Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 21.5. – svátek slaví Monika

Zhodnocení menších množství stavebních odpadů

Zveřejněno: 11. 9. 2009

Stavební suť bývá dosud často považována za nutné zlo, ačkoli při jejím vhodném zpracování lze získat dobře použitelný a relativně levný stavební materiál. V rámci zákonodárství je považována samozřejmě za odpad a tak se s ní jako s odpadem musí kvalifikovaně zacházet. Plzeňská firma BC Stavo s.r.o. na tomto poli nabízí několik řešení, použitelných i v malých a středních firmách, pro které recyklace minerálních sutí vlastními prostředky byla zatím hudbou budoucnosti.

Donedávna jako jediné řešení bylo používáno skládkování, které je ovšem náročné na přepravu a z celospolečenského hlediska na objem skládek a na potřebu výroby dalších primárních surovin.

Ze západní Evropy se i k nám dostala recyklace – předrcení a nebo přetřídění sutí, prováděné buď v oblastních recyklačních dvorech nebo na stavbách pomocí převážně mobilních úpravárenských zařízení. V případě svozu na recyklační dvůr se jedná již o legislativou sledovanou přepravu odpadu, v případě drcení a třídění na stavbě je nutné pořídit nebo najmout investičně a provozně velmi náročná zařízení.


Aktivní třídicí lžicí Rotar Segregator lze produktivně třídit sutě a zeminy

Skládky nebo recyklace?

Nejedná se o zanedbatelná množství: v České republice se například vyprodukovalo v roce 2007 plných 3 240 000 tun minerálních sutí (beton, cihly, keramika) a k tomu dalších 728 000 tun zbytků živičných vozovek.

Zatímco zbytky živičných vozovek jsou převážně odfrézovávány a následně zhodnocovány za poměrně uspokojivých podmínek na obalovnách, minerální suti jsou likvidovány nebo využívány různě. Dle odborných podkladů je možné cca 70 % minerálních sutí přeměnit na užitečný recyklát. V ČR se v roce 2007 proměnilo ze zmíněného množství minerálních sutí 925 000 tun na recyklát, tj. 28,5 %. Další množství odpadů představuje výkopová zemina, z níž část lze opět recyklovat. Takto v ČR bylo vyprodukováno v roce 2007 více než 7,2 miliónu tun odpadní zeminy, z níž prošlo recyklací 691 tisíc tun, tedy 9,5 % – zbytek je skládkován1.


Sítové vložky v třídicí lžíci Dasie

Ale ukončeme číselná fakta a věnujme se relativně novým technickým možnostem, jak problém řešit z hlediska potřeb stavebních firem i celospolečenských. Snad nikdo totiž nepochybuje o tom, že skládkovné se bude postupně zvyšovat, podobně jako porostou ceny kameniva a lze jen očekávat další zpřísňování legislativy v oblasti ekologie s dopadem na rostoucí nutnost recyklovat.

Firma BC Stavo s.r.o. nabízí několik zařízení.

Drticí lžíce

Prvním z nich je drticí lžíce, výrobek renomované firmy Meccanica Breganzese, která má dominantní podíl na světovém trhu tohoto druhu příslušenství. Jedná se o zabudovaný čelisťový drtič do hloubkové lžíce, kde nabraný obsah je následně předrcen na frakci dle nastavení štěrbiny.


Drcení betonové suti lžicí Meccanica Breganzese BF 70.2 na 18t kolovém rypadle

Drticí lžíce MB. Archiv BC STAVO

Lžíce, vyráběná ve čtyřech velikostních rozměrech, je nesena rypadlem hmotnosti od 10 do 45 tun s hloubkovým ústrojím a s vývody hydrauliky na pohon kladiva.

Lžicí lze drtit kámen, cihelnou a betonovou suť (i s výztuží), betonové a železobetonové pražce, sloupy atd. Jako přídavné zařízení lze dodat elektromagnet na následné vytahání ocelové výztuže z recyklátu. Vhodně se tato lžíce upevňuje k rypadlu pomocí rychloupínače, kdy například při demolici objektu je pohotově zaměňována za běžnou hloubkovou lžíci, nůžky, drapák, třídicí lžíci (viz dále) atd. Výhodou je obsluha jedním člověkem a provoz jediného stroje. Právě tak při přepravě lze lžíci ponechat připevněnou na rypadle.


Sestava pro recyklaci: porcování železobetonové suti kladivem ALL-KOR S 100 a předrcování a haldování drticí lžicí MB BF70.2

Roštové třídicí lžíce

Dalším výrobkem nabízeným naší firmou jsou roštové třídicí lžíce, ať už pasivní (tj. s pevným roštem) nebo aktivní (s intenzivním natřásáním roštu pomocí hydromotoru, opět výrobky renomovaných firem Rotar nebo Dappen, nebo s otáčivým bubnem). Tyto lžíce mohou být instalovány na čelním nakladači nebo na rypadle.


Třídicí lžíce Rotar. Archiv BC STAVO

Při požadavku na přesnější třídění volíme aktivní třídicí lžíce Dasie firmy Dappen, kde je možnost na pohyblivý rošt vkládat speciální sítové vložky z otěruvzdorného plechu, nebo rotační bubnové lžíce Rotar s podobnou možností.


Zhodnocování skládky: na rypadle osazená třídicí lžíce Rotar třídí jemné složky, vzadu je připravená drticí lžíce MB BF90.3

Přidržovací hloubková lžíce

Další naší užitečnou novinkou pro manipulaci při demolicích a recyklaci je přidržovací hloubková lžíce firmy Holp, kdy je zesílená skalní hloubková lžíce doplněna dvojicí hydraulicky sklopných „palců” umožňujících přidržet neforemný kus, který by se obtížně nabíral a existovalo by riziko jeho vypadnutí při pohybu rypadla. Tato lžíce se dodává ve velikostech vhodných pro minirypadla i velká rypadla. Při odklopených „palcích” lžíce pracuje běžným způsobem.


Speciální lžíce Holp Multigrip při bezpečné a pohodlné manipulaci s neforemným kusem

Uvedené příslušenství je praktickou reakcí naší firmy na celospolečenskou i firemní potřebu vhodného příslušenství, umožňujícího recyklovat malé a střední množství minerálních stavebních odpadů za nižších finančních vkladů vlastními prostředky běžně vybavených a nespecializovaných stavebních firem.

Pracovníci firmy BC Stavo s.r.o. jsou ochotni na uvedených kontaktech vysvětlit možnosti a výhody popsaných příslušenství, případně je předvést v praxi.

1 Číselné podklady převzaty ze sborníku z konference „Znovupoužitie materiálov na stavebné účely“ konané v Tatranské Lomnici v březnu 2009.
Autor: Martin Čížek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

TVH distributorem dílů pro manipulační techniku Zoomlion

Zveřejněno 20.5. Během pouhých tří desetiletí se společnost Zoomlion stala jedním z předních čínských výrobců zemědělské, stavební a manipulační techniky. Součástí jejího širokého portfolia jsou mobilní zvedací pracovní plošiny, které prodává po celém světě… celý příspěvek

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek