlosti se nastavují na přístrojovém panelu. Podle Michela Lohana jsou parametry publikované společností Case skutečně dosahovány: „Zajímal jsem se víc o rychlost pohybu ramene a lžíce, než o otáčení a udržování stopy (tracking), které povaha naší práce vyžaduje jen velmi málo. Přesto mohu říci, že tento stroj je rychlý i při těchto pohybech.” Michael Lohan pokračuje: „Vítám změny, které provedla firma Case v kabině nového CX210B a těším se, že tyto úpravy budou provedeny i u menších strojů jako je CX130, se kterými často pracuji. Zlepšil se výhled na slepou stranu a stroj je možno snadněji a bezpečněji provozovat. Kabina je dobře navržena i pro strojníka. Ovládací prvky jsou velmi citlivé, ačkoli z hlediska obsluhy stroje by menší páky mohly být působit elegantněji.”

Další přednosti

Zásah designéra je vidět nejen na kabině, ale i na přístupnosti pro údržbu. Všechny filtry jsou snadno dosažitelné z úrovně země, což platí i o krytu baterie.

Doplňování paliva je snazší díky elektrickému čerpadlu s funkcí automatického zastavení, vhodně umístěného v úložném prostoru pod stupněm obslužné plošiny. Navíc CASE se zavádí další inovace, které prodlužují servisní intervaly. Hlavně se to týká čepů a pouzder použitých v CX210B, která vyžadují mazací interval 1000 motohodin.

Dobrá pověst stroje a jeho výkonové, obslužné a užitné přednosti jsou důvodem, proč Conneely Builders vážně plánuje nákup dalších strojů CASE. Brian Conneely chtěl pro novináře zdůraznit, jakou důvěru má v dodavatele, a proto řekl: „Když jsme přešli k rypadlům Case, byly tyto stroje v menšině. Ale to se změnilo díky tomu, co mohou nabídnout. Teď bychom jen těžko přecházeli jinam. I mnozí naši subdodavatelé přešli ke strojů Case, když je u nás viděli a otestovali. Velký podíl na tom má i servis, který nám provádí MacAdams. pokud vůbec máme nějaký problém."

1 Text převzat z časopisu Eoghan Day a volně upraven.
Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek