Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Zelený most 2007

Zveřejněno: 16. 4. 2007

Mezi laickou veřejností se stále objevuje názor, že těžba pouze ničí krajinu. V posledních letech ale právě sami těžební společnosti vynakládají značné úsilí i prostředky, aby vytěžené krajině vrátili zdravou tvář. Těžební unie proto ve spolupráci s Českou komorou architektů vypsala v letošním roce již druhý ročník soutěžní přehlídky o nejlepší projekt revitalizace těžebních prostor (rekultivace, renaturalizace, sanace) pod názvem „Zelený most“.

Pořadatelé tak chtějí odborné i laické veřejnosti ukázat, že z bývalého lomu či pískovny může vzniknout rekreační zóna nebo přírodně cenná lokalita s výskytem chráněných druhů fauny i flóry.

Předmětem soutěže jsou projekty na jakýkoliv druh rekultivace prostor povrchové těžby, který se již začal realizovat, jeho realizace probíhá nebo je již dokončena na území České republiky. Soutěžní projekty hodnotí odborná porota z hlediska funkčního začlenění do okolní krajiny, urbanistického začlenění, dlouhodobého přínosu, přírodovědného potenciálu a ekonomické náročnosti. Porota je složena z odborníků všech zainteresovaných oblastí – architekta, geologa, urbanisty a přírodovědce.

Loňský první ročník přinesl řadu zajímavých a kvalitních projektů, ze kterého vyšla vítězně architektka Eva Wagnerová s projektem rekultivace Růženina lomu v Brně – Maloměřicích, jehož vlastníkem je společnost Českomoravský cement a.s., nástupnická společnost. O všech projektech, které postoupily do druhého kola, se dočtete na stránkách www.tezebni-unie.cz/zelenymost.php.

Přihlášky do konce května 2007

Letošní druhý ročník byl zahájen 1. listopadu 2006 a přihlášky se budou přijímat až do 31. května 2007. Vyhlášení výsledků proběhne na slavnostním večeru 13. září v rámci pořádané konference EIECE 2007, kde budou také nejlepší projekty prezentovány. Hlavní cena se pojí s finanční odměnou 50 000,- Kč pro autora projektu a pamětní plaketou pro těžební společnost financující vítězný projekt. Projekty , které budou vybrány do druhého kola, budou prezentovány na putovní výstavě, v odborných časopisech a také v publikaci Zelený most 2007.

Mediálními partnery druhého ročníku soutěže jsou odborné časopisy Minerální suroviny – Surowce Mineralne, Stavební informace, Uhlí – rudy – geologický průzkum, Stavební technika a internetový server Bagry.cz.

Soutěžní podmínky a přihláška do soutěže jsou k dispozici v sídle Těžební unie a na požádání budou zájemcům zaslány. Ke stažení jsou také na internetových stránkách www.tezebni-unie.cz, www.cka.cz

Autor: Renata Netoušková
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek