Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Brněnský podzim 2005 – MSV, Transport

Zveřejněno: 16. 2. 2006

Říjen, letos 3. – 7. 10., tradičně přináší novinky z oblasti strojírenské výroby, informuje o vývoji v propojených oborech transportu a logistiky. Mezi 18. – 21. říjnem patřilo brněnské výstaviště dřevu, respektive jeho zpracování a využití. 47.mezinárodní strojírenský veletrh a 3. mezinárodní veletrh Transport a Logistika

Z pohledu vystavujících firem jsou letošní veletrhy hodnoceny jako obchodně nejúspěšnější ročník. Pouhých 12% vystavovatelů tvrdí, že svých cílů nedosáhli nebo to nejsou schopni posoudit. 93% stánků navštívila ta správná klientela a více než tři čtvrtiny vystavujících se zúčastní příštího ročníku. Potvrzuje to trend vývoje světových veletrhů. Přestože pro 60 % vystavovatelů je hlavním cílem prezentace firmy a jejího image a 23 % hledá nové zákazníky, expozice nejsou již pouhou okázalou prezentací, ale vytvářejí zázemí pro konkrétní obchodní jednání. I návštěvník se mění, většinou již má dostatečný přehled ve svém oboru a očekává nejnovější informace. V řadě případů přichází uzavřít konkrétní kontrakt, takřka tři čtvrtiny návštěvníků rozhodují nebo spolurozhodují o investicích a nákupech. Téměř 100% spokojenost s navázanými či upevněnými obchodními kontakty a odbornou úrovní veletrhu hovoří jasně.

Plasty, gumárenství a chemie, tento oborový celek byl hlavním tématem ročníku a zaznamenal nárůst v kvalitě i kvantitě. Ze zahraničí přijelo 48 % vystavovatelů. Rozsáhlá prezentace obráběcí a tvářecí techniky naznačila, že 5. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT 2006 překoná všechny rekordy. Účast 210 vystavovatelů ze 17 zemí na 3. ročníku veletrhu Transport a Logistika potvrdila pozici oborové jedničky v zemích střední a východní Evropy. Ze zahraničí přijelo 60 účastníků. Cca 11 % z celkového počtu návštěvníků přišlo s prioritním zájmem o tento veletrh, celkem ho navštívilo 38 000 návštěvníků.

Celková účast zahraničních vystavovatelů a návštěvníků také stoupla. Vystavovalo 832 zahraničních firem, tj. 37% podíl na celkové účasti 2 267 vystavovatelů z 32 států. Expozice zaplnily veškeré prostory v halách, včetně nové haly U. Stejně tak byla využita značná část ploch nekrytých. Čistá výstavní plocha činila 69 019 m2. Z 57 zemí přijelo 12 790 zahraničních návštěvníků. Celkový počet platících návštěvníků dosáhl 104 837.

Nemalý podíl na těchto číslech má i bohatý doprovodný program. Mimo prestižního sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterého se zúčastnili Jiří Paroubek, Martin Jahn, Milan Urban a Miroslav Topolánek, to byl sled překrývajících se konferencí seminářů a diskusí. Možnosti spolupráce s Ruskem, Ukrajinou, Slovenskem, Anglií, Německem, Polskem, Rakouskem a Saskem byly prezentovány formou hospodářských fór, obchodních misí a business dnů.


Podpora podnikání v ČR, problematika výzkumu, vývoje a inovací, tato témata se prolnula třemi dny veletrhů. X. mezinárodní logistická konference, konference Plasty a kompozity 2005, konference Speciální technologie vstřikování plastů, konference Elektrické rozvody a elektronická komunikace v budovách a průmyslových provozech, a řada dalších konferencí, workshopů, seminářů, odborných setkání a konzultací, tiskových konferencí. To vše zcela zaplnilo časový rozvrh čtyř dnů. Od 5. do 7. října probíhal odborný seminář, již 7. celostátní setkání elektrotechniků, letos zaměřený na elektrická zařízení ve vztahu k požární bezpečnosti staveb.

Nabitý program zpestřilo přesouvání jednotlivých akcí na jiná místa „na poslední chvíli, ani na informačních stanovištích jste se nedozvěděli, kam jít.

Bylo uděleno devět Zlatých medailí MSV 2005, nejvíce v 5. kategorii – Obrábění, tváření a povrchové úpravy, z toho třem vertikálním obráběcím centrům české výroby.

WOOD-TEC

EUMABOIS [1] – Evropské sdružení výrobců dřevozpracujících strojů (European Federation of Woodworking Machinery Manufactures) je pevně spjato s veletrhem WOOD-TEC. Tento veletrh je jediným v nových zemích EU, který EUMABOIS oficiálně podporuje. Během veletrhu se uskutečnilo zasedání prezidia i valná hromada EUMABOIS. EUMABOIS je seskupení 12 národních asociací, dohromady sdružující na 900 výrobců dřevoobráběcích strojů, nástrojů a příslušenství.


Devátý ročník veletrhu WOOD-TEC byl největší co se týče výstavní plochy, počtem zahraničních návštěvníků i vystavujících zemí. V číslech řečeno, 303 vystavovatelů, takřka jedna čtvrtina zahraničních z 15 zemí, čistá výstavní plocha 12 682 m2, 22 584 platících návštěvníků z 33 zemí.

Největším vystavovatelem byla firma ROJEK dřevoobráběcí stroje, a. s., desetina celkové výstavní plochy umožnila představit jak sortiment vyráběných strojů včetně novinek, tak i partnerské firmy, které stroje ROJEK distribuují.

Témata doprovodného programu byla: Dřevo – zdroj energie, Ekonomika dřevozpracujícího průmyslu a téma Dřevo v životním prostředí. Garantem programu byla, jako každoročně, Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

Je zřejmé, že úloha dřeva jako ušlechtilého konstrukčního materiálu se navrací. Stroje umožňují optimální využití dřevní hmoty, tedy produkci kvalitního řeziva i aglomerovaných polotovarů a konstrukčních prvků.

Stejně tak i úloha dřeva jako neustále se obnovujícího zdroje energie stoupá. K dispozici jsou technologie umožňující ekonomické zužitkování dřevního odpadu i dřeva [2], které dosud končí v plamenech na pasekách po těžbě.


Souběžně s veletrhem WOOD-TEC, avšak nikoliv jako součást, proběhla v Kongresovém centru brněnského výstaviště mezinárodní konference Pasivní dům 2005. Dřevo a technologie jeho zpracování souvisí s problematikou výstavby pasivních a nízkoenergetických domů velmi těsně. Dřevo totiž bývá velmi často základním konstrukčním materiálem.

Nevěříte?

Výstavba energeticky pasivního domu, s ohledem na zásady udržitelné výstavby budov, vyžaduje použití konstrukčních prvků s optimalizovaným tvarem, demontovatelných a recyklovatelných, doplněných o vysoce účinné tepelně-izolační materiály. Dům je hodnocen nejen podle nákladů na jeho stavbu a provoz, ale i podle výdajů spojených s jeho likvidací.

Dřevo vždy zaujímalo významnou pozici mezi stavebními a konstrukčními materiály a pro výstavbu pasivních domů je považováno za nejvhodnější materiál pro nosné konstrukce. Je to dáno strukturou dřeva, možnostmi spojování konstrukčních prvků a jejich opakovaného použití. Dřevo, byť je hořlavé, má na rozdíl od téměř všech anorganických materiálů, vysokou odolnost proti ohni. Ani definitivní likvidace dřevěné konstrukce není problém. Rezervy ve využití dřeva ve stavebnictví máme obrovské, jen 1 % bytové výstavby je stavěno na bázi dřeva [3], [4].

Technologický rozvoj v oblasti kovů, plastů, keramiky atd. umožnil nahradit dřevo v nejrůznějších případech. Snad jen akustické vlastnosti dřeva dosud nahradit nelze. S rostoucími cenami energií přichází i renesance využití dřeva. Bude ale třeba popsat stohy papíru, uspořádat nesčetné množství konferencí a seminářů, vyvracet dogmata a připomenout zapomenuté možnosti použití dřeva [5].


Literatura:
[1] Ševčíková, Helena: WOOD-TEC 2005, Stavebnictví a interiér 7/2005, http://si.vega.cz/cl.php?ID=1599
[2] Volf, Petr: Čím budeme topit v budoucnosti?, Stavebnictví a interiér 10/2005, str. 52
[3] Kuchař, Jan: Stav dřeva v lesích a stavebnictví České republiky, Stavebnictví a interiér 6/2005, str. 38, http://si.vega.cz/cl.php?ID=1559
[4] Hejhálková, Helena: Nadace dřevo pro život - pomoc k využití dřeva v ČR, Stavebnictví a interiér 7/2005, str. 50, http://si.vega.cz/cl.php?ID=1601
[5] Hejhálek, Jiří: Dřevostavby: fakta a dogmata, Stavebnictví a interiér 8/2003, str. 5, http://si.vega.cz/cl.php?ID=996




1 Čerpáno ze závěrečné zprávy MSV 2005
Autor: Ing. Petr Volf
Foto: Petr Volf, archiv MSV
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek