Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Zdvihací technika ALP-LIFT

Zveřejněno: 18. 5. 2009

Tento článek by rád oslovil všechny správce vysokých objektů: majitele a provozovatele výrobních hal, skladů, velkoprodejen, sportovních, společenských a kulturních sálů, divadel, kin, aj. Pro všechny máme řešení na získání bezpečného a rychlého přístupu k práci ve výškách, jak v etapě dokončovacích operací výstavby objektu, tak zejména v etapě provozování objektů.

Nabídka se týká přístupu do výšek od 3 m do 14 m při montáži a údržbě osvětlení, klimatizace nebo podstropního vytápění, při montážích, opravách a revizích vestavěných výrobních linek, technologií, ozvučení, protipožárních systémů, při úklidu, čištění světlíků,...

až po výzdobu a propagaci.

Vysoká produktivita práce

Společnost BRKA, s.r.o. nabízí i prodej a pronájem pojízdného lešení ALFIX a KRAUSE nebo celý sortiment žebříků KRAUSE. Ale pro bezpečné a rychlé montáže s minimálními nároky na po-čet osob nutné obsluhy (tedy s vysokou produktivitou práce) jednoznačně upřednostňuje již od r. 1994 prodávanou a pronajímanou zdvihací techniku ALP-LIFT.

Co je to ALP-LIFT?

  • ALP–LIFT (Aluminium – Last – Person –LIFT) je zkratka pro nákladní a osobní zdvihadla vyrobená převážně ze slitin hliníku a spojuje tuto techniku zvukomalebně s výškou Alp.
  • Pracovní (montážní) plošiny s nosností 140 kg (1 osoba a přítěž) s dosahem až 14 m. Napájení je standardně 230V/50Hz, na přání lze dodat i s napájením 400V/50Hz, 12Vss, 24Vss, 48Vss. Modelová řada pracovních plošin je poměrně obsáhlá a pro každého zájemce nabízí k výběru z několika možných variant: Pro práce v interiérech i exteriérech, pro častější přemisťování, pro práci v úzkých uličkách mezi stroji a regály, pro práci nad překážkami. U všech pracovních plošin ALP-LIFT je standardem nožní ovládání v koši, které uvolňuje ruce pro práci nebo přepravu materiálu. Standardem je i přepínání mezi ovládáním z koše nebo ze země stejně jako záložní zdroj po nouzové spuštění i při odstávce elektrického napájení.
  • Montážní (nákladní) vrátky pro zdvihání břemen hmotnosti až 300 kg do výšky až 7,5 m. Pohon může být ruční (klikou) nebo elektro-hydraulický, nově i čistě elektrický. Nejmenší z nich se vejdou do kufru běžného osobního auta, nejvýkonnější jsou sice těžké téměř 1/4 tuny, nicméně chytře uzpůsobené k manipulaci jedinou osobou. Bližší informace najdete
  • na www.brka.cz.

    Jaké výhody dosáhneme použitím ALP-LIFTů

    Dříve

    Bezpečnostní předpisy – např. NV č.362/2005 omezují práce ze žebříku jen na krátkodobé fyzicky nenáročné práce za použití ručního nářadí a hmotností přepravovaného břemene max. 15 kg.

    Pro práce s pojízdným lešením platí podobná omezení: Samotná montáž pojízdného lešení výšky cca 8–12 m je práce pro minimálně 3 lidi, kteří se nebojí nejen výšek, ale i skutečného rizika.

    Uložit např. podlážku ve výšce 8–10 nebo 12 m a postavit se na ni v době, když ještě (nebo při demontáži, když již) schází zábradlí, je práce pro skutečně odvážné jedince. Osobní jištění předepsané pro takovou práci spadá do kategorie sice oprávněných, teoreticky správných, ale v praxi naprosto nesplnitelných bezpečnostních předpisů. Výstup a sestup u pojízdného lešení má charakter žebříku a přeprava břemen těžších než 15 kg nepřipadá v úvahu. Na horní pracovní podlážku již postaveného lešení je přeprava např. pomocí lana vykloněním přes zábradlí omezena nejen normovaným max. stranovým zatížením 0,4 kN v úrovni podlážky, ale i pudem sebezáchovy pracovníků za často subtilním zábradlím horní plošiny.

    Nově

    Právě zde nastupuje technika ALP-LIFT. Za zábradlím pracovního koše je zdvih i s břemenem několika desítek kg v ruce nebo uloženého na podlaze nebo zábradlí koše zcela bezpečný. Oproti montáži pojízdného lešení navíc několikanásobně rychlejší. Nejsou potřeba 3 pracovníci jako u montáže lešení, ale jen jeden jediný pracovník obsluhy. Pro manipulaci s plošinou i pro práci.

    Potřebujeme-li pod strop dopravit břemeno hmotnosti několika desítek či stovek kilogramů, použijí se lehké montážní (nákladní) vrátky ALP-LIFT. Při ručním zdvihu (klikou) je naviják natolik jemný, že zdvihané břemeno lze výškově polohovat s přesností na mm. Elektrohydraulický zdvih je rychlejší a jistě pohodlnější. Jemným ovládáním proporcionálního ovladače lze dosáhnout i zde velmi přesného zdvihu.

    Uživatelé zdvihací techniky

    Nejpočetnější klientelou používající zdvihací techniku ALP-LIFT zatím v ČR nejsou provozovatelé a údržbáři hal, ale vzduchotechnici. Hned za nimi následují montéři atypických výstavnických expozic, montéři vrat a mříží, elektromontéři, ... a další montážní profese.

    Škoda je, že právě montéři VZT využívají ve velké většině zdvihací techniku ALP-LIFT jen na 50 %. Pořízením montážních (nákladních) vrátků jejich investice do produktivity a bezpečnosti končí. Jen málo firem si spočítalo, že teprve kombinací osobní plošiny a montážního vrátku je využívána plná efektivita této zdvihací technologie. Na montážích tak může být nasazeno třeba jen polovina dnes přítomných montérů. Běžné VZT – potrubí (ale i jiná potrubí, segmenty vrat, podhledové panely, sálavé vytápění nebo drobnější ocelové konstrukce) je možno při důsledném využívání vrátků i plošin ALP-LIFT montovat pouze ve 2 lidech.

    Autor: Ing. Vladimír Brát
    Foto: Archiv firmy
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
    Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
     

    Nové

    Profesionální světlo pro profesionální práci

    Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

    Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

    Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

    Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

    Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek