Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zařízení a náčiní pro malířské a natěračské práce

Zveřejněno: 10. 4. 2003

V úvodu uvedu základní pojmy – malířské práce zahrnují barevnou úpravu a malbu stěn, úpravu podkladových ploch k nanášení krycích vrstev malby, k ochraně stěn proti otěru, chemickým vlivům a v neposlední řadě mají funkci hygienickou a estetickou.



Natěračské práce zahrnují nanášení nátěrů na předměty nebo stěny na ochranu proti korozi, hnilobě a vedle tepelných účinků mají též mimořádný význam estetický a hygienický.

Čerpadlo Strobl, model Strobl 203 pro všechny druhy viskozních médií Soupravy pro nanášení barev
1. Válečkové nanášení
Válečková pracovní část soupravy firmy Strobl (obr. 1) má teleskopicky protlačovatelné tlakové potrubí v rozsahu 70 - 120 cm nebo 120 - 210 cm. Trojitý bajonetový spoj umožňuje napojit i dva válečky nebo váleček a stříkací pistoli. K této části soupravy patří ještě tlakové dopravní čerpadlo Strobl 203 (obr. 2) pro všechny druhy viskózních médií o zrnitosti do 3 mm. Má výkon 0 - 4 l/min. při tlaku 20 barů a dopravní výšku 20 m.

2. Ruční stříkací pistole
a) Vysokotlaká pistole elektromagnetická (obr. 3) firmy Wagner pracuje se střídavým pohybem pístku v magnetickém poli. Výchozí tlak média z trysky je 10 - 18 Mpa. Technické údaje pistolí firmy Wagner jsou v tabulce 1.
b) Nízkotlaké stříkací soupravy

Ruční elektromagnetická stříkací pistole Wagner, model W 200 Do trysky stříkací pistole se přivádí stříkané médium, regulované jehlovým ventilem v trysce. Současně se do pistole přivádí tlakový vzduch z turbiny ve velkém množství a malém přetlaku 0,1 - 0,6 barů. Proud vzduchu s médiem se promíchají za tryskou. Na obr. 4 je stříkací souprava Wagner, model Fine Coat 9800 pro stříkání média o viskozitě 40 Din/s a přetlaku vzduchu 0,55 barů. Hmotnost soupravy je 11,4 kg. Firma Graco má tyto soupravy řady GTS se dvou- až čtyřstupňovými turbinami, pracujícími s přetlakem vzduchu 0,35 - 0,55 barů.

3. Vysokotlaké stříkacísoupravy pístové – Airless
Rozstřik média není prováděn tlakovým vzduchem, ale médium se nejprve stlačí v čerpadle, a pak se přivede do trysky. Proto název Airless – bezvzduchový. Tyto soupravy čerpají vysokoviskózní média přímo z jejich obalů (obr. 5) a vysokotlakou hadicí se dopravují na vzdálenost do 20 m. Jsou dvojího provedení:
Nízkotlaká stříkací souprava Wagner, model Fine Coat 9800 a) Se vzduchovým pohonem diferenciálního pístu, který stlačí médium dvoustupňově, např. v celkovém poměru 1:28. Technické označování těchto čerpadel se vyjadřuje dvojčíslím, např. 28 - 40, kde první dvojčíslí 28 je čerpadlo s převodovým poměrem 1:28 a druhé dvojčíslí – 40 označuje dopravované množství média za jeden dvojzdvih diferenciálního pístu. U firmy Wagner je nejnovějším modelem Puma 28 - 40, pracující při tlaku barů, s přívodem vzduchu o tlaku 2 - 8 barů.
b) S elektrickým pohonem čerpadla (obr. 5), případně s pohonem spalovacím motorem. Firma Wagner nabízí tři modely těchto souprav s technickými údaji, uvedenými na tabulce 2.

4. Vysokotlaké stříkací soupravy membránové – Airless Super Finish od firmy Wagner (obr. 6)
Vysokotlaká pístová stříkací souprava Wagner, model EP 3000 s elektrickým pohonem Tato čerpadla docilují požadovaný tlak média 12 - 15 Mpa pružným pohybem membrány z umělé hmoty bez působení tlakového vzduchu z kompresoru. Použití těchto čerpadel je univerzálnější než pístových, zvláště ve stavebnictví u malířských prací, pro nástřiky všemi druhy disperzních materiálů, latexových, kapalinových barev, vápna apod. Na obr. 7 je patrný válečkový fasádnický nástřik. V lakýrnických pracích jde o nástřik všech druhů laků a barev i s vysokou viskozitou. Membránová čerpadla mohou pracovat ve dvou variantách:
a) Se stlačeným médiem na tlaky 12 - 15 Mpa, které po výstupu z trysky expandují a velkou kinetickou energií se nanášejí a usazují na stříkaném povrchu. Místo trysek lze též použít nanášecí váleček. Nasávání tekutého média lze provádět bu. přímo z obalových nádob (obr. 7) nebo ze staveništního kontejneru.
Vysokotlaká membránová stříkací souprava Wagner, model Super Finish 27 b) Stříkání systémem Air Coat Membránou se stlačí médium na nižší tlaky 5 - 8 Mpa a hadicí délky až 15 m se přivede do stříkací trysky. Při výstupu z trysky na stříkaný předmět se nejprve rozpráší a přidá se k němu vzduch o malém přetlaku 0,2 - 0,3 Mpa, přivedený zvláštní hadicí od kompresoru, který je obvykle integrovaný na soupravě. Výsledkem je velmi měkký paprsek média, s malou pohybovou energií, který umožňuje jemné a citlivé nátěry a zamezuje odrazu dopadajícího média na stříkanou plochu. Tento systém je vhodný u malých ploch, jako jsou mříže, rámečky, armatury, ploty, zábradlí, schodiště apod.
Použití membránových čerpadel Wagner při válečkování fasády Firma Wagner dodává čtyři membránové soupravy Super Finish s technickými údaji, uvedenými na tabulce 3. Super Finish 21 je určen pro lakovací práce dveří, nábytku, radiátorů a při renovačních procesech. Tlaky jsou regulovatelné v rozsahu 0 - 250 barů. Super Finish 23 je vhodný pro disperzní nátěry, střední renovace a lakýrnické práce v novostavbách. Super Finish 27 (obr. 6) je vhodný pro média vyšších viskozit, pro laky a disperzní média.

Super Finish 31 je vhodný pro větší práce s vysokoviskozními a disperzními médii pro vnější i vnitřní práce, latexové barvy, protikorozní a ohnivzdorné materiály.







Autor: Ing. Antonín Vaněk
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek