Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Autosalón Nitra 2008

Zveřejněno: 30. 3. 2009

16. mezinárodní výstava osobních, nákladních, užitkových vozidel a příslušenství se konala pro veřejnost od 11. 9. do 16. září 2008 v Nitře a přinesla nejucelenější přehlídku slovenské automobilové scény. Veletrh navštívilo přes 170 000 návštěvníků, kteří shlédli exponáty od 200 vystavujících firem.

Opět se potvrdil vysoký mezinárodní kredit tohoto veletrhu, který ne náhodou vzkvétá ve Slovenské republice, jež patří k zemím s nejvyšší výrobou automobilů na světe v přepočtu na obyvatele.

10. září se otevřely brány pro odborníky a tisk, aby se zde mohli s předstihem seznámit s novinkami, které tento veletrh představil.

Novinky Autosalónu Nitra 2008

VOLVO XC-60 – slovenská premiéra
SEAT IBIZA 3dveřová IBIZA SC – slovenská premiéra
SEAT IBIZA 5dveřová – slovenská výstavní premiéra
OPEL AGILA – slovenská premiéra
OPEL INSIGNIA – slovenská premiéra
KIA PICANTO – slovenská premiéra
KIA MAGENTIS – slovenská premiéra
KIA SPORTAGE 09 – slovenská výstavní premiéra
KIA KEE – koncepční vozidlo
PEUGEOT 207 Le Mans – slovenská premiéra
PEUGEOT 407 nový – slovenská premiéra
CITROEN C4-restyle – slovenská výstavní premiéra

Průběh výstavy

Dne 11. září v 10 hodin se slavnostně otevřely brány pro širokou veřejnost. Pro ni byly připraveny nejen nové parkovací plochy přímo ve výstavním areálu a „shuttle bus”, který non stop převážel návštěvníky ze vzdálenějších parkovišť přímo do centra dění, ale i velmi zajímavá výstava. Dovozci pro ně přichystali řadu nadstandardních expozic a modelů. „Autobonbónky” lákaly značky Brillance, Citroen, Dacia, Dodge, Ford, Honda, Hyundai, Hummer, Chevrolet, Kia, K-1, Lada, Lamborghini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, SsangYong, Suzuki, Škoda, Volvo.

Konala se zde výstava Veteráni silnic. Vystavovaly se zde nejen osobní automobily, ale bylo zde možno vidět i nákladní automobily, stavební stroje, hydraulické ruce HIAB či Palfinger, modely aut... Na své si přišli i ti návštěvníci, kteří si například chtěli koupit něco k snědku nebo do domácnosti.

Slovensko a Škoda Superb

Na nitranském Autosalónu 2008 byl oficiálně zahájen prodej vozidel Škoda Superb s pohonem na všechna čtyři kola prostřednictví systému se spojkou Haldex 4. generace. Zájemců zde bylo hodně a mohli si přímo v Nitře objednat Superb 4×4 v kombinaci s benzínovým či dieslovým motorem. U dieslového byl k dispozici nový motor s přímým vstřikováním common-rail. Příjemně překvapil i nový ceník.

Závěr

Mimořádný zájem o výstavu Autosalón v Nitře byl nejen ze strany vystavujících firem, kterých zde bylo přes 200, ale i ze strany návštěvníků. Těch přišlo okolo 170 000. Mezi ně patřila řada významných slovenských činitelů – například i prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič. V tiskovém středisku se zaregistrovalo 350 novinářů.

Výstava přehledně ukázala nové technologie a nápady. Během ní proběhla řada konferencí, seminářů, ale i soutěží.

Celkově lze říci, že tato akce má vzrůstající tendenci, o čemž svědčí i skutečnosti, že byla již 6krát zařazena mezi 18 největších autosalónů na světě. A nám nezbývá, než se těšit na další výstavu. Tentokrát již 17. ročník Autosalón Nitra 2009, který se bude konat ve dnech 30. 9.–5. 10. 2009.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek