Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Významné jubileum našeho předního autora - Ing. Antonína Vaňka

Zveřejněno: 7. 7. 2004

Zaregistrovali jsme (bohužel se zpožděním, za což se omlouváme) významné jubileum našeho externího autora, Ing. Antonína Vaňka, vzácného člověka v osobním i odborném životě, který při plném zdraví a činorodé práci dosáhl v lednu 2004 úctyhodných 90 let. Určitě nám dáte za pravdu, že následující řádky, které mu chceme věnovat, jsou zcela oprávněné.



Antonín Vaněk se narodil v Černé Hoře (okres Blansko). Přeskočme základní a střední školu. Vysokoškolské studium absolvoval na strojní fakultě ČVUT, leč to bylo přerušeno uzavřením vysokých škol v průběhu II. světové války; byl transportován do koncentračního tábora Oranienburg, z nějž se mu podařilo vrátit se po ročním pobytu domů. Studium dokončil záhy po roce 1945.
V průběhu války i následně se aktivně věnoval atletice, v níž dosáhl nemalých úspěchů, především ziskem mistrovských titulů v bězích na 5 a 10 km, v účasti na známém běchovickém závodě a 24 startech na Kunratické trati.

Za činný odboj proti německým okupantům obdržel po skončení války řadu medailí a ocenění. Po roce 1945 se stal předsedou Národního výboru v Černé Hoře a obec mu udělila čestné občanství. Po příchodu do Prahy pracoval na Ministerstvu stavebnictví, kde byl vedoucím Odboru mechanizace stavebnictví. Současně své poznatky a zkušenosti uplatňoval jako vysokoškolský pedagog na Stavební fakultě ČVUT Praha, kde dosud vyučuje.
I jako pedagogický pracovník měl možnost navštěvovat různé světově významné akce - veletrhy a konference v oboru strojů pro stavebnictví, především v Německu, Francii, USA, Anglii, Rusku, Rakousku a v řadě dalších zemí. Veškeré své poznatky záhy zúročil na přednáškách pro studenty i v podnikové sféře. Je autorem mnoha odborných učebnic pro střední i vysoké školy, v nichž plně využil nejnovějších technických poznatků z oboru strojní techniky především pro stavebnictví a publikací o novinkách z několika ročníků světového veletrhu stavební techniky Bauma v Mnichově. Je autorem mnoha fundovaných odborných článků v technicky zaměřených stavebních časopisech.
Za svoje aktivity v oblasti jak působení na ČVUT, tak v oblasti publikování svých technických znalostí a práci pro české stavebnictví byl odměněn na mezinárodním stavebním veletrhu IBF v Brně v roce 1999 titulem »Osobnost českého stavebnictví«.
Ve všech oblastech, kde působil a působí, je patrná jeho důsledná práce a nezměrná aktivita. A. se to týkalo sportu, společenského života, ale především toho, co je mu velmi blízké - stavební strojírenství, nejnovější technika a vše, co s tím souvisí. V případě Antonína Vaňka lze jednoznačně říci, že práce pro stavební fakultu ČVUT v Praze i pro odborné stavební tituly se stala současně i jeho koníčkem. Kéž mu tyto aktivity a seberealizace na tomto poli přináší i pro další roky velké uspokojení.
Naše redakce se připojuje k řadě gratulantů s přáním pevného zdraví, životního elánu a optimismu (který jsem rád od něj přejímal - pozn. redaktora). A. jsou jeho zkušenosti stále tak přijímány u odborné veřejnosti, jako tomu bylo dosud.

Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek