Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Case 320 aneb kdo vyrobil první rypadlo nakladač

Zveřejněno: 25. 5. 2005

První plně integrovaný rypadlonakladač na světě vyrobilo JCB v roce 1954 pod označením JCB Mark 1. Case představil první americký rypadlonakladač 26. února 1957, byl nazván Case 320 a poháněn byl benzínovým motorem. Zpočátku však o rypadlonakladače byl zájem velmi malý.

Do doby prvních skutečných rypadlonakladačů byly k dostání pouze zemědělské traktory s dodatečně navěšenými lopatovými konstrukcemi prodávanými zvlášť a s oddělenou zárukou. Problém byl v tom, že tehdejší traktory nebyly uzpůsobeny pro osazení dvou přídavných zařízení. Nebyly na nich připraveny žádné upevňovací body a u jejich nosné konstrukce se nepočítalo s namáháním od nakladače a podkopu.


Takto vzniklé výtvory byly sice výkonnější než parta chlapů s lopatou, ale chyběla jim vyváženost, dostatečná nosnost nakladače, dobrá rypná síla a uspokojivá hloubka podkopu. Skupinu konstruktérů prvního amerického rypadlonakladače vedl strojní inženýr Elton Long, který dříve navrhoval těžkou mechanizaci pro American Tractor.
To byla malá soukromá firma, která v padesátých letech minulého století vyvíjela hydraulické podkopové zařízení pro připojení ke svým pásovým strojům. A právě v té době, v roce 1957, byl American Tractor koupen firmou Case, jež shodou okolností pracovala na něčem podobném - vyvíjela prototyp kolového traktoru s nakládacím zařízením vpředu a podkopem vzadu.
Elton Long po spojení obou firem soupeřil s úsilím Josepha Cyrila Bamforda, zakladatele britského JCB. Přes všechny polemiky se historici shodují na tom, že první plně integrovaný rypadlonakladač na světě vyrobilo JCB v roce 1954 pod označením JCB Mark 1. Case představil první americký rypadlonakladač 26. února 1957. Byl nazván Case 320, měl hmotnost 3470 kg a byl poháněn benzínovým motorem Case G-148 o výkonu 31,3 kW. Jednalo se o čtyřválec s objemem 2,425 litru (v kubických palcích je to 148 - odtud označení motoru). Základní nakládací lopata měla objem 0,3 m3 a maximální výsypná výška s ní činila 2,521 m při maximálním vyklopení 40 °.


Kromě nakládací lopaty byla k dispozici další přídavná zařízení, jako například paletizační vidle nebo jeřábovací rameno. Největší hloubkový dosah podkopového zařízení byl 3,808 m, přičemž ho bylo možno natáčet v rozsahu plných 180°. Výrobce dodával ucelenou řadu podkopových lžic až do šířky 96,5 cm. V roce 1959 uvedl Case první rypadlonakladač s dieselovým motorem, Case 420. Počáteční zájem o rypadlonakladače nebyl kupodivu příliš výrazný.
Pracovaly totiž na malých stavbách, kde v podstatě nahrazovaly ruční práci. Jejich popularita však díky zvyšování jejich spolehlivosti a dostupnosti postupně sílila a nakonec se staly důležitým a velice oblíbeným nástrojem pro provádění zemních prací nejen v Americe.
Autor: Ondřej Hájek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek