Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Akušroubovák C12 s elektronicky komutovaným motorem EC-TEC<sup>®</sup> od firmy Festool

Zveřejněno: 10. 1. 2006

Akumulátorový šroubovák C 12 je z pohledu současné úrovně techniky zcela výjimečný. Jeho hlavní součástí je elektronicky komutovaný motor, který pracuje bez uhlíkových kartáčů a tedy prakticky bez mechanického opotřebení. Z toho vyplývá násobně vyšší životnost a téměř žádné ztráty elektrického vstupního výkonu.

C 12 je na dnešní dobu výjimečný

Ještě nikdy neměl žádný akušroubovák tak výkonné vnitřní vybavení jako tento: progresivní motor EC-TEC® od firmy Festool. Skýtá netušené přednosti a možnosti. Můžete totiž těžit z jeho větší účinnosti a vynikající životnosti. Umožňuje to jeho nová moderní koncepce motoru. Ten je elektronicky komutovaný, pracuje tedy bez uhlíkových kartáčů a prakticky bez mechanického opotřebení. Nevznikají tak téměř žádné ztráty výkonu a mnohonásobně se prodlužuje životnost. Nový motor EC-TEC® je akušroubovák mimořádně výkonný a vytrvalý. Každý akumulátorový článek umožňuje o 55 % šroubovacího výkonu navíc.


Montážní trojboj - vrtání, zahlubování a šroubování. Výměna nástrojů obratem ruky

Motor EC-TEC® Motor je maximálně kompaktní. Díky tomu je C 12 mimořádně lehký a získá si vás nedostižnou ovladatelností. Šroubovák C 12 má až o 35 % nižší hmotnost.

C 12 dokáže ještě mnohem více

Žádný jiný akušroubováky nemá tak silný výkonný motor EC-TEC®, kompaktní převodovku a tak jedinečnou ergonomickou konstrukci. C 12 spojuje řešení mnoha technických problémů. Díky přednostem, které z toho vyplývají, je každodenní práce výrazně jednodušší a lehčí.


C12 - 1. místo v životnosti, 1. místo ve šroubovacím výkonu, 1. místo v hmotnosti

Práce s citem

42 volitelných stupňů krouticího momentu (2 x 21) umožňuje optimální nastavení utahovacího momentu pro velké a malé vruty. Vypnutí krouticího momentu probíhá elektronicky - téměř bez mechanického opotřebení.

Vypnutí krouticího momentu je integrované přímo v patentované kompaktní převodovce. Ušetří to místo a přináší maximální přenos síly.

Ergonomicky vypilovaný

Úzká rukojeť s tlumicí vrstvou Softgrip sedí perfektně v ruce při práci v každé poloze. Přiměřená velikost, nízká hmotnost a optimální těžiště usnadňuje práci a šetří ruce i klouby.


Přimé upínání bitů na hřídel

Rychlé a šetrné nabíjení

Technika nabíječky LC zajišťuje kontrolované a šetrné nabíjení a garantuje tak dlouhou životnost akumulátoru.


Rychlé a šetrné nabíjení

Výdrž místo objemu

Nový kompaktní akumulátorový článek C NiCd má po nabití energii až na 240 šroubů1). S akumulátorovým článkem S Ni MH standardní velikosti zvládne šroubovák C 12 až 560 šroubů1) bez dobíjení.

Spolehlivější kontakt

Při zasunutí akumulátorového článku se pružinové kontakty pokaždé automaticky očistí. Tím je zabezpečena vysoká spolehlivost a dlouhá životnost akumulátorového článku.

Praktické uložení bitů

Magnety v úložné drážce udrží až šest bitů, které jsou tak kdykoliv po ruce.

Sklíčidlo CENTROTEC®

O 50 % menší a 80 % lehčí než standardní sklíčidlo, ale desetkrát větší přesnost vystředěného běhu než u držáku bitu: Klíč k systému pro výměnu nástroje CENTROTEC® a další prvek v systému FastFix.


Superlehké sklíčidlo Centrotec

Pro nejtvrdší nasazení dokonce v sériové výrobě

V sériové výrobě se oddělí zrno od plev. Zde jsou nejvyšší nároky na technickou spolehlivost a životnost akušroubováků.

EC-TEC®se zabudovanou životní pojistkou

C 12 těmto nejtvrdším požadavkům vyhovuje díky technice EC s extrémně nízkým opotřebením. Elektronicky komutovaný motor EC-TEC®je pozoruhodný i díky dalším vlastnostem. Tepelný senzor a elektronická kontrola podpětí zabezpečuje dlouhou životnost motoru a akumulátorového článku. Motor se v extrémních případech při přehřátí nebo při nízkém napětí v akumulátorových článcích vypne. Hloubkové vybití akumulátorových článků tak patří minulosti.


Akušroubovák C12 je výkonnější, 2. ... lehčí, 3. ... má delší životnost, 4. ... je úsporný na spotřebu, 5. ... elektronicky řízený

Pohodlná práce v každé poloze

Šroubovák má dobře vyvážené těžiště v každé poloze. Tím se šetří síla při práci - ať na podlaze, na zdi nebo stropě. Tvar C 12 umožňuje přenášet tlak přímo na osu vrtání pro účinné šroubování a vrtání. S C 12 pracujete bez velké námahy i v obtížných situacích: I tam, kde je málo místa, v rozích nebo u kraje. Umožňuje to maximálně kompaktní konstrukce a systémové nástavce FastFix. Přenáší tlak ve směru osy vrtání.


Pohodlná práce v každé poloze

Mnohostranný jako vaše práce

S C 12 zvládnete pohodlně a rychle nejrůznější úkoly při výrobě oken, venkovní montáži, ve výstavnictví, při elektromontáži, u automobilových interiérů a v mnoha dalších oblastech. Na C 12 se můžete spolehnout.

Přímé upínání bitů na hřídeli

Kratší už být nemůže. S přímým upnutím bitu je C 12 dlouhý pouhých 15 cm. Dostanete se tak bez problémů do úzkých a těsných prostorů.

Příslušenství FastFix

Nedílnou součástí všech akušroubováků firmy Festool je rozhraní FastFix. S vhodným systémovým příslušenstvím se z akušroubováku C 12 stává sortiment nářadí téměř na všechny případy montáží.


C12 - ve flexibilní sadě Fast Fix Set

Jeden na všechno

Revoluční systém pro rychlou výměnu nástrojů CENTROTEC® nahrazuje vrtací sklíčidlo i držák bitů. Když často střídáte vrtání a šroubování, ušetříte drahocenný čas. CENTROTEC® váží o 80 % méně než standardní sklíčidlo a je o 50 % kratší, nabízí ale 100 % výkon.


Všechny úkoly snadno a rychle

CENTROTEC® - Citelně lehčí

Se svou kompaktní konstrukcí a nástrojovým sklíčidlem CENTROTEC® má nový akušroubovák C 12 až o 800 gramů menší hmotnost než řada jeho konkurentů. Citelný rozdíl, zejména při práci nad hlavou.

CENTROTEC® Sklíčidlo je superlehké, s pouhými 50 g. Umožňuje rychlou výměnu nástroje CENTROTEC® a zabezpečuje maximální přesnost vystředěného běhu. Spolehlivý přenos síly při vrtání, bez prokluzování a poškození stopky vrtáku.

FastFix Rychloupínací sklíčidlo

Když na to přijde, zajistí bleskurychlé nasazení. Například pro vrtání s velkým průměrem, při použití vykružovací pily, Forstnerova vrtáku nebo standardního příslušenství.

FastFix Úhlový nástavec

Pro vrtání a šroubování za rohem. Lze ho otočit o 360° okolo osy a přizpůsobit každé pracovní poloze.

FastFix Excentrický nástavec

Pro šroubování u krajů bez nepřirozené pracovní polohy, například při montáži kování.


1) Zdroj: Zkušební dílna Festool 12/2004, Spax 5 x 40 mm do smrkového dřeva.
Autor: Jana Mašínová
Foto: Archiv firmy Tooltechnic Systems CZ, s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek