Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Výstavba průmyslového závodu LEAR v Kolíně

Zveřejněno: 12. 11. 2003

Pro firmu LEAR byl vyprojektován nový průmyslový závod pro montáž autosedadel v automobilech, montovaných v novém výrobním závodě TPCA v Kolíně. Výrobní komplex je situován do průmyslové zóny v Kolíně – Ovčárech. Ten sestává z následujících objektů: výrobní haly (podlažní plocha 7 820 m2), administrativně-sociálního vestavku (podlažní plocha 1 880 m2), vrátnice (podlažní plocha 25 m2), sprinklerové stanice (podlažní plocha 100 m2) a oplocení v délce 900 m. Na staveništi byl proveden podrobný inženýrskogeologický průzkum firmou Stavební geologie a Geotechnika. Hlíny a vrstvy písčitých a hlinitopísčitých slínovců, které nejsou vhodné pro zakládání, budou v rámci HTÚ odstraněny.

Co se týká výskytu radonu na základě předběžných průzkumů, se úroveň radonu pohybuje podle konkrétního místa v oblasti nízkého až středního rizika – protiradonová opatření se tudíž nenavrhují. Na staveništi jsou zemědělské drenáže, uložené cca 1 m pod stávající úrovní terénu. Architektonické řešení Stavba průmyslového závodu subdodavatele pro TPCA a především výrobní hala je navržena jako monoblok se sociálně - administrativním vestavkem. Mimo tohoto monobloku jde jen o doplňující objekty. Velikost – půdorys a výška bloku je dána optimalizací technologického provozu, pro který je postačující co nejjednodušší půdorysný tvar s jednotnou světlou výškou haly.

Architektonické řešení pracuje především s fasádními plášti. Projektové zpracování počítá s opláštěním lehkou plechovou konstrukcí. Důraz je však kladen na fasády dvoupodlažního administrativního vestavku, orientovaného na vstupní stranu. Fasáda vestavku je řešena jako klasická okenní fasáda s vodorovnými pruhy oken a parapetů. Vstupní část je zdůrazněna dřevěnou konstrukcí vstupní markýzi, s dřevěným obkladem části fasády a dřevěnými okenními žaluziemi. Fasáda haly a příjmu je až na výjimky oken drobných vestavků navržena jako bezokenní.

Betonové sokly všech budov jsou prefabrikované, železobetonové z pohledového betonu. Co se týká barevného řešení výrobní haly, převažuje barva světle šedá RAL 7032 – firemní barva Lear. Stavební interiér haly bude téměř jednobarevný, především plochy stěn a střechy v odstínech bílé barvy, v kombinaci s nosnými prvky železobetonového skeletu ve světle šedé barvě. Podlahy jsou uvažovány hnědočervené s bezpečnostním barevným značením. Strojní zařízení a výrobní linky mají být převážně modré, v kombinaci s červenou a žlutou.

Celkový počet zaměstnanců nového výrobního závodu včetně zaměstnanců jiných firem, kteří zde budou pracovat, činí cca 300, přičemž ve třech směnách bude pracovat asi 255 pracovníků převážně v dělnických profesích a 30 pracovníků jiných firem v jedné směně. Na následujících ilustračních záběrech prezentujeme techniku, především stavební stroje pro zemní práce (např. Caterpillar a Volvo) které se podílejí na těžbě základní nevyhovující půdy a jejím odvozu.

Autor: Karel Kurka
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek