Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

AUTOTEC 2008

Zveřejněno: 3. 10. 2008

AUTOTEC 2008, který se konal ve dnech 4.–8. 6., byl největším motoristickým veletrhem pořádaným letos ve střední Evropě. Jeden z nejdůležitějších veletrhů nákladních a užitkových vozů na světě, zařazený do kalendáře Mezinárodní asociace výrobců automobilů O.I.C.A.

Zaplnil deset pavilonů brněnského výstaviště i většinu jeho volných výstavních ploch a novinky z produkce finálních dodavatelů, ale také výrobců dílů a servisní techniky představilo 601 vystavovatelů na ploše přibližně 74 000 m². Rekordní byl počet 26 zastoupených zemí. Poprvé přijely vystavovat také firmy z Bulharska, Finska, Chorvatska, Maďarska, Litvy, Srbska, Švédska a Thajska. Návštěvnost podle předběžných údajů dosáhla 65 000 návštěvníků.


Mohli jsme vidět nový typ kompaktního nosiče Unimog U20

Veletrh plný novinek

Odbornou i laickou veřejnost přitahovaly především novinky automobilové techniky, kterých se v expozicích letošního ročníku sešlo mimořádné množství. Mezi nákladními automobily budily pozornost například nový Renault Magnum, vylepšená Avia se vzduchovým odpružením, prototyp vozu DAF LF45 s hybridním pohonem nebo dvě novinky značky Mercedes-Benz: světová výstavní premiéra modelu Actros třetí generaci i nový typ kompaktního nosiče Unimog U20.

Požadavkům na velkoobjemovou přepravu nezůstávají nic dlužni ani výrobci návěsů. V expozici Kögel si návštěvníci prohlédli extra dlouhý návěs Big-MAXX a Schmitz Cargobull představil návěs Varios, který může být naložen na vagon a je tak ideálně uzpůsoben pro kombinovanou dopravu.


Mezi nákladními automobily budil pozornost například nový Renault Magnum

V expozici Kögel si návštěvníci prohlédli extra dlouhý návěs Big-MAXX

Neméně zajímavá byla přehlídka autobusů. Značka Irisbus Iveco se pochlubila novým třídveřovým městským nízkopodlažním autobusem Irisbus Crossway LE, Tedom zaujal příměstským autobusem L12 G poháněným stlačeným zemním plynem a Scania do Brna přivezla autobus s alternativním pohonem na etanol.


Do některých vozů jsme si sedli a prohlédli si pohodlnou kabinu

Návštěvníci se zajímali také o stále populárnější malé užitkové vozy. Letošní novinky Citroën Nemo a Fiat Fiorina se díky úsporným rozměrům výborně uplatní v městském provozu. Škoda představila nový Superb ve verzi N1 a Nissan zaujal konceptem NV200. Pozornosti odborníků a laiků neunikla ani nová modelová řada malých dodávek Peugeot Bipper, stejně jako VW Caddy Maxi a mnoho dalších novinek.

Veletrh představil trendy v servisní a garážové technice. Z mnoha novinek a inovací můžeme zmínit nejmodernější dieselové vysokotlaké čerpadlo 4. generace Common Rail CP4, které společnost Bosch vyrábí v Jihlavě, nebo horkou novinku značky John Bean – dvoukamerovou geometrii s prvky 3D měření, kterou prezentovala firma Siems & Klein.


I venku bylo co k vidění

Měli jsme štěstí. Na stánku společnosti CROY s.r.o. byl přítomen pan Maxmilian Prinz v. Croy, jednatel společnosti, který si na nás udělal čas

O veletrhu řekli:

Jan Volšík, obchodní ředitel Renault Trucks ČR, s.r.o.:

S letošním ročníkem veletrhu jsme byli velmi spokojeni, i když bylo vedro a občas pršelo. Připadá nám, že zájem o veletrh roste jak u odborné, tak u široké veřejnosti. Organizace fungovala perfektně a konkrétně náš stánek navštívila spousta zákazníků, takže jsme spokojeni.

Otakar Kraml, ředitel firmy ITALMEC s.r.o.:

V Brně vystavujeme už od roku 1990 každý rok. Návštěvnost byla letos průměrná, ale pro nás dostatečná, protože sem přichází daleko odbornější klientela než na AUTOSALON. Je to o navazování kontaktů, a to i se zahraničními zákazníky především ze Slovenska, částečně i Ruska a Polska, kde všude má naše firma zastoupení. Jsme spokojeni, i když obchodní efekt se projeví až později.

Ivan Riegl, jednatel TOP OIL SERVICES, k.s.:

Na veletrhu AUTOTEC vystavujeme pravidelně již řadu let a i letos jsme s naší účastí spokojeni. Pro nás není až tolik důležitá kvantita návštěvníků, ale spíše jejich kvalita. A ta pro nás letos byla na nejvyšší možné úrovni. Oproti jiným letům jsme zvolili prostor na venkovní ploše a opustili jsme pavilon, kde jsme pravidelně vystavovali. A i tato změna se nám vyplatila, protože si nás našlo ještě více zájemců.

Příští ročník veletrhu AUTOTEC se uskuteční v červnu 2010, veletrh AUTOSALON proběhne v termínu 6.–14. 6. 2009.

1 Převzato a redakčně upraveno z tiskových zpráv Veletrhů Brno, a.s.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek