Dnes je 8.5.

AUTOMATICA 2008 se připravuje

Zveřejněno: 22. 7. 2008

Třetí mezinárodní odborný veletrh robotizace a automatiky AUTOMATICA 2008 se bude konat na novém výstavišti v Mnichově-Riem ve dnech 10.–13. června 2008.

Veletrh AUTOMATICA prezentuje koncentrovanou nabídku světových výrobců a jejich dodavatelů z oboru automatizace a robotiky, montážní a manipulační techniky, průmyslového zpracování obrazu a technologií a je určen pro vývojové pracovníky, konstruktéry, technické inženýry, vedoucí výroby z průmyslových oborů jako je automobilový, strojírenský, elektrotechnický či potravinářský, ale i z oborů zpracování plastů, dřeva, farmaceutického, kosmetického nebo obalového průmyslu a z dalších oborů. Organizován je ve spolupráci a s podporou VDMA (Svaz německých výrobců strojů a zařízení) Robotik + Automation a je doprovázen odborným programem.

Na pražské prezentaci této akce, uspořádané dne 11. 3. 2008 Jaroslavem Vondruškou, zástupcem Messe München pro ČR a SR, referovali zástupci odboru robotika a automatizace a odboru průmyslového zpracování obrazu při VDMA [1] a zástupci firmy FANUC Robotics [2] o přípravě tohoto světového veletrhu AUTOMATICA a připravovaných doprovodných akcích.


Pohled do vstupní haly výstaviště

Veletrh AUTOMATICA je jediným mezinárodním odborným veletrhem, kde jsou montážní a manipulační technika, robotika a průmyslové zpracování obrazu rovnocenně sdruženy pod jednou střechou. Koná se ve dvouletém cyklu a ukazuje celý proces vytváření hodnot od součástky až po systém, od aplikace až po poskytování služeb. Vedle nejnovějších trendů a inovací zde každý odborný návštěvník najde řešení, které dále optimalizuje jeho výrobní procesy. Spektrum výstavy bylo vyvinuto v úzké spolupráci s průmyslem a stále se dále optimalizuje.


Robot firmy FANUC Robotics, model ARC MATE 100iB/6-S

Klíčové technologie – montážní a manipulační technika, robotika a průmyslové zpracování obrazu – tvoří základní obory. Příslušné technologie se dělí na témata nabídek jako jsou polohovací systémy, pohonová technika, senzorika, software, služby a výzkum a technologie. V dnešní době snad ani neexistuje odvětví, které by se ve výrobním procesu obešlo bez automatizace.


Robot firmy FANUC Robotics, model ARC MATE 100iBe/120iBe

Haly veletržního paláce jsou členěny tematicky podle klíčových oborů veletrhu

Podle počtu vystavovatelů bude nejrozsáhlejší obor tvořit montážní a manipulační technika umístěné v hale A1 a hale A2, přičemž v hale A1 bude důraz kladen na systémy a v hale A2 na součástky, profily, polohovací systémy, tok materiálů, podávací techniku a zvedací zařízení.

V hale B1 bude umístěna pohonová technika, řídící technika, senzorika, bezpečnostní technika, software a výzkum. V této hale se rovněž budou konat diskuze týkající se veletrhu AUTOMATICA a bude zde i inovační platforma mechatroniky.

V halách B2 a B3 bude zastoupen obor robotiky, v hale B2 Machine vision a v hale B3 Robot vision. Část haly B3 bude věnována tématu výzkum a věda a servisní robotice. Výzkumné ústavy budou na základě konkrétních příkladů předvádět, ve kterých oblastech se v budoucnu automatizační techniky budou dále využívat. Proslulými vystavovateli jsou: Německé centrum pro leteckou dopravu a kosmonautiku (DLR) a Frauenhoferský institut pro výrobní techniku a automatizaci (IPA).

Mezi inovačními technologickými řešeními návštěvníci uvidí nejmodernější dálkově řízené 3D laserové svářecí řešení: SmartLaser, robotický programovací terminál, který využívá radiové technologie.


Roboty pro automobilový průmysl na AUTOMATICA 2006

Doprovodný program

K doprovodnému rámcovému programu AUTOMATICA 2008 bude například patřit výstava Robotica (11.–12. 6. 2008). Stěžejními tematy budou průmysloví roboti ve výrobě, roboti mimo výrobu a v nových oblastech použití, stejně jako komponenty, postupy, systémy a kognitivní robotika.

Na „Inovační základně servisní robotiky” představí výrobci, dodavatelé a výzkumné instituty z Evropy a zámoří ve spolupráci s Frauenhoferským institutem nejnovější stav mezinárodní servisní robotiky, nejnovější produkty, prototypy a komponenty tří tematických oblastí: „Servisní roboti v průmyslových službách a ve výzkumu”, „Servisní roboti v domácím prostředí” a „Inovační komponenty a nová technická řešení pro servisní roboty”. Na „Mechatronickém letišti” budou předvedeny počátky, plánování a realizace mechatronických přístupů ve futuristické letištní atmosféře. Mechatronika je nejvyšší možná integrace mechaniky, elektroniky a informatiky až k inteligentním mechanismům a robotům, kteří integrují s okolím.

Communication Area bude zahrnovat podiové diskuze s tématy z branže zaměřenými na použití. Přednáškový program objasní inovační témata týkající se oblastí Assembly (montáž), Robotics (robotika) a Vision (obraz). Bude znamenat absolutní zlatý hřeb.


Představeny budou nejnovější hi-tech produkty

Intersolar a mezinárodní kongres

V době od 11. do 12. 6. 2008 se v severním areálu mnichovského výstaviště bude také konat Intersolar 2008, „Mezinárodní odborný veletrh solární techniky” [4], který představí kompletní nabídku solární techniky od fotovoltaiky přes solární termii a solární stavění a nabídne nejmodernější výrobní a montážní zařízení pro ekologické využití solární energie. Veletrh Intersolar bude umístěn v halách C1, C2, C3, C4, B4, B5 a B6. Kromě toho se ve dnech 10.–14. 6. 2008 v Mezinárodním kongresovém centru v Mnichově bude konat mezinárodní kongres na téma solární technika.

Oba veletrhy se budou dobře doplňovat a tím se atraktivita veletrhu AUTOMATICA 2008 dále zvýší [3].

Zájemcům z České republiky organizátoři poskytují bližší informace, přijímají objednávky předprodejních vstupenek, ubytování i celých zájezdů. V Praze: Fractal s.r.o., Vinohradská 174, 130 00 Praha 3, tel.: 222 512 000, v Brně: EXPO-Consult+Service s.r.o., Příkop 4, 604 45 Brno, tel.: 545 176 158 [5]. Organizátoři připravují dvoudenní dotovaný zájezd do Mnichova pro jednotlivce i skupiny zájemců (např. pro studenty vysokých škol). Odborní zájemci by této výhodné nabídky měli využít.


Na veletrhu se prezentují všichni lídři odvětví

Literatura:

[1] Materiál pro prezentaci – tiskovou konferenci mezinárodního veletrhu AUTOMATICA 2008
[2] Firemní literatura firmy FANUC Robotics (www.fanucrobotics.co.uk)
[3] www.automatica-munich.com
[4] www.intersolar.de
[5] www.expocs.cz

Článek byl zpracován v rámci grantového projektu č. 103/06/0617 Grantové agentury ČR.

1 Doc. Ing. Milan Kašpar, CSc., Fakulta stavební ČVUT Praha, e-mail: kaspar@fsv.cvut.cz
Autor: doc. Ing. Milan Kašpar, CSc.
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek