Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Bezpečnost akceleruje produktivitu

Zveřejněno: 27. 10. 2008

Design a výbava vozíků Toyota zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti a produktivity na každém pracovišti. Řidič vozíku je aktivně chráněn nejvyspělejšími technologiemi, které jsou v současné době na trhu k dispozici, včetně unikátního Systému aktivní stability.

Systém aktivní stability (SAS) je prvním a dosud i jediným aktivním systémem řízení stability vozíku a nákladu a chrání řidiče a náklad při jízdě, zatáčení i zdvihání.


Elektrický čtyřkolový vozík Toyota 7FBMF18 s nosností 1800 kg.

Extratřída v bezpečnosti

Systém aktivní stability sleduje chování stroje při pracovním nasazení, v prvé řadě čelní i boční stabilitu a podle potřeby a situace upravuje některé aktuální funkce vozíku, čímž výrazně zvyšuje bezpečnost provozu, chrání řidiče i osoby a majetek, který se nachází v jeho bezprostředním okolí.

Dokáže napravit nebo dokonce eliminovat některé fatální chyby obsluhy vzniklé z nezkušenosti nebo z nezodpovědnosti při řízení vozíku.

Systém SAS sleduje při manipulaci následující parametry: rychlost, hmotnost břemene, výšku zdvihu, jízdu v zatáčkách, úhel náklonu stožáru při naklápění vpřed i vzad.

Je vybaven mnoha senzory, které monitorují vybrané provozní charakteristiky vozíku a posílají získané informace do řídící jednotky – centrálního mozku systému.

Řídící jednotka data bleskově zpracuje, a pokud vyhodnotí některý ze sledovaných prvků jako rizikový, upraví výkonový modul příslušnou funkci v souladu s naprogramovanými optimálními parametry, považovanými za bezpečné.

S pocitem bezpečí roste produktivita

SAS má významný podíl na zvýšení produktivity vozíku, zejména je-li řízen méně zkušeným řidičem. Řidiči nejsou stresováni a cítí se uvolněně i při velmi frekventované manipulaci s těžkými náklady ve velkých výškách. Řidič ví, že vozík zůstane stabilní i při naklápění stožáru vpřed i vzad.


Větší příčná stabilita (vlevo – bez SAS, vpravo – s použitím SAS)

Maximální kontrola stožáru (vlevo – bez SAS, vpravo – s použitím SAS)

Aktivní kontrola úhlu zpětného naklánění (vlevo – bez SAS, vpravo – s použitím SAS)

Jiná funkce – automatické srovnání vidlic do absolutně vodorovné polohy rovněž velmi zpřesňuje polohování palet při zakládání a vybírání z regálů ve velkých výškách a tím významně podporuje urychlení celého manipulačního cyklu. Ovládá se jednoduchým stisknutím tlačítka umístěného na ovládacích pákách.

Pět základních funkcí systému SAS

  • Kryje riziko bočního převržení nákladu/vozíku
  • Kryje riziko překlopení stožáru dopředu
  • Kryje riziko pádu nákladu při naklápění stožáru vzad
  • Kryje riziko pádu/spuštění vidlic při vypnutém motoru
  • Automatické nastavení vodorovné polohy vidlic

Podívejme se na některá rizika a způsob jejich eliminace pomocí Systému aktivní stability podrobněji.

Vyšší boční stabilita

Odstředivé síly vozíku jsou závislé na výšce a hmotnosti břemene. Pokud stabilizátor zadní nápravy detekuje nestabilitu při zatáčení vozíku, reaguje okamžitě zablokováním výkyvu zadní řiditelné nápravy, čímž pomáhá předejít riziku bočního převržení. Rychlost vozíku, hmotnost břemene, výška vidlic, poloha zadních kol a boční zrychlení – to vše je neustále měřeno a data předávána do řídicí jednotky. Počítač neustále přepočítává teoretické těžiště a porovnáváním výpočtů vyhodnotí, zda je vozík stabilní či ne.

Řízení náklonu stožáru

Tato důležitá funkce SAS je zaměřená na sledování pohybu stožáru. Eliminuje nejen sklouznutí nebo pád nákladu z vidlic, ale zejména hlavní riziko – převrácení vozíku směrem dopředu. Ovlivňuje dvě důležité funkce vozíku:

Náklon stožáru dopředu – SAS hodnotí náklad/břemeno, výšku zdvihu a úhel náklonu. Na základě těchto hodnot je úhel náklonu dopředu automaticky omezen tak, aby bylo zabráněno převržení nákladu a převrácení vozíku.

Náklon stožáru dozadu – při rychlém naklopení stožáru směrem dozadu hrozí pád nákladu na kabinu a poškození zboží i vozíku. SAS omezuje úhel a rychlost naklápění stožáru vzad v závislosti na výšce zdvihu a hmotnosti nákladu. Vysoký zdvih a těžké břemeno = pomalý náklon dozadu pod mírnějším úhlem.


Systém SAS je standardní výbavou všech čelních vozíků Toyota, elektrických i se spalovacím motorem

Další vlastnosti systému

Pád vidlic nebo náklon stožáru při vypnutém motoru – SAS uzamkne hydraulické funkce stožáru při vypnutém motoru – zamezí tak náhodné manipulaci a možné nehodě.

Bezpečnější manévrování – SAS slaďuje pozici volantu s postavením kol tak, že ovládací hruška na volantu je vždy ve stejné pozici v relaci ke kolům. Výsledkem je pohodlné řízení a okamžitý přehled o tom, kterým směrem se vozík rozjede.

Systém aktivní stability SAS od Toyoty obsahuje stovky patentů a je stále nepřekonaným bezpečnostním systémem a standardní výbavou všech vozíků Toyota, elektrických i se spalovacími motory. Bezpečnost je prioritou pro vlastníky vozíků i jejich obsluhu. Vedle ochrany osob je investice do bezpečnosti pracovního prostředí výhodná i z obchodního hlediska, protože přispívá k vyšší produktivitě a omezuje ztráty na zboží i majetku.

Autor: Jindřich Přívora
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek