Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

PR 764 Litronic – největší hydrostaticky poháněný buldozer na světě

Zveřejněno: 28. 6. 2007

Na veletrhu bauma 2007 společnost Liebherr představila více než 75 exponátů. Mezi ně patřil nepřehlédnutelný PR 764 Litronic, největší hydrostaticky poháněný buldozer na světě. Tímto strojem společnost Liebherr navázala na dlouhodobé praktické zkušenosti s buldozerem PR 752 Litronic (po mnoho let jediný buldozer s hydrostatickým pohonem své třídy).

Nová vlajková loď buldozerů Liebherr pracuje s revolučním pohonným konceptem: dieselový motor D 9408 TI-E 310-kW 422-HP Liebherr V8 pohání 4 přestavitelné pumpy a motory v uzavřeném okruhu. Nejenže tento pohon umožňuje nejvyšší tlačný a rypný výkon ve všech rychlostech, ale také dělá z buldozeru PR 764 Litronic s pohotovostní hmotností až 52,5 t největší, hydrostaticky poháněný buldozer na světě.

Nový design stroje

Nový design stroje PR 764 následuje linie a koncept ergonomie buldozerů Liebherr čtvrté generace. Zcela nově vyvinutá kabina a charakteristicky skloněné hrany dávají strojníkovi nejlepší možný výhled do pracovního prostoru stroje, na radlici i zadní vybavení.

Nový, velkoryse dimenzovaný, pracovní prostor strojníka s mnoha odkládacími plochami, doplňkovým chladícím boxem a sériovou klimatizací přispívá k vysokému jízdnímu komfortu nových buldozerů Liebherr.

Promyšlené užití izolačních materiálů zajišťuje nízkou míru hlučnosti v kabině. Hlučnost je dále snížena, dle potřeby řízeným, hydrostaticky poháněným ventilátorem a výjimečně nízkými otáčkami motoru, pouhých 1 800 min-1.

Lehce přístupné body údržby, tankování nádrže pohonných hmot z boku stroje, sériově sklopná kabina a centrálně umístěné údržbové moduly umožňují snadnou údržbu a zajišťují bezpečnou obsluhu.


Liebherr PR 754 Litronic

Maximální tlačný a rypný výkon

S využitím bezestupňového pohonu, dobré rychlosti pojezdu a vynikajícího tlačného výkonu je buldozer PR 764 Litronic schopen splnit příslušné požadavky nasazení. Nezáleží na typu nasazení, ať už se jedná o těžké nasazení s rozrývačem nebo přemísťování materiálu, stroj má za všech podmínek optimální sílu pohonu vždy k dispozici. Nedochází k přerušení hnací síly z důvodu řazení jednotlivých stupňů rychlosti, proto pracuje dieselový motor neustále v optimálních otáčkách. To snižuje spotřebu paliva, tím přispívá k ochraně životního prostředí a také prodlužuje životnost stroje.

Obzvláště nízké těžiště hydrostaticky poháněného stroje přispívá k bezpečnému nasazení i na velmi strmých svazích. Kompaktní konstrukce komponentů znamená nejlepší možnou světlou výšku a tím i průchodnost terénem. Tím stroje Liebherr získávají klíčovou výhodu při práci na skalnatém podloží.

Variantně je k dispozici kyvný podvozek, který umožňuje vodícím kladkám flexibilně se přizpůsobit podloží. To vede, především na tvrdém podloží, k významnému navýšení přenášené síly. Elastické zavěšení vyrovnává nerovnosti a snižuje rázové zatížení na minimum. Tato opatření nejenže prodlužují životnost podvozku, ale chrání celý stroj před poškozením.


Liebherr PR 764 Litronic

Důkladný vývoj pro nejtěžší nasazení

Stroj PR 764 Litronic byl již od počátku vyvíjen převážně pro práci v těžkém nasazení povrchových dolů. Proto disponuje např. sériově montovaným, hydrostaticky poháněným, dle potřeby řízeným chladícím systémem; díky hydrostatickému pohonu bezúdržbovou provozní brzdou; volitelně je k dispozici pancéřová ochrana všech, opotřebení vystavených, částí pracovního vybavení. Sériové produkci nové vlajkové lodi buldozerů Liebherr předcházelo intenzivní testování v nejrozličnějších nasazeních po celém světě. Druhy nasazení jsou opravdu velmi rozsáhlé, od nejtěžších rypných (trhacích) prací, přes nasazení ve zlatém dolu v Ghaně až po dlouhodobé zátěžové testy při výstavbě dálnice ve Španělsku nebo v nejchladnějších oblastech Mongolska a Ruska. Mimoto se prototypy musely vypořádat s třísměnným provozem při překládce uhlí a v provozu papírny. Nezávisle na těchto nasazeních prochází stroje a komponenty rozsáhlými testy přímo ve výrobním závodu.



1 Pro článek byly využity tiskové zprávy společnosti Liebherr (přeloženo z německého jazyka)
Autor: David Křivánek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek