Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Akumulátorové nástroje - výkonné tak, jako ještě nikdy předtím

Zveřejněno: 16. 5. 2006

Firma Bosch uvedla na trh nový akumulátorový systém s lithium iontovými akumulátory s 36 voltovým napětím. Vrtací kladivo GBH 36 V-LI, akumulátorový příklepový vrtací šroubovák GSB 36 V-LI a akumulátorový vrtací šroubovák GSR 36 V-LI nezaostávají ohledně své výkonnosti za stroji napájenými ze sítě a stanovují tak nová měřítka pro akumulátorové nástroje.

Firma Bosch přináší na trh jako první na světě 36 V akumulátorový systém s lithium iontovou technikou

  • tři akumulátorové nástroje s výkonem, který podávají stroje napájené z elektrické sítě
  • akumulátorový systém s vrtacím kladivem, příklepovým vrtacím šroubovákem a vrtacím šroubovákem

Inovační 36 voltový lithium iontový akumulátor poskytuje o 50 % větší výkon, ale jeho hmotnost je přitom podstatně menší než u 24 voltových akumulátorů v technice NiCd nebo NiMh. Vedle podstatně výhodnějšího poměru mezi výkonem a hmotností spočívá hlavní výhoda nových akumulátorů v tom, že u nich neexistuje paměťový efekt. Mohou být znovu nabíjeny kdykoliv nezávisle na stavu nabití, aniž by to mělo účinek na využitelnou kapacitu akumulátorů. Další výhodu představuje velmi nízká míra samovolného vybíjení: uložená energie je velmi dlouho uchovávána v lithium iontových článcích. Dokonce po uplynutí jednoho roku, kdy nebyly články používány, disponují ještě většinou z uložené energie. Na rozdíl od běžně používaných niklových akumulátorů má uživatel k dispozici u lithium iontových akumulátorů plný výkon během celého cyklu vybíjení: i ten poslední vrt nebo upevnění šroubu je uděláno se stejnou silou jako to první.

Do nových 36 voltových lithium iontových akumulátorů zabudovala firma Bosch elektroniku. Stačí stisknout tlačítko a informuje nás pomocí třech světelných diod o aktuálním stavu nabití. To zabraňuje tomu, aby si domácí kutil musel s sebou na stavbu brát o polovinu těžší akumulátorové balení. Přídavný ukazatel teploty LED uživatele varuje, že akumulátorové články jsou příliš horké nebo studené. Akumulátorové články jsou navíc chráněny elektronickou ochranou (ECP) před přetížením, přehřátím, úplným vybitím, stejně jako se starají o delší životnost, která odpovídá životnosti moderních niklových akumulátorů.

Účinný management tepla

Obaly akumulátorů se zahřívají během jejich silného vytížení. V takovém případě trvá u běžně používaných akumulátorů až jednu hodinu, než je může uživatel opět nabíjet. Obal akumulátorů 36 voltového lithium iontového systému od firmy Bosch se skládá z obzvlášť dobře tepelně vodivého materiálu a je vybaven chladicími žebry. To dovoluje optimální tepelné sálání; nové obaly akumulátorů se ochlazují až o 40 % rychleji. Horké akumulátory navíc před nabíjením automaticky ochlazuje ventilátor od firmy Bosch a tím dodatečně zkracuje postup nabíjení. Doba nabíjení nových lithium iontových akumulátorů s kapacitou 2,0 ampérhodiny činí 45 minut. Díky nové technice nabíjení „HyperCharge“ od firmy Bosch je uloženo již po uplynutí poloviny času nabíjení 80 % energie. To postačí ve většině případů na to, aby bylo možné dokončit zbytek prací naplánovaných na daný den.

Systém 36 voltových akumulátorů se třemi elektrickými nástroji

Nové akumulátorové vrtací kladivo GBH 36 V-LI dosahuje třemi jouly energie pro jednotlivý úder ten samý výkon vrtu jako vrtací kladivo GBH 2-26, které je napájeno z elektrické sítě. Kladivo GBH 36 V-LI je optimálně uzpůsobeno pro vrtání otvorů do betonu, průměr mezi 8 a 16 mm, dokáže ale také vyvrtat otvory o průměru 26 mm. Nabití akumulátoru vystačí pro 150 vrtů (6 x 40 mm) do betonu (B 25). Pokud si na vrtacím kladivu zapnete funkci pro zastavení vrtání, provede tento nový nástroj také práce, které jsou běžně vykonávány sekáčem. Přesto, že tento nástroj má až o 40 % vyšší vrtný postup, hmotnost kladiva GBH 36 V-LI je stejná jako u běžného 24 voltového akumulátorového kladiva.

Nový akumulátorový příklepový vrtací šroubovák GSB 36 V-LI a vrtací šroubovák GSR 36 V-LI je vždy vybaven speciálním vysoce výkonným motorem od firmy Bosch s dvoustupňovou planetovou převodovkou z kovu. Tyto vrtací šroubováky s 36 voltovým lithium iontovým akumulátorem podávají v každém rozsahu otáček vysokou tažnou sílu. Pokud je porovnáme s běžnými 24 voltovými vrtacími šroubováky, docílíme pomocí obou novinek vrtný postup až o 30 % vyšší.

Také, co se týče doby chodu, si oba vrtací šroubováky polepšily v porovnání s 24 voltovými akumulátorovými nástroji: s jedním nabitím akumulátoru pracují oba vrtací šroubováky až o 50 % déle a zvládnou zavrtat 450 šroubů (6 x 60 mm do dřeva). Maximální točivý moment je 80 Nm v tuhém a 40 (GSR 36 V-LI) resp. 34 Nm (GSB 36 V-LI) v měkkém šroubovém spoji. Největší průměr vrtu činí pro dřevo 50 mm a pro ocel 16 mm. Akumulátorový příklepový vrtací šroubovák GSB 36 V-LI vyvrtá, pokud máte zapnutou funkci příklepu, do zdiva otvory o průměru až 17 mm. Stejně jako jejich předchůdci disponují oba vrtací šroubováky flexibilním krytem z materiálu Dura-Shild a jsou stále plně funkční, i když spadnou z dvoumetrové výšky na beton.

Foto: Archiv firmy Robert Bosch odbytová s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek