Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Předpremierové představení buldozeru KOMATSU D51EX/PX-22

Zveřejněno: 16. 4. 2007

KOMATSU přichází letos na jaře s mimořádnou novinkou v kategorii malých buldozerů s modelem D51EX/PX-22. Přestože bude tento stroj oficiálně představen až na veletrhu Bauma 2007 v Mnichově, podařilo se nám získat již první informace o tomto typu dozeru. KOMATSU tímto modelem posouvá vývoj dozerů zase o kus dále. Podívejme se tedy na stroj podrobněji.

V podstatě se jedná o dva nové modely. Typ D51EX-22 je stroj v provedení pro standardní zemní práce s úzkými pasy šíře 560 mm s měrným tlakem na podložku 0,46 kg/cm2 a typ D51PX-22 s pasy širokými 710 mm a měrným tlakem 0,32 kg/cm2 pro práci v méně únosném terénu. Ostatní provedení strojů je prakticky shodné.


Obr. 1: Komatsu D51EX-22 – pohled shora

Nová konstrukce a design

Dozery D51EX/PX-22 jsou převratné především novým řešením přední části stroje a designem kapoty motoru. Konstruktéři KOMATSU přemístili chladič do zadní části stroje za kabinu a přední kapotu silně zkrátili a sklonili. Současně zvětšená bezpečnostní kabina byla posunuta dopředu. Bylo tak dosaženo výborného výhledu z kabiny na celou přední část stroje. Řidič tak výborně vidí na radlici v celé její šíři a současně i na přední část pásů. To umožňuje rychlejší a bezpečnější práci v řadě aplikací, kde je požadována vysoká přesnost práce.


Obr. 2: Komatsu D51EX - levá strana

Nová prostorná ROPS/FOPS kabina poskytuje nejen výborný výhled, ale i vysoké pohodlí obsluhy. Umístění kabiny více vpřed do těžiště stroje společně s pružným uložením snížilo vibrace v místě řidiče a současně byl snížen hluk v místě uší řidiče na pouhých 76 dB.


Obr. 3: Komatsu D51EX - pohled z kabiny

Motor, hnací soustava a podvozek

D51EX/PX-22 je poháněn ekologickým ECOT3 motorem KOMATSU vybaveným vysokotlakým Common Railem. Tento motor plně vyhovuje současným emisním předpisů EU stupeň IIIA. Stroj je dále vybaven nejnovějším hydrostatickým pohonem, který stroji dodává vynikající hnací sílu dokonce i v prudkých zatáčkách a při plném zatížení. Tento hnací systém společně s elektronicky řízeným uzavřeným hydraulickým systémem CLSS poskytují tomuto buldozeru nejvyšší výkon a účinnost ve své třídě.


Obr. 4: Komatsu D51EX - radlice

Tento dozer má nově konstruovaný výkyvný podvozek, jež poskytuje stroji kvalitní přenos hnací síly a výborné vlastnosti při svahování. Osvědčená nízká konstrukce podvozku a dlouhá styčná plocha zajišťují stroji výbornou stabilitu při práci i na strmých svazích.


Obr. 5: Komatsu D5 1EX - zadní chladič

Špičková výbava

Dozery D51EX/PX-22 jsou standardně vybavovány sledovacím a monitorovacím systém KOMTRAX, poskytujícím přesné informace jak o pohybu stroje tak o jeho provozu a případných závadách či problémech při údržbě.


Obr. 6: Komatsu D51EX - nasazení stroje


Obr. 7: Komatsu D51EX - nasazení stroje

Spojení dozerů KOMATSU s nivelačními systémem TOPCON již při výrobě stroje nabízí D51EX/PX-22 bezkonkurenční přesnost při rovnacích pracích.


Obr. 8: Komatsu D51EX - pravá strana

Závěrečná charakteristika stroje

Dozery KOMATSU třídy D51 otevírají nový vyšší standard mezi buldozery jak v poskytování maximálního komfortu, vysokého výkonu a přesnosti, tak i vysoké účinnosti.


Obr. 9: Komatsu D51EX - nasazení stroje

Základní technické parametry D51EX/PX-22

Čistý výkon motoru při 2 200 ot/min: 97 kW / 130 HP
Provozní hmotnost: 12,500 – 13,100 kg
Objem radlice: 2,65 – 2,9 m3

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek