Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Bauma 2022: Trendy, fakta, čísla a postřehy

Zveřejněno: 4. 1. 2023

Bauma je považována za nejvýznamnější světový veletrh stavební a těžební techniky. Ostře sledovaná a hojně navštěvovaná akce pravidelně láká statisíce návštěvníků z celého světa. Regulérní dubnový termín konání byl kvůli covidové pandemii přesunutý na podzim, o to více očekávání měli hosté i vystavovatelé. Jaká tedy vlastně byla Bauma 2022?

Baumu 2022 navštívilo 495 000 lidí z dvou set zemí světa.

Nejprve pár čísel. Podle oficiální tiskové zprávy, vydané po skončení veletrhu, akci navštívilo 495 000 lidí z dvou set zemí světa, přičemž zhruba polovina z nich byli Němci. Vystavovatelé přijeli z 60 zemí a bylo jich celkem 3 200. Podíl mezinárodních vystavovatelů (tedy kromě domácích Němců) činil zhruba 65 %. Ačkoli byl tento ročník slabší než ten poslední v roce 2019 (pro srovnání, tehdy veletrh navštívilo 627 603 návštěvníků a vystavovatelů přijelo 3 684), jsou tato čísla obdivuhodná a dobře ilustrují, o jak monstrózní akci se jednalo.

Hlavní trendy

Leitmotivem veletrhu byla tentokrát udržitelnost a ekologie. Snad na každém stánku výrobce, ať už se jednalo o lehkou vibrační techniku nebo těžké těžební stroje, byl k vidění nějaký „zelený” stroj, poháněný buď elektřinou nebo jinými alternativními palivy, osazený nějakým sofistikovaným rekuperačním systémem, šetřícím spotřebu pohonných hmot atd. Slovo zelený jsem dal záměrně do uvozovek, protože na tom, zda-li bude masivní přechod například od spalovacích motorů k elektromotorům skutečně ekologický, se zatím nemohou shodnout ani přední experti a chybějí relevantní globální data a statistiky. Nicméně, tento trend je jednoznačný a zdá se dnes už nezastavitelný. Dalším velkým tématem veletrhu byla digitalizace a automatizace. Budoucnost patří právě chytrým strojům, které dokáží znásobit produktivitu a zkrátit pracovní cykly.

Důraz na udržitelnost a ekologii byl všudypřítomný. Na fotografii přívěs k přepravě lopatek větrných elektráren.
Důraz na udržitelnost a ekologii byl všudypřítomný. Na fotografii přívěs k přepravě lopatek větrných elektráren.

Bauma 2022 každopádně ukázala, jak velkým inovačním potenciálem průmysl stavebních strojů disponuje a jak se s touto výzvou dokážou výrobci vypořádat, a to nejen ti z Evropy nebo Severní Ameriky. Nikoli překvapivá byla hojná účast vystavovatelů z Číny. K vidění byly nejen známé a zavedené značky, jako například SANY nebo Sunward, ale i řada dalších, méně známých značek ze vzdálené Asie. Čína se dnes zdá být v oblasti stavební mechanizace konkurenceschopný globální hráč, který si kromě technického know-how osvojil i prodejní a marketingové „západní” standardy. Čínským výrobcům v celosvětovém rozmachu pomáhá obrovský domácí finanční kapitál, dostupné suroviny (a to i ty nakoupené ve třetích zemích) a v neposlední řadě i absence zapeklité regulační politiky v rozsahu, v jaké ji známe tady u nás v Evropě. Inu, rukavice byla hozena a Čína ji promptně sebrala... Z dalších zemí byly kromě Německa hojně zastoupeny italské firmy (rovněž byly hodně vidět), turecké (překvapivě) a francouzské. Kromě zavedených výrobců se na Baumě představila zhruba padesátka tzv. „start-upů” – tedy mladých začínajících inovativních firem.

Demoshow Bobcat.
Demoshow Bobcat.

Naše stopa

Na veletrhu se prezentovaly rovněž čtyři desítky tuzemských firem, působících v nejrůznějších oborech. Nemohly chybět stálice jako TATRA TRUCKS (nákladní vozidla TATRA), KOBIT (výrobce nástaveb), STROS – Sedlčanské strojírny (výrobce výtahů), DSP Přerov (drticí, třídicí zařízení), nebo třeba hradecká firma Kartáče Souček sídlící nedaleko naší redakce. Zajímavá byla prezentace elektrického smykem řízeného nakladače z produkce KOVACO Electric. Elektrickou budoucnost, tentokrát v oblasti ručně vedené hutnicí techniky, představila na svém stánku další ze stálic, firma NTC Stavební technika. Tuzemské firmy využily tento veletrh zejména k navázání kontaktů na zahraniční trhy. Zástupci celé řady z nich nám potvrdili, že hlavně mimoevropské trhy jsou pro ně zajímavou obchodní příležitostí, protože jsou méně zasaženy dopady aktuální energetické krize.

Smykem řízeného nakladače z produkce KOVACO Electric se těšily velikému zájmu.
Smykem řízeného nakladače z produkce KOVACO Electric se těšily velikému zájmu.

Letošní ročník veletrhu Bauma se stal velkým zážitkem. Co se týče organizace, akce byla opět perfektně připravena a dobře připraveni byli i vystavovatelé. Někteří z nich už se nechali slyšet, že z jejich pohledu šlo zatím o nejúspěšnější ročník. K připomenutí atmosféry zveřejňujeme sérii fotografií.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jiří Hejhálek

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek