Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Země živitelka

Zveřejněno: 14. 12. 2005

32. ročník zemědělské výstavy Země živitelka proběhl ve dnech 25. – 31. 8 . na výstavišti v Českých Budějovicích. Na ní se návštěvníci měli možnost seznámit s mnohými novinkami v oblasti zemědělské techniky, rostlinné a živočišné výroby.

V pořadí již 32. ročník této nejstarší a nejnavštěvovanější zemědělské výstavy v historii České republiky proběhl pod heslem „Budoucnost českého zemědělství a českého venkova". Výstava byl zahájena 25. 8. v Pivovarské zahradě za účasti představitelů vlády, krajské a místní samosprávy a zahraničních hostů. Součástí zahájení výstavy bylo předání národní značky kvality KLASA českým potravinářským produktům. Soutěž o tuto značku pořádá SZIF – Státní zemědělský intervenční fond. Dále byla předána cena ministra zemědělství ČR pro mladé vědecké pracovníky pro rok 2005. Minis-terstvo zemědělství České republiky tradičně vyhlásilo prostřednictvím pořadatele výstavy, firmy Výstaviště České Budějovice a.s., soutěž ZLATÝ KLAS.

Soutěž probíhá v pěti oborech:

  • rostlinná výroba
  • živočišná výroba
  • mechanizace
  • potřeby a služby zemědělství
  • potravinářský a zpracovatelský průmysl

Do soutěže bylo přihlášeno 29 exponátů, oceněné exponáty získaly cenu ZLATÝ KLAS spolu s výstavní cenou.

Na výstavě bylo možno shlédnout širokou škálu zemědělské techniky od teleskopických manipulátorů přes traktory, sečky až po šrotovníky nebo dopravníky. Velmi dobře byla zastoupena i živočišná výroba, jejímž hlavním představitelem byl Jihočeský chovatel a.s. Z nezemědělské techniky bychom mohli uvést univerzální kotle na tuhá paliva s technologií na zpracování dlouhé štěpky.

Výstavy se kromě českých vystavovatelů účastnily firmy z Rakouska a Ukrajiny. Probíhaly zde též odborné semináře a přednášky a byl připraven bohatý kulturní program.

Statistika ke 31. 8. uvádí:

  • vystavovatelé 650
  • spoluvystavovatelé 75
  • vystavovatelů celkem 725
  • zahraničních vystavovatelů a spoluvystavovatelů 20
  • zahraniční firmy zastoupené českými firmami 65
  • obchodníci 148
  • krytá plocha 5 816 m2
  • volná plocha 18 690 m2
  • obchodní plocha 3 863 m2
  • počet návštěvníků 106 000

Blíže představíme několik firem

Pelhřimovští CIME představili stroje firem MERLO, Goldoni, Maileux a ve spolupráci s brněnskou firmou Kohlschein kloubový kolový nakladač TEREX/Schaeff. Expozice, ač ne největších rozměrů, poskytla vynikající průřez nabídkou strojů využitelných v zemědělství, dodávaných firmou CIME s.r.o. na český trh. Z nabídky italského lídra mezi výrobci teleskopických manipulátorů firmy MERLO můžeme jmenovat univerzální teleskopické manipulátory PANORAMIC, použitelné ve všech technických odvětvích lidské činnosti, jmenujme zemědělství, stavebnictví, lesnictví, komunál, odpadové hospodářství. Manipulátory PANORAMIC jsou vybaveny odpruženou nápravou, svahovým vyrovnáváním, odpruženým ramenem a bočním posunem teleskopického ramene. Tuto „maličkost„ obsluha ocení při přesném skládání neseného materiálu, kdy není nutné strojem najíždět na určité místo, ale stranovou odchylku lze korigovat bočním posunem teleskopu. Samozřejmostí je hydrostatický pohon, hydraulika typu LOAD SENSING. Díky skvěle řešené kabině, nejprostornější na světě u teleskopických manipulátorů, obsluha disponuje výhledem v 360o úhlu. Díky unikátně řešenému rámu je stroj velmi stabilní a nepotřebuje přídavné zátěže zadní nápravy, což znamená větší životnost zadní nápravy, větší spolehlivost stroje. Stroj je možno vybavit širokou škálou adaptérů – plošiny, podkop, příkopový vyžínač, fréza a další. Ovládání stroje je snadné za pomoci proporcionálního joysticku a inching pedálu. Standardně je dodáván elektronický systém řízení a obsluhy stroje MERLIN a aktivní bezpečnostní systém. Nosnost strojů PANORAMIC je od 2,6 do 10 t, dosah ramene 6 – 16 m.

Další řadou strojů firmy MERLO je nová řada TURBOFARMER. Jedná se o manipulátor, určený speciálně pro těžké zemědělské provozy. Kvůli oblasti použití mají tyto stroje velkou světlou výšku 565 mm a též mají zesílenou ochranu motoru a pohonu proti nečistotám. Lze ho vybavit tříbodovým závěsem, který má homologaci pro provoz na veřejných komunikacích. Ovládání je proporcionálním joystickem. Nosnost 2,6 – 10 t, dosah ramene 6 – 10 m. Jedním z hlavních znaků nových TURBOFARMERů je motor DEUTZ o výkonu 140 k. Hydraulický systém typu LOAD SENSING 150 l.

Strojem určeným pro zemědělství a komunál je MULTIFARMER. Jde o unikátní spojení teleskopického manipulátoru s traktorem. Je standardně vybaven tříbodovým závěsem s nosností 4,3 t. Dále je stroj vybaven dvourychlostní zadní vývodovou hřídelí s pojistnou spojkou, disponuje dvěma vývody hydrauliky, pneumatickými brzdami a zadním stavitelným závěsem. Model TOP je vybaven MERLINem. Nosnost stroje 3 t, dosah ramene 6 a 9 m.

Společně s firmou Kohlschein vystavovala firma CIME ve své expozici kloubový kolový nakladač TEREX/Schaeff. Tento nakladač má hmotnost 3,9 t, motor Deutsch o výkonu 37 kW a objem lžíce 0,65 m3/1 m3. Kolové nakladače TEREX/Schaeff vyrábí v kategoriích 3,9 t – 11,3 t. Poháněny jsou motory Deutsch (3,9 t – 5,4 t) nebo Perkins (6,3 t – 11,3 t) o výkonu 37 – 100 kW. Objem lžíce se pohybuje v rozmezí 0,65 m3/3 m3.

Dalším z vystavovatelů byla firma Rojek dřevoobráběcí stroje a.s. Častolovice zastoupená divizí ATOMA-ROJEK tepelná technika. Tato divize vyrábí kotle na spalování dřeva nové generace s převratnými užitnými vlastnostmi. Od stávajících kotlů na pyrolýzu se liší tím, že životnost je až 30 let a záruka 8 let.

V těchto kotlích je možné účinně spalovat mokré dřevo, vlhkou biomasu, vlhké dřevní odpady, piliny přímo od katru atd. V případě nedostatku dřeva je možné okamžitě dlouhodobě topit v ekologickém režimu s vysokou účinností uhlím nebo koksem. Kotle nevyžadují předepsanou teplotu vratné vody. Její teplota může být jen 40 oC. Není nutné používat zařízení typu Laddomat a speciální ventily. Díky tomu jsou tyto kotle nejméně o 10 000,- Kč levnější než ostatní kotle. Celý prostor kotle je vyplněn vodou, takže tepelná energie prostupuje přímo do oběhu a není nutné spalovací prostory chránit mnoho desítek kg vážícím šamotem. Kotle dokáží okamžitě snížit výkon až o 40 % a v tomto režimu dlouhodobě pracovat. Přímo v kotli lze instalovat boiler na ohřev velkého množství teplé užitkové vody.

Další novinkou byl vystavený drtič dřevní hmoty DH 10. Při pohonu zadní vývodovou hřídelí traktoru má výkon až několik tun za hodinu a dokáže zpracovat a zároveň napytlovat odpady po těžbě dřeva (větve), dřeviny z náletů a prořezávek, do průměru 9 cm. Tato osvědčená a vysoce výkonná technologie nabízí možnost zpracovat desítky milionů tun dřevního odpadu, který se dosud vůbec nevyužívá. Takto zpracované a napytlované tzv. krátké kusové dřevo se uloží v počtu 10 pytlů na paletu, kde samovolně krátkodobě vyschne a zákazník dostane 250 kg suchého palivového dřeva.

Firma AGROTEC a.s. z Hustopečí u Brna ve své expozici, rozdělené do tří stánků, představila průřez produktovou nabídkou. Skladba exponátů představovala konkrétní naplnění firemního hesla „SPOLEČNĚ SILNĚJŠÍ" Spolu se zemědělskou technikou zde byly představeny i stavební speciály. Seznámila návštěvníky se stroji firem CASE IH, NEW HOLLAND, KUHN a stavebními stroji CASE, vystavovanými dceřinou společností CASETEC s.r.o. Ze strojů NEW HOLLAND návštěvníci viděli rypadlo - nakladače NEW HOLLAND LB 110B a 115B, dále smykem řízený nakladač LS 170 a minirypadlo FIAT – KOBELCO E 30 SR se zkrácenou zádí, která při otáčení nástavby stroje nepřečnívá přes obrys a stroj je tudíž vhodný do stísněných prostor. Rypadlo - nakladače New Holland LB 110B a LB 115B jsou vybaveny hydraulikou typu LOAD SENSING. Nakládací lopata má objem 1 m3 u LB 110B a 1,2 m3 u LB 115B. Podkopové lžíce mají objemy od 0,08 m3 do 0,302 m3. Rypná hloubka podkopové lžíce dle SAE je 5,8 m u LB 110B a 5,778 m u LB 115B. Díky novému ovládání podkopu pomocí dvou proporcionálních joysticků, u nichž lze stiskem jednoho tlačítka změnit ovládání z ISO na SAE, není problém střídání obsluh zvyklých na rozdílné způsoby ovládání stroje. Minirypadlo FIAT – KOBELCO E 30 SR pohání tříválcový dieselový motor YANMAR o výkonu 17 kW/23 k. Maximální rypná hloubka činí 3,1 m objem lžíce je od 0,05 m3 do 0,12 m3. CASETEC představil rypadlo - nakladač CASE 580 Super R s motorem o výkonu 71 kW/95 k a nosností 3 450 kg, kompaktní nakladač CASE 321 D s motorem DEUTZ o výkonu 56 kW/75 k, nakládací lžící o objemu 1 m3 a 1,2 m3 a smykem řízený nakladač CASE 420 s motorem CASE o výkonu 42 kW/57 k. Exponáty firmy AGROTEC a.s. získaly ocenění ZLATÝ KLAS v oboru mechanizace. Byla to samojízdná sklízecí řezačka NEW HOLLAND FX 40, poháněná motorem IVECO CURSOR o výkonu 309 kW/420 k, dovážená divizí Zemědělská technika a traktor CASE IH STX 325 STEIGER, poháněný motorem o výkonu až 404 kW/550 k, vystavovaný dceřinou společností AGRI CS, a.s. Předsevzetím AGROTECu je dovážet pro své klienty nejlepší stroje, existující v daném výrobním segmentu. Díky šíři své nabídky dnes může AGROTEC a.s. uspokojit potřeby klientů v rámci tzv. komplexních balíčků řešení podnikatelských záměrů. AGROTEC a.s. byl tradičně jedním z největších vystavovatelů a jeho pečlivě promyšlená a připravená expozice o velikosti téměř 1000 m2nalezla mezi konkurencí důstojná místo. Vzhledem k tomu, že AGROTEC a.s. útočí na pozici největšího republikového dovozce a prodejce traktorů a kombajnů, letošní ročník byl pro něj zvláště důležitý. Představená expozice zajisté splnila svůj zamýšlený účel a dopomohla AGROTECu v jeho úsilí.

Na stánku firmy HZT Technik, s.r.o. z Týna nad Vltavou měli návštěvníci možnost shlédnout stroje WEIDEMANN s označením HOFTRACK a RADLADER a krmné míchací vozy TRIOLIET. Stroje WEIDEMANN jsou stroje univerzálně použitelné jak v zemědělství, tak ve stavebnictví. Použitá kloubová koncepce jim zajišťuje vynikající obratnost. Stroje mají hydrostatický pohon, jsou řízeny pomocí proporcionálního joysticku a svojí výbavou splňují přísné bezpečnostní normy. Lze je vybavit manévrovacími ráfky nebo dvojitými pneumatikami.

Bez nadsázky lze říci, že se letošní ročník výstavy Země Živitelka pořadatelům nadmíru povedl, počasí přálo a návštěvníci mohli shlédnout mnoho zajímavých exponátů. Nezbývá než závěrem popřát mnoho úspěchů v dalších ročnících.




1 Zpracováno dle tiskové zprávy Výstaviště České Budějovice a.s.
Autor: Roman Janoušek
Foto: Roman Janoušek
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek