Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 14.5. – svátek slaví Bonifác

Autonomní řízení

Zveřejněno: 2. 8. 2015

Myšlenka realizovat autonomní jízdu, tedy jízdu bez řidiče, je stará již hezkou řádku let. Otázka ovšem je, kdy bude autonomní jízda pro dálkovou dopravu realitou.

První prezentace autonomní jízdy Mercedes-Benz na dálnici nedaleko Magdeburgu v loňském roce

Mercedes jako průkopník

Několik set novinářů více než 30 národností přihlíželo dne 3. července 2014 na dálničním úseku A 14 poblíž Magdeburgu autonomní jízdě tahače v rámci světové premiéry, na níž Mercedes-Benz prezentoval tahač, resp. soupravu roku 2025.

Autonomní jízda s nákladními vozidly pro dálkovou dopravu bude podle stuttgartské automobilky realitou za deset let. Studie Mercedes-Benz Future Truck má tedy první krok za sebou. Jako technický základ posloužil Mercedes-Benz Actros v provedení pro rok 2014.

Soupravy DAF – bezdrátově propojené prostřednictvím Wi-Fi – jedou v malém rozestupu
Soupravy DAF – bezdrátově propojené prostřednictvím Wi-Fi – jedou v malém rozestupu

Reálný DAF

DAF patří ke skupině „rozvážných”, kteří si nechávají dosti dlouho „trumfy v ruce”, aby pak konkurenty překvapili. Tak je tomu i s prezentací projektu EcoTwin.

První prezentace originálního projektu se uskutečnila za poněkud neobvyklých okolností, a sice za přítomnosti představitelek vrcholových pozic dvou států v březnu letošního roku.

Nizozemská ministryně pro infrastrukturu a životní prostředí Schultz van Haegenová a její belgická kolegyně Jacqueline Galantová si tento projekt prohlédly během akce „Automotive Week”. Jde o společnou vizi společností DAF a TNO. Během této prezentace na dálnici N270 poblíž Helmondu jely dvě nákladní soupravy – bezdrátově propojené prostřednictvím Wi-Fi – a řidič druhé soupravy nemusel vozidlo vůbec řídit. V Nizozemsku byl takový projekt představen poprvé. Cílem společného projektu se společností TNO je zmenšení vzdálenosti mezi nákladními soupravami na minimum.

Řidič se během jízdy s Actrosem věnuje vedlejší činnosti
Řidič se během jízdy s Actrosem věnuje vedlejší činnosti

Slovo odborníka

A jak hodnotí nejnovější projekt společnosti DAF Ron Borsboom, člen představenstva společnosti DAF Trucks N.V., odpovědný za vývoj produktů?

Předvedli jsme, že automatická jízda dvou vozidel za sebou je technicky možná, ale to neznamená, že je vše připraveno. Ještě nás čeká hodně práce ve vývoji a zdokonalení, než bude tato technologie zcela spolehlivá v každé jízdní situaci. Je nutné také vyjasnit otázky legislativy, spolehlivosti a přijetí této technologie veřejností. Se společností TNO sdílíme vizi, že přepravní společnosti budou moci bezpečně využívat první vozidla vybavená touto technologií na nizozemských dálnicích a některých hlavních regionálních komunikacích kolem roku 2020.

Autor: Vlastislav Tůma
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové stroje lze nyní… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek