Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Závěsné lávky – snadná a rychlá montáž

Zveřejněno: 17. 2. 2006

Firma LEHMANN TECHNIK ČR, s.r.o., založená v roce 1994, se po celou dobu svého trvání úspěšně zabývá obchodní činností v oblasti prodeje a pronájmu hliníkového lešení, hydraulických plošin a v poslední době i závěsných lávek.

Vývoj závěsných lávek je založen na padesátiletých zkušenostech. Lávky se prodávají po celém světě. Tato kategorie přístupové techniky je u nás zatím poněkud opomíjena. Je jen otázkou času, kdy se závěsné lávky stanou běžnou součástí i našich stavebních postupů.

Tato technologie, která je relativně ekonomicky nenáročná, nachází uplatnění především při stavbě i údržbě vnějšího pláště výškových objektů, komínů (zde i vnitřní údržbě), přehrad, mostů apod. V Čechách se využívá především při rekonstrukcích výškových panelových domů.

Firma Lehmann Technik ČR, s.r.o., prodává a pronajímá hliníková lešení, hydraulické plošiny a závěsné lávky. Disponuje širokými zahraničními styky, dlouholetým obchodním partnerem je holandská firma Custers Hydraulica B. V., která poskytla firmě Lehmann Technik ČR generální zastoupení pro ČR a SR. V současné době se zabývá mimo jiné rozšiřováním dodávaného sortimentu. Zastupuje také americkou společnost Sky Climber, respektive její belgickou divizi pro Evropu. Zajišťuje prodej všech typů závěsných lávek této americké technologie. Zabývá se též pronájmem některých z vybraných systémů Sky Climber.

Nejnovější typy závěsných lávek
Sky Climber:

Lávka 3. generace - Sky Stage Ultra
Kombinuje to nejlepší, co je známo v technologii, s novým koncepty.

Specifické rysy výrobku jsou:
  • téměř 21 m (70 stop) délka a 3 m šířka (10 stop) a 2 bodové zastavení (1 stopa = 30,48 cm)
  • silnější podlahové panely, které zajišťují stabilnější plošinu
  • ovládání posunu umožňuje jednodušší, bezpečnější a rychlejší demontáž
  • teleskopický závěs se třemi stupni seřizování pro větší všestrannost
  • vrchní uzamykatelná montáž koleje k ochraně proti uvolnění
  • kompatibilita se staršími typy plošin, které jsou používány v průmyslu Modulární design je uzpůsoben tak, aby zjednodušil transport, uskladnění a následnou montáž
  • Sklopná spodní část umožňuje jednoduché skladování
  • Nízká hmotnost a kola pomáhají při transportu
  • UL zatížení je stanoveno na 566 kg (1 250 lbs; 1 lb = 453,59 g)
  • Zvýšená kapacita ocelového lana
  • Rychlá a snadná instalace, která nevyžaduje žádné nářadí Nastavitelný roh je více otočný (od 0 do 90o).



Lehké lávky (Light Weight Stage) Lehké lávky jsou navrhovány tak, aby mohly být použity s jakýmkoliv Sky Climber systémem.
Lehké lávky jsou vyrobeny z hliníku. Součástky, jako např. třmeny, spojovací rámy atd., jsou z oceli. 12 m dlouhá lávka je lehce ovladatelná dvěma lidmi. Nejtěžší část, 3 m dlouhá podlážka, váží 22 kg. Vše je navrhnuto tak, aby bylo možné složit lávku do 15 minut. Při montáži není třeba žádné nářadí, neboť lávka je spojena sponami a pojistkami. Krátce řečeno: montáž je rychlá a snadná. Při použití modulů 1, 2 a 3 m mohou být smontovány tak, že dosáhnou délky 12 m mezi závěsy. Všechny standardní konfigurace mají certifikací (EN1808) a splňují světově požadovaný standard bezpečnosti.

Než použijete závěsnou lávku:
  • Než se použije závěsná lávka, je nutné zjistit povolené zatížení plochy, na které budou umístěny závěsy (zatížení nebývá problémem u panelových domů).
  • Je také nezbytně nutné udělat předběžnou prohlídku plochy střechy za přítomnosti odborníka z montážní firmy - zjišťuje se vzdálenost lávky od okraje střechy, dále kde je umístěn přívod elektrického proudu, případně vzduchu a další individuální podmínky stavby.
  • Po instalaci závěsné lávky musí být před jejím použitím provedena kompletní revize.
  • Dbejte na to, aby na závěsné lávce pracovaly pouze osoby k tomuto účelu vyškolené, disponující příslušným oprávněním. Podrobné informace získáte na telefonním čísle 233 352 113 nebo pište na lehmann.technik@iol.cz.



1 Mgr. Jarmila Burešová, redaktorka časopisu Stavebnictví a interiér, děkuje za poskytnuté informace a materiály firmě Lehmann Technik ČR, s.r.o., a Mgr. Heleně Hejhálkové za anglický překlad informací od firmy Sky Climber.
Autor: Mgr. Jarmila Burešová
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek