Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Zhodnocení stavebního veletrhu FOR ARCH 2003

Zveřejněno: 27. 11. 2003

České stavebnictví v současnosti prochází obdobím růstu a zájem o tento obor potvrdil i 14. ročník Mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, který skončil v sobotu 27. září v Pražském veletržním areálu v Letňanech.



Své špičkové výrobky a technologie přijelo do Letňan představit více jak tisíc firem z ČR a 15 zemí celého světa. Expozice obsadily sedm výstavních hal a pro dobrou orientaci byly členěny do tématických celků. Branami výstavního areálu prošlo více než 103 000 návštěvníků. Z toho 1. den, který byl určen odborníkům, tvořil největší podíl.

Veletrh navštívili zástupci České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT), Český svaz stavebních inženýrů (ČSSI), Česká komora architektů (ČKA), Obec architektů (OA), Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS), Hospodářská komora (HK ČR), MPO ČR, a tisíce inženýrů, projektantů, architektů i podnikatelů. Letošní ročník veletrhu FOR ARCH potvrdil, že svou vysokou úrovní expozic a účastí přesahující tisíc vystavovatelů na cca 50 000 m2 hrubé výstavní plochy si upevňuje pozici významného prestižního stavebního veletrhu v Čechách. O tom svědčí i 87 novinek a další desítky prezentací v Salónu inovací a investic - shodně potvrzující vzrůstající úroveň veletrhu, Skutečnost, že krytá výstavní plocha byla zcela vyprodána a nebylo možno umístit další zájemce o velké expozice, by mohla být prvním signálem překonání několikaleté stagnace výstavnictví v Evropě.

Velmi pozitivní bylo i hodnocení z řad veletržní konkurence. Zároveň i některé významné firmy hodnotily kladně vzrůstající úroveň areálu, který jim dokázal nabídnout daleko lepší komfort než na svém počátku. Podrobný průzkum názoru vystavovatelů však bude znám až s jistým časovým odstupem. Letošní největší novinkou veletrhu byly dvě samostatné satelitní výstavy. První z nich nesla název „Salon inovací a investic“ a byla prostorem, v němž zástupci univerzit, vědeckých ústavů, ale i komerční sféry prezentovali výsledky své vědeckovýzkumné a inovační práce.

Druhá satelitní výstava se jmenovala „Inteligentní dům a telekomunikace“ a je v ČR prvním projektem, který odborné veřejnosti přibližuje novinky a trendy při projektování a výstavbě nových budov, či modernizaci starší zástavby s využitím pokročilé systémové techniky a nových informačních technologií.

DOPROVODNÉ PROGRAMY
Významnou součástí veletrhu byly odborné doprovodné programy, reagující na nadcházející vstup českého stavebnictví na evropský trh. K nejvýznamnějším patřila konference České stavební normy při vstupu do Evropské unie, připravená ve spolupráci s Českým normalizačním ústavem. Mnoho aktuálních úkolů naznačil i seminář Bytové domy v podmínkách EU, určený pro majitele bytových domů.
Dalším významným doprovodným programem bylo celodenní Fórum krajů, měst a obcí pod záštitou ministra MMR Pavla Němce. V jeho rámci proběhly např. přednášky CITY marketing - revitalizace měst a sídel a vícezdrojové financování s přihlédnutím k možnostem čerpání fondů Evropské unie, nebo Možnost propagace krajů doma i v zahraničí v rámci Evropské unie, přednáška Investiční příležitosti, Průmyslové zóny, blok Regenerace historických center, či seminář Stavebnictví a finance v komunální sféře, který pojednával o zkušenostech krajů, měst, obcí s financováním projektů a vícezdrojovém financování. Ambiciózní téma si vybrala odborná konference „Architektonické proměny centra Prahy na přelomu tisíciletí“. Záměrem bylo přispět k určení směru dalšího rozvoje historického centra hlavního města, v němž se střetávají zájmy památkářů a globálních investorů. Konference „Energetika a stavebnictví“ představila nové koncepce energetické koncepce ČR do roku 2030 a soustředila pozornost na možnosti nízkoenergetického stavění v nových energetických mantinelech.

Možnost výměny zkušeností se zahraničními vystavovateli přinesly tzv. Prezentační dny. Prezentace Německo – české obchodní komory byla zaměřena mj. na poznatky s regenerací panelové zástavby. Francouzsko – česká hospodářská komora připravila seminář o průhlednosti zadávání veřejných zakázek. Hovořilo se také o možnostech spolupráce a pracovních příležitostech ve Francii.

SOUTĚŽE
Tradiční součástí veletrhu byl prestižní 11. ročník soutěže STAVBA ROKU - nejlepší stavební realizace, bez rozlišení kategorií, dle finančního objemu nebo druhu staveb. Letos bylo přihlášeno celkem 55 staveb a 15 z nich porota nominovala do finálového kola. Titul Stavba roku získalo pět vítězných děl s označením Stavba roku bez rozlišení pořadí. Další významnou událostí letošního FOR ARCH bylo vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší výrobek, technologii (exponát) veletrhu FOR ARCH 2003. Do soutěže bylo přihlášeno 19 firem s 28 exponáty. Hlavní cenu GRAND PRIX získalo pět exponátů a firem bez určení pořadí. O příjemné překvapení se letos postaral druhý ročník doprovodné soutěže karikaturistů FÓR pro FOR. Celkem se sešlo 455 kreseb na téma „Dům plný štěstí“, které poslalo do Prahy 166 kreslířů z 32 zemí celého světa. Kolekce nejlepších děl mohli návštěvníci shlédnout přímo na výstavišti. Součástí veletrhu byl také 7. ročník Soutěže učňů stavebních oborů. Soutěž se uskutečnila během prvních tří veletržních dnů a vystřídalo se v ní 76 soutěžících ze 32 českých, slovenských německých škol, které si vybojovaly postup regionálních kolech.

FOR ARCH a STAVBY ROKU
V letošním 11. ročníku soutěže STAVBA ROKU bylo přihlášeno celkem 55 staveb, z nichž odborná porota vybrala do druhého 27 staveb, z nichž bylo navrženo na nominaci 15 staveb. Soutěž vypsaly Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Economia, a.s. – časopis Stavitel, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Pracovní radu soutěže vedl Ing. arch. Jan Fibiger, CSc., odborné porotě předsedala Ing.arch. Radomíra Sedláková, Csc.

Stavby roku 2003
Následně uvádíme vybraných pět staveb roku 2003 bez udání pořadí.
Rekonstrukce paláce Langhans
Dodavatel: Průmstav, a. s., investor: Zuzana Meisnerová – Wismerová & Rolf Wismer, autor: ing. arch. Ladislav Lábus - ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR LÁBUS, projekt: DELTAPLAN, s.r.o, inženýrská činnost – GLÖCKNER, spol. s r.o.

Ocenění získala stavba za citlivou rekonstrukci a dotvoření nevýrazného historického objektu v centru Prahy na složité parcele, se zřetelem k organizaci výstavby a k promyšlenému investičnímu záměru.
Speciální škola Rakovník
Dodavatel: Stavitelství Kladno spol. s r. o., investor: Česká republika – OÚ Rakovník, autor: ing. Arch. Karel Zuska, A1, spol. s r. o., za vytvoření kultivovaného areálu pro náročné výchovné a výukové aktivity se zřetelem k citlivému urbanistickému řešení.
Rekonstrukce a oprava správní budovy SMP, a.s. v Ostravě, Plynární 6
Dodavatel: TCHAS, spol. s r.o., investor: Severomoravská plynárenská, a. s., autoři: ing. arch. Roman Kuba, ing. Pavel Hynčica, Ing. Petr Menšík, Ing. arch. Denisa Barvíková, ATELIER SIMONA - projekce a inženýrská činnost, za velkorysou proměnu fádní administrativní budovy ve výrazné firemní sídlo, se zřetelem k mimořádné konstrukční a materiálové náročnosti stavby.
Tato stavba obdržela i Cenu časopisu Stavitel za nejlepší stavebně architektonický detail.
Rekonstrukce a rehabilitace Nostického paláce v Praze
Dodavatel: Metrostav a. s., investor: Ministerstvo kultury ČR, autor: Ing. arch. Pavel Kupka, autorská spolupráce.: Ing. arch. Bohumil Blažek, Ing. arch. Jana Hrdličková, Architektonický ateliér Pavla Kupky, za ojedinělý přístup ke komplexní rehabilitaci barokní stavby se zřetelem k citlivému uplatnění soudobých prvků.
Sídlo krajského úřadu pro kraj Vysočina
Dodavatel: sdružení „Podzimek a synové spol. s r.o. – GEO-ING Jihlava spol. s r. o., investor: Česká republika zastoupená Okresním úřadem Jihlava, autor: Dr. Ing. arch. Jaroslav Huňáček, Fortis, spol. s r. o., za příkladnou proměnu vysloužilých kasáren na správní centrum kraje se zřetelem k dobrému výrazovému propojení starých a nových částí.

Kdo získal ceny GRAND PRIX?
Na 14. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, 23. – 27. září 2003 PVA Letňany je jednou z prestižních soutěží pro vystavovatele soutěž o GRAND PRIX (nejlepší výrobek, technologie, exponát). Porota, které předsedal Ing. Václav Oupor z ČKAIT, rozhodla udělit z celkem 28 exponátů z 19 firem 5 cen GRAND PRIX bez určení pořadí.
Ceny si odnesly tyto firmy: PZP KOMPLET a.s. Dobruška za tepelné čerpadlo vzduch – voda TCLM KOMPLET 7.1 a komplexnost řešení bivalentního zdroje v jednom zařízení, WIENERBERGER Cihlářský průmysl a.s. České Budějovice za cihly POROTHERM 30 – 20 Aku P+D, které mají kvalitní akustické a tepelné řešení jednoho výrobku, TOPOLWATER s.r.o. Čáslav za čistírnu odpadních vod s pískovým filtrem a membránovou filtrací, jedná se o progresivní technologie čištění odpadních vod, Studio ESTE s.r.o. Vodňany za CREATON „KERA – PFANNE“, jde o plně slinutou probarvenou střešní tašku s extrémně hustým hladkým povrchem, vysokou únosností a malou nasákavostí, KERNEL a.s. Praha za poloprůsvitné sklo – LIVE TILE VISTA, které představuje novou dimenzi vnímání budov se skleněnou fasádou a interiérových prvků.

Odborná porota rozhodla udělit 5 Čestných uznání bez určení pořadí a to firmám BITUMEN & PLASTIC s.r.o., Praha za tubusový světlovod LIGHTWAY, MOELLER ELEKTROTECHNIKA s.r.o. Praha za inteligentní elektroinstalaci budov, LIAS Vintířov za tvárnici LIAPOR SL, jde o kvalitní inovovanou termoakustickou tvárnici, PALIS Plzeň spol. s r.o. za komplexní využití dřeva ve stavbě, krajině a zahradě, HELUZ Cihlářský průmysl v.o.s. Dolní Bukovsko za cihelný blok SUPERTHERM 44 STI s mimořádně vysokými tepelně izolačními vlastnostmi. Kromě toho porota udělila cenu za nejlepší expozici TOP ARCH 2003 firmě WOODFACE Přezletice a čtyři další čestná uznání.
Autor: Karel Kurka
Foto: autor a ABF, a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek