Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Budoucnost úklidových technologií má jméno COMAC. Mimořádně účinný zametač CS 140 T EU6 si poradí bez vody

Zveřejněno: 14. 12. 2018

Společnost MTM Tech s.r.o. uvádí na český trh dvě novinky předního výrobce úklidové techniky COMAC, které zcela jistě zaujmou odbornou i laickou veřejnost. Důvodem očekávaného zájmu je patentovaná technologie pro čištění komunikací TwinAction System, která v sobě kombinuje prvky mechanického a vakuového zametání.

Kdo šetří čas, šetří peníze. COMAC CS 140 T EU 6 je schopen pracovat nepřetržitě po celou dobu 8hodinové směny, protože nepotřebuje doplňovat vodu v nádržích

Úklid probíhá pomocí hlavního válcového kartáče a podávající drticí hřídele, která upravuje a rozmělňuje materiál před vstupem do širokého sacího ústí bez nutnosti skrápět čištěný povrch vodou. První novinkou, kterou si v článku podrobněji představíme, je „menší” typ CS 140 T EU 6.

Výhody? Jednoznačná úspora nákladů

V současnosti se při zametání používají dvě odlišné technologie. Mechanický způsob pomocí kartáčů se uplatní při úklidu těžších a hrubých nečistot; zatímco při úklidu lehkých nečistot a prachu se používá sací / vakuový systém. Aby bylo dosaženo dlouhodobě perfektních výsledků, bylo by potřeba tyto dvě odlišné technologie zkombinovat, což za normálních okolností znamená nasadit dva typy strojů.

To ale neplatí pro čisticí zametací stroj COMAC CS 140 T EU 6 s již zmíněnou patentovanou technologií Twin Action. Tento stroj v sobě spojuje oba způsoby zametání a nabízí tak svým majitelům zcela nekompromisní poměr „cena versus výkon”. Nové úklidové stroje značky COMAC mají vysokou účinnost při zametání a současně nepotřebují pro svůj provoz vodu, což s sebou přináší celou řadu výhod. Především tu chybí složitý a na údržbu náročný vodní systém v podobě filtrů, čerpadel, ventilů nebo armatur, který bývá navíc často citlivý na kvalitu vody. Díky absenci nádrží na vodu, které mohou mít u podobných strojů objem 400 až 800 litrů, má COMAC CS 140 T EU 6 nižší celkovou hmotnost, což se v provozu projeví nižší spotřebou a také například menším opotřebením pneumatik.

Suché čištění má své výhody i v zimních měsících při teplotách pod bodem mrazu: nehrozí při něm námraza na čištěných komunikacích, ani námraza na kartáčích, která může zastavit činnost celého zametacího soustrojí. Suché čištění je nezbytné také všude tam, kde se pracuje s materiály, které snadno pohlcují vlhkost, tedy například v cementárnách, cihelnách nebo ve slévárnách. Právě v takových provozech bude COMAC CS 140 T EU 6 zcela určitě jako doma. V neposlední řadě je důležitým argumentem ve prospěch tohoto stroje také ekologický aspekt, a to z hlediska nedostatku vody v některých oblastech. Je spočítáno, že jeden takový stroj s technologií TwinAction dokáže v běžném provozním režimu ušetřit 50 až 70 000 litrů vody za rok.

Sací systém je u COMACu kombinován se systémem mechanického metení a systémem drticího rotačního prvku (drticí hřídele). To zvyšuje celkový účinek systému při vlastním metení
Sací systém je u COMACu kombinován se systémem mechanického metení a systémem drticího rotačního prvku (drticí hřídele). To zvyšuje celkový účinek systému při vlastním metení

Dokonalé čištění komunikací

Prašnost, která při zametání komunikací vzniká, je do velké míry ovlivněna šířkou sací trubice, kterou je nasáván zvířený prach od kartáčů. Pokud je toto ústí příliš úzké, část nečistot se dostává mimo sací systém a zvyšuje se tak prašnost v okolí zametače. COMAC proto svou novinku vybavil sací trubicí, zkonstruovanou na 95 % šířky stroje. Abychom si udělali obrázek o vysoké kvalitě čištění s tímto novým strojem, pojďme se blíže podívat, jak to funguje. COMAC CS 140 T EU 6 používá k úklidu hlavně centrální válcový kartáč a při zametání v blízkosti stěn nebo chodníků i pravý nebo levý boční kartáč (eventuálně třetí přídavný kartáč na rameni). Hlavní i boční kartáče pracují v oblasti, která leží v proudu<0x000A>silného nasávání, a to pak umožňuje práci bez vody. Prach zvednutý od rotujícího kartáče je okamžitě stažen a přiveden do sacího kanálu, aniž by se rozptýlil do okolního prostředí. Při čištění se uplatní vysoký sací výkon a průtok vzduchu (14 000 m3/hod.) a také výkonná filtrace nasávaného vzduchu (filtry mají plochu 50 m2, což je až dvojnásobek běžného standardu u podobných strojů). Ta zajistí i skvělou čistotu vystupujícího vzduchu, který neobsahuje ani ty nejmenší prachové částice (PM10 + PM2,5). Zásobník odpadu (objem 3 500 l) je naplněn pouze suchým prachem a nečistotami; smetky neobsahují přidaný objem v podobě vody.

Jak už bylo řečeno výše, vysoký účinek při metení dosahuje COMAC CS 140 T EU 6 díky kombinaci sacího a mechanického způsobu čištění. Robustní rotační hřídel pro drcení materiálu výborně sekunduje hlavnímu válcovému kartáči. Tato hřídel umožňuje poradit si při úklidu i s takovými předměty, které by běžný zametač nebyl schopný nasát, jako jsou například plechovky, plastové láhve, kusy dřeva nebo hroudy z posypového materiálu či ztvrdlého bláta.

Technická data zametače CS 140 T EU 6
Technická data zametače CS 140 T EU 6

Další výhody ve zkratce

Pro optimální provoz na vozovce je COMAC CS 140 T EU6 vybaven hydraulickou regulací světlé výšky, kterou je možné upravovat v rozsahu přibližně 150 mm. Nezávislé odpružení jednotlivých kol nebo nízký poloměr otáčení přispívají k pohodlné a bezpečné obsluze zametacího stroje. K tomu všemu si připočtěme také nízké nároky na údržbu a nízké provozní náklady. Také uvnitř kabiny bude řidič příjemně překvapen: všechny ovládací prvky jsou dobře dosažitelné na středové konzole, sedačky vynikají výborným držením těla i při dlouhé práci a drobnosti jako je například dvojice držáků na nápoje také potěší. Stroj je navíc vybaven vyspělým diagnostickým a telematickým systémem pro sledování všech klíčových komponentů ve voze, takže jeho provozovatel má dokonalý přehled o stavu všech zařízení a může lépe plánovat například pravidelné servisní prohlídky nebo optimalizovat provoz zametače tak, aby byl nákladově co nejefektivnější.

Chcete se na vlastní kůži přesvědčit o výhodách řešení Twin Action a o zametačích COMAC? Kontaktujte odborníky ze společnosti MTM Tech a domluvte si zkušební předváděcí jízdu!

Foto: Archiv MTM Tech s.r.o.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek