Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Bauma 2019 se blíží! Víme první, co se chystá...

Zveřejněno: 5. 3. 2019

Největší veletrh stavební a těžební techniky na světě (bauma 2019) začíná 8. dubna v Mnichově. Už teď se ale můžeme podívat na další porci toho, co pro nás vystavovatelé ve svých expozicích přichystali. Tentokrát vám exkluzivně přinášíme malou ochutnávku od firem Volvo Group, KOBELCO, CASE a KOMATSU.

Nové pevné dampry KOMATSU HD465-8 a HD605-8 – to je hrubá síla a chytrá elektronika v jednom

Veletrh se uskuteční na mnichovském výstavišti Messe München. Návštěvníci z ČR se ve věci vstupenek, ubytování, dopravy atd. mohou obrátit na české zastoupení Expo-Consult+Service, spol. s r.o.

KOBELCO

Japonský výrobce pásových rýpadel KOBELCO představí na veletrhu Bauma vlajkovou řadu v Evropě populárních pásových midi-rýpadel v hmotnostní kategorii 7–12 tun. Modely s typovým označením SK75SR-7 a SK85MSR-7 jsou doslova nabité novými technologiemi. Při vývoji těchto rýpadel se výrobce inspiroval dlouhodobě sbíranými poznatky od svých zákazníků, které se pak promítly do konstrukce těchto nových rýpadel. Vyvýšená kabina poskytuje lepší ochranu před létajícími úlomky materiálu; vyšší produktivity se dosáhlo zvýšením výkonu motoru (+23 %) a posílením hydrauliky, rypná síla na lopatě se zvýšila o 14 % na 60,3 kN. Nová rýpadla KOBELCO se velmi dobře hodí i pro práci uprostřed městské zástavby, a to nejen díky svým kompaktním rozměrům, ale i díky patentovanému systému iNDr pro nižší hlučnost a účinnější chlazení stroje.

Svou premiéru bude mít na veletrhu Bauma vůbec největší pásové rýpadlo výrobce s typovým označením SK850LC-10E. Tenhle mega-silák, zastupující už desátou generaci pásových rýpadel KOBELCO, se pochlubí výkonným nízko-emisním motorem (380 kW, 2 120 Nm) a také úplně nejnovějším systémem chlazení, jehož základem je dvojice hydraulicky poháněných větráků, spolupracujících s elektronickými senzory a řídicí jednotkou. Co všechno tahle technika dokáže v praxi, se dozvíte na stánku výrobce KOBELCO (č. stánku FN 1016).

Vypadá to, že nové midi-rýpadlo KOBELCO SK75SR-7 má velmi dobré předpoklady uspět i na českém trhu. Seznámit se s tímto univerzálním japonským krasavcem budete mít možnost na stánku FN 1016. Více informací také u českého dealera KOBEX Bohemia (www.kobex.cz)
Vypadá to, že nové midi-rýpadlo KOBELCO SK75SR-7 má velmi dobré předpoklady uspět i na českém trhu. Seznámit se s tímto univerzálním japonským krasavcem budete mít možnost na stánku FN 1016. Více informací také u českého dealera KOBEX Bohemia (www.kobex.cz)

CASE

V typickém „rodeo-stylu” se divákům představí komplexní portfolio strojů a služeb výrobce CASE. Stánek (číslo FN 817), sdílený společně s firmou IVECO, nabídne divákům celkem 15 strojů CASE a čtyři vozidla IVECO. Jednotlivé sektory budou odděleny tematicky, zvlášť se tu představí těžební stroje, stavební stroje, silniční a recyklační technika. V sekci „Těžba” bude k vidění například sestava kolového nakladače CASE 1121G s nákladním vozem IVECO Astra HD9. Nakladač s nízko-emisním motorem FPT (emisní norma Stage IV EU) se pyšní ve své třídě naddimenzovaným krouticím momentem, řada zákazníků jistě ocení i absenci filtru pevných částic. Výborné předpoklady uspět v náročných těžebních provozech má také další avizovaný stroj – pásové rýpadlo CASE CX300D, které dostalo do vínku mechanicky ovládané hydraulické čerpadlo, větší hydraulický ventil a několik nových hydraulických senzorů, pomocí kterých je optimalizován hydraulický výkon. Celkový výkon na hydraulice se tak povedlo oproti předchozímu typu navýšit o 6 %. Z dalších zajímavých strojů stojí za zmínku například dozer CASE1650M nebo našlapaný grejder s pohonem 6×6 – CASE 856C AWD. V tradičně silném recyklačním odvětví bude hvězdou kolový nakladač CASE 821G WH (Stage V EU) s osvědčeným systémem pro úpravu výfukových plynů (tzv. Hi-eSCR2) druhé generace. Více informací o novinkách také u českého dealera značky CASE (www.agrics.cz).

Přesně tuto sestavu budou mít možnost diváci spatřit na stánku s č. FN 817, který bude patřit technice CASE a IVECO. Kolový nakladač
CASE 1121G a vozidlo IVECO Astra HD9
Přesně tuto sestavu budou mít možnost diváci spatřit na stánku s č. FN 817, který bude patřit technice CASE a IVECO. Kolový nakladač CASE 1121G a vozidlo IVECO Astra HD9
Dozer CASE 1650M v sestavě s grejdrem
Dozer CASE 1650M v sestavě s grejdrem

Volvo Group

Pod sloganem „Building Tomorrow” se na ploše více než 8 000 m2 představí to nejlepší z portfolia firem Volvo Penta, Volvo Trucks a Volvo Financial Services. Zajímá nás samozřejmě technika a v tomto směru se bude rozhodně na co dívat. Volvo už avizovalo, že v roce 2020 pošle do světa vůbec první elektrohydraulické kompaktní kolové nakladače a kompaktní pásová rýpadla. První dva takové stroje uvidí veřejnost poprvé právě na mnichovském veletrhu. Z další techniky bude k vidění například zbrusu nové 20tunové pásové rýpadlo EC200E, které slibuje širokou škálu využití; své fanoušky si jistě najde i demoliční pásové rýpadlo EC750E s prodlouženým dosahem nebo inovovaná modelová řada G kloubových damprů. Jak si u Volva stojí hybridní technologie, ukáže hybridní rýpadlo EC300E Hybrid.

Celkově by na stánku tohoto výrobce mělo být k vidění pět desítek strojů a techniky. Venkovní areál pak slibuje nevídanou akční show se stroji; ustřední motiv k této akci hledejme v promo videu s názvem Pump It Up, kde si zahrála Holywoodská megastar počátku 90. let, Dolph Lundgren.

Venkovní stánek Volva nabídne nevšední živou show se stroji
Venkovní stánek Volva nabídne nevšední živou show se stroji

KOMATSU

Prezentace novinek v oblasti strojů, technologií, servisních i finančních služeb japonského výrobce KOMATSU se odehrají ve dvou expozicích – na 4000 m2 v hale a na 2 600 m2 venkovní plochy. K vidění budou více než tři desítky strojů, od pásových minirýpadel MR-5 až po 400tunové těžební rýpadlo PC4000-11 s motorem o výkonu 1400 kW. O tom, že v oblasti hybridních pohonů se japonský výrobce dostal opravdu daleko, se diváci veletrhu přesvědčí na dvojici hybridních pásových rýpadel (HB215LC-3 a HB365NLC-3). Systém inteligentního řízení strojů od Komatsu byl poprvé podrobněji představen na veletrhu Bauma v roce 2013; nyní, o šest let později, se diváci budou moci ve vnitřní demo-aréně seznámit s tím, jaké pokroky KOMATSU v tomto směru učinilo. Inteligentní řízení bude předváděno na pásových rýpadlech a dozerech.

Pojďme ale konkrétně k vybraným novinkám. Velké těžební stroje budou zde kromě již zmíněné PC4000 zastoupeny dvojicí nových pevných damprů s typovým označením HD465-8 a HD605-8. Vozidla s nosností 55 a 63 tun osadilo KOMATSU motorem se zvýšeným výkonem (578 kW) a volitelně je v nabídce také inovovaný systém pro kontrolu trakce (Komatsu Traction Control System - KTCS), který v závislosti na aktuálních podmínkách automaticky spíná brzdy. Obsluha se tak může plně soustředit na jízdní dráhu a nemusí řešit žádnou uzávěrku diferenciálu.

Tuzemské návštěvníky pak určitě zaujme nový model rýpadlo-nakladače WB93R-8, prvního zástupce KOMATSU v této třídě, který již splňuje emisní normy EU Stage IV. Nechybí tu chytrá hydraulika, speciální ECO-mód, komfortně vybavená kabina a další vychytávky, které ocení nejen obsluha, ale i provozovatel stroje, kterému se nový „traktorbagr” odmění nízkými provozními náklady.

Nový rýpadlo-nakladač WB93R-8 od KOMATSU je nyní díky oi ciálnímu dealerovi KUHN-BOHEMIA dostupný také v České republice (www.kuhn-bohemia.cz)
Nový rýpadlo-nakladač WB93R-8 od KOMATSU je nyní díky oi ciálnímu dealerovi KUHN-BOHEMIA dostupný také v České republice (www.kuhn-bohemia.cz)
Autor: Jan Rybář
Foto: Archiv firem
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek