Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Využití mobilní třídičky Zemmler MS 1600 v praxi

Zveřejněno: 4. 8. 2015

Drcení a třídění bylo až do nedávna dominantou recyklačních dvorů. S nástupem menších mobilních zařízení však třídičky vídáme stále častěji i u stavebních firem nebo živnostníků poskytujících zemní práce či autodopravu.

Důvodů je hned několik. Od úspory času, financí, investičních nákladů, které jsou u malých sít v porovnání s velkými stroji zase o kus jinde, se dostaneme až k ekologickému smýšlení a všeobecné náklonnosti společnosti k využívání recyklovaných materiálů. A aby nezůstalo pouze u teoretizování, rozhodli jsme se navštívit některou z firem, která malou mobilní třídičku provozuje.

Edma s.r.o. z Drnovic

Společnost Edma s.r.o. byla založena v roce 1999 a v současné době je zavedenou firmou zabývající se realizací staveb. Provádí komplexní výstavbu a rekonstrukci pozemních komunikací, mostů a podchodů, parkovacích a odstavných ploch, cyklostezek, zpevněných ploch, pokládku živičných povrchů, ale také revitalizace náměstí a sídlišť. Zabývá se také komplexní výstavbou a rekonstrukcí sportovních areálů s umělými povrchy a výrobu a montáží sportovních konstrukcí na venkovní sportoviště. Třídičku Zemmler MS 1600 si pořídila na začátku roku 2014 a v době psaní tohoto článku s ní má tedy přibližně 1 rok zkušeností.

ZEMMLER® MULTI SCREEN® MS 1600

Základem třídičky Zemmler je dvojitý buben, tvořený pomocí drátěných sít různých frakcí, do jehož vnitřku sype obsluha skrz podavač materiál k roztřídění. Blíže ke středu bubnu je síto hrubší, vně následuje jemnější. Třídění pak probíhá následovně. Nejhrubší kusy, které nepropadnou ani hrubším z dvojice sít, pouze projedou vnitřkem bubnu a vypadnou na druhé straně jako tzv. nadfrakce. Část materiálu propadne pouze hrubším sítem a je následně haldována pásovým dopravníkem, zbytek, který propadne i jemnějším z dvojice sít, je haldován na jinou hromádku.

Jednotlivá síta lze v případě potřeby během zhruba 20 minut vyměnit a třídit tak vstupní surovinu na jiné frakce. Ve firmě Edma používají dvojici sít 75 × 170 respektive 20 × 20, která dle slov pana Vaškeby zatím vyhovují a neměli potřebu je dosud měnit. „Část vytříděného materiálu používáme do zásypů, kam je dvojice frakcí 0 až 20 resp. 20 až 75 použitelná. Stejně tak to je i při opravách vozovek, kdy potřebujeme od sebe oddělit smíchané podkladní vrstvy. Případné jemnější síto si však dovedu představit například pro třídění antuky,” dodává pan Martin Vaškeba.

Třídicí výkon se pohybuje v rozmezí 5 až 30 m3/h v závislosti na vlastnostech tříděného materiálu. Vzhledem k rozměrům bubnu – 1,6 m na délku a průměru zhruba 1,3 m – je dobré omezit velikost vstupní suroviny na maximálně 15 cm. Podavač pojme 1,85 m3, přičemž nakládací výška činí 2 300 mm a délka 2 450 mm. Přetřídění plného zásobníku tedy zabere od necelých 4 minut do cca 20 minut, což je na jednu stranu rychlé a na druhou nám to poskytuje dostatek času na průběžné doplňování.

Co všechno se na sítu třídí

Zemmler třídí především asfaltový recyklát, betonový recyklát, cihelný recyklát a podkladní vrstvy vozovek. Na liniových stavbách se také často třídí zemina. Výhodou je, že část materiálu se tak dá při splnění všech norem a předpisů použít zpět do vozovek. Něco skonči jako zásyp. „Při použití na dvoře společnosti třídíme celou řadu materiálů. Síto toho zvládne hodně a v případě potřeby si necháme vstupní surovinu ještě nadrtit, kdy si pozveme drtičku přímo k nám,” uvádí k dalšímu využití pan Vaškeba.

Jak třídění probíhá

Velice jednoduše. Po odtažení síta na pracoviště je potřeba vybrat vhodné místo k jeho rozložení – přiměřeně rovnou plochu o rozměrech zhruba 7 × 10, která není příliš podmáčená. Následuje vysunutí opěrných noh a dvojice pásových dopravníků. V případě dostupnosti lze využít pro napájení motorovou zásuvku (3 × 400 V), pokud elektrika není, běží síto na vestavěnou elektrocentrálu. „Při práci na staveništi používáme výhradně zabudovanou elektrocentrálu. Zdá se nám to pohodlnější a navíc nemusíme mít obavu o přívodní kabel, u kterého je potřeba zajistit, aby nebyl vlivem provozu poškozen. U třídění na dvoře firmy je samozřejmě pohon přímo na elektriku výhodou,” uvádí své poznatky pan Vaškeba a zároveň dodává: „Vlastní obsluhu včetně plnění zvládá jeden člověk. Třídička se zapne a obsluha naváží za pomocí UNC nebo jiného nakladače násypku postupně materiálem. Průběžně je samozřejmě potřeba odvážet také roztříděný materiál.

Poděkování

Děkujeme pánům Martinovi Vaškebovi a Ing. Koudelkovi z firmy Edma s.r.o. za čas, který nám v rámci přípravy toho článku věnovali a za poskytnutí fotografie třídičky při práci.

Dvoububnové síto MS 1600 je nejmenším nabízeným modelem značky Zemmler. Výrobce dále nabízí různá provedení sít až do délky třídícího bubnu 6 metrů s kapacitou třídění až 150 m3/hod. Pro další informace doporučujeme navštívit webové stránky www.eurogreen.cz nebo si přečíst některý z článků, který jsme již v časopise Stavební technika uveřejnili. Všechny články jsou snadno dohledatelné na internetových stranách časopisu.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek