Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Recyklace stavebních odpadů a jejich využití - 12. ročník konference „RECYCLING 2007“

Zveřejněno: 13. 2. 2007

Ve dnech 22. – 23. března se bude konat v Brně v hotelu Santon u brněnské přehrady již 12. ročník konference RECYCLING 2007. Motto konference je již tradiční „Možnosti a perspektivy recyklace stavebních odpadů jako zdroje plnohodnotných surovin“. Více o konferenci a možnosti přihlášení se v článku.

Recyklace stavebních odpadů se stala v České republice, obdobně jako je tomu v ostatních zemích EU, neodmyslitelnou součástí většiny demoličních prací a recyklát ze stavebních a demoličních odpadů nachází stále častěji své uplatnění v následné stavební výrobě jako plnohodnotná náhrada stavebního kamene a štěrkopísků. V současnosti provází recyklaci stavebních a demoličních odpadů řada změn, vyplývajících jak ze změn v platné legislativě v oblasti nakládání s odpady, tak také snahou producentů recyklátů vyrábět pro odběratele certifikované materiály se zajištěnými parametry jakosti.

Problematikou recyklace stavebních a demoličních odpadů se u nás zabývá dlouhodobě Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR (ve zkratce ARSM). Tato asociace, založená v roce 1995, sdružuje dnes více než 60 % firem zabývajících se recyklací s využíváním recyklátů ze stavebních a demoličních odpadů v České republice. Kromě toho je v ní také zastoupena řada odborníků z vysokých škol i státní správy. ARSM fundovaně zaštiťuje většinu odborných aktivit, které souvisejí s recyklací stavebních odpadů a jejich následném využívání ve stavební výrobě. Jednou z nejznámějších a dnes již tradičních aktivit ARSM je i každoroční pořádání setkání odborníků z firem, vysokých škol i výzkumných ústavů, pracovníků státní správy včetně účasti zástupců dotčených ministerstev, v rámci mezinárodní konference pod názvem RECYCLING 2007. Tuto konferenci pořádá ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně, Ministerstvem životního prostředí a mezinárodní asociací recyklace stavebních odpadů Federation Internationale du Recyclage F.I.R. V letošním roce se jedná již o 12. ročník s tradičním mottem „Možnosti a perspektivy recyklace stavebních odpadů jako zdroje plnohodnotných surovin”.

Konference je určena zejména pro:

  • provozovatele recyklačních linek (výrobce stavebních recyklátů),
  • výrobce a dodavatele recyklačních linek a technologií,
  • stavební projektanty, investory a stavební firmy využívající recykláty,
  • orgány státní správy a místní samosprávy s působností v oboru životní prostředí a stavební řízení,
  • firmy zabývajícími se sběrem odpadů.

Program konference je zaměřen zejména na tyto oblasti:

  • Možnosti využití recyklátů při výrobě stavebních hmot a konstrukčních stavebních prvků.
  • Recyklace komunikací (vozovky, železniční lože), použití recyklátů v různých konstrukčních vrstvách.
  • Posuzování vlastností recyklátů a řízení jejich jakosti ve vztahu k jejich následnému využití ve stavební výrobě.
  • Proces certifikace recyklátů z inertních minerálních materiálů.
  • Technologická zařízení pro recyklaci stavebních odpadů:
    a) separace, drcení třídění,
    b) vývoj, výroba a nasazení.
  • Možnosti průmyslu těžby a zpracování kamene v recyklaci stavebních materiálů.
  • Legislativní otázky v recyklaci minerálních stavebních odpadů.
  • Chemické hodnocení stavebních odpadů a vliv na životní prostředí.
  • Ekologické a ekonomické aspekty recyklace stavebních odpadů.
  • Po celou dobu konference bude probíhat v předsálí přednáškového sálu prezentační výstavka firem, zabývajících se recyklací stavebních sutí, výrobou strojů a zařízení pro recyklaci, příp. činnostmi s ní souvisejícími.

Možnosti přihlášení se

Podrobnější informace a přihlášku na konferenci je možno získat na webových stránkách ARSM: www.arsm.cz nebo u jejího garanta Doc. Ing. Miroslava Škopána, CSc. (viz kontakt). Přihlásit se lze do 28. února 2007.



1 Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc., prezident ARSM
Autor: doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc.
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek