Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Vývojové trendy v betonářské technice společnosti MERKO CZ, a.s.

Zveřejněno: 18. 9. 2009

Společnost MERKO CZ, a.s. působí na trhu betonáren již více než patnáct let. V současné době dodává betonárny a recyklační zařízení do třinácti zemí Evropy. Stále se zvyšující požadavky zákazníků nutí výrobce betonáren pracovat na inovacích zařízení a vývoji nových typů.

Cílem vývoje je vytvořit zařízení, která předčí současné technické parametry konkurenčních výrobků a budou cenově zajímavá pro velkou skupinu odběratelů.

Nové typy mobilních betonáren

Dynamicky rozvíjející se trh s betonářskou technikou vede k rozšiřování výrobního sortimentu společnosti o nové typy betonáren, splňující specifické požadavky zákazníků ve všech destinacích, do nichž MERKO CZ, a.s. svou produkci vyváží. Reakcí na aktuální podmínky trhu je vývoj nových mobilních betonáren MB 2 a MB 2,5 m3 a malých dávkovacích zařízení, které pokryjí potřeby nového segmentu trhu.


Radiální přihrnovač

Vývojové projekty

Společnost MERKO CZ, a.s. v rámci vývoje a výzkumu využívá také dotačního programu „IMPULS” Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Jedná se o poskytnutí účelové podpory na projekty vývoje nového přihrnovače kameniva horizontální betonárny a vývoje podvěsné dopravy hotového betonu od betonárny do výrobních hal. Cílem programového projektu je doplnit do vlastního výrobního programu ty části zařízení, které byly dříve řešeny subdodavatelsky.

Radiální přihrnovač kameniva slouží k udržování aktivní zásoby kameniva ve hvězdicové skládce. Zařízení bude splňovat podmínky pro malé, střední i velké betonárny. Proto bude řešeno v několika variantách. Uvedené stroje budou mít společnou výrobní i součástkovou základnu pro zajištění variability sortimentu, optimalizace náhradních dílů pro výrobu a servis a minimalizaci času od objednávky k realizaci. V současné době probíhá testování moderního řešení automatického přihrnovače, jehož účelem je řešit speciální požadavky některých stávajících betonáren, zejm. v destinacích Jižní Evropy.

Systém podvěsné dopravy je komplexním řešením dopravy hotového betonu od betonárny k jednotlivým strojům na výrobu betonových výrobků ve výrobních halách. Doprava betonu je řešena v několika variantách pro měkké betony i suché betony tak, aby nabídka pokryla různorodé požadavky zákazníků.


Betonárna společnosti MERKO CZ, a.s.

Recyklační zařízení

Doplňková vybavení

Specifické potřeby trhu si vyžadují flexibilitu výrobce a schopnost dodat spolu s betonárnou také různá doplňková vybavení.

Stále častějším požadavkem zákazníků na doplnění betonárny je dodání dávkovacího zařízení na speciální přísady do betonu, např. dávkování ocelových drátků do betonu, suché i tekuté mikrosiliky, polymerů, ocelových broků apod. Dávkování speciálních přísad do betonu je jedním z bodů vývojového programu společnosti MERKO CZ, a.s., který byl úspěšně aplikován do praxe.

Samozřejmou a neodmyslitelnou součástí moderní betonárny se již stává recyklační zařízení pro zpracování zbytkového betonu. Ochrana životního prostředí je prioritou společnosti, která nabízí několik typů recyklačních zařízení o výkonu 9 až 15 m3/hod. Vzhledem ke zvyšující se poptávce po betonárnách s velkým výkonem společnost rozšířila prodejní sortiment o nový typ recyklačního zařízení s výkonem cca 25 m3.

Cílem společnosti MERKO CZ, a.s. je nabídnout svým klientům komplexní výrobní program zařízení a společně vybrat optimální řešení s ohledem na požadavky zákazníka a podmínky umístění stavby v konkrétním terénu..

Autor: Ing. Jana Chrobáková
Foto: Archiv společnosti
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Inspirujících 30 let společnosti NorWit. Z garážové firmy k respektovanému dodavateli stavební techniky

Zveřejněno 17.5. Společnost NorWit, s.r.o., která patří k zavedeným tuzemským dodavatelům stavební techniky, oslaví brzy 30 let na trhu. Její historie je příběhem o tom, jak se z garážové firmy založené na počátku devadesátých let postupně stala respektovaná… celý příspěvek

Za novinkami JCB do předváděcího centra v Anglii

Zveřejněno 15.5. Světoznámý výrobce stavebních strojů JCB letos ohlásil uvedení hned několika produktových novinek na trh. Jejich premiéru pro média pojal ve slavnostním stylu, když do svého továrního předváděcího centra v Anglii pozval novináře z celého světa. Ve… celý příspěvek

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek