Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Výrobní řada velkých nakladačů Liebherr

Zveřejněno: 25. 6. 2008

Kolové nakladače Liebherr jsou na trhu v ČR již řadu let a za tuto dobu našly své uplatnění u mnoha stavebních firem. Společnost Liebherr jako průkopník hydrostatických pohonů dodává tuto technologii i do výrobní řady velkých nakladačů. Tyto těžké nakladače 6. generace představují stroje s hodnotou překlopné síly přes 15 tun a nabízejí řadu zajímavých vlastností pro ekonomiku provozu. Pojďme se nyní na tyto nakladače podívat blíže.

Hydrostatický pohon pojezdu

Koncept pohonu je již prověřen praxí a zahrnuje technologii „2plus2” – soustavu dvou stavitelných pístových čerpadel umístěných na motoru a dvou stavitelných pístových hydromotorů, které zajišťují pojezd stroje.

Toto řešení je založeno na opačné koncepci umístění motoru a hnacích agregátů, výstupní hřídelí dozadu. Tím je dosaženo posunu těžiště nakladače více dozadu a stroj tedy není nutno vybavovat tak velkým protizávažím pro dosažení dobré hodnoty překlopné síly. Díky tomu dosahuje nakladač výrazně nižší provozní hmotnosti, nižší spotřeby pohonných hmot a plynulá regulace přenosu točivého momentu na kola vede k nižšímu opotřebení pneumatik – souhrnně tedy k vyšší produktivitě a efektivnosti.

Vlastní vývoj motorů a elektroniky

Pohonné jednotky nakladačů Liebherr jsou vyráběny ve Švýcarském výrobním závodě Liebherr Machines, ve městě Bulle. Motory jsou konstruovány přímo pro pohon stavebních strojů, dimenzovány na výkony 130–560 kW a v současnosti plní emisní limity stupně III/Tier III.

Nově disponují optimalizovaným chladicím systémem a přesto, že je použita větší chladicí plocha a dodatečný chladič paliva, působí velmi kompaktně. Stejně jako motory, také komponenty pro elektroniku nakladačů jsou vyvinuty ve vlastních výrobních závodech.

Komfort při obsluze i údržbě

Nakladače Liebherr disponují prostornou kabinou, která byla ve srovnání s předchozími modely zvětšena o 28 %. Zvětšena byla i prosklená plocha a sloupky zúženy pro dobrý výhled z kabiny stroje. Nakladače jsou sériově vybaveny klimatizací se čtyřzónovým větráním. Hlavní prvky ovládání nakladačů, jako pojezdu a pracovní hydrauliky, jsou soustředěny do jedné ovládací páky a obsluha nakladače je tak jednoduchá a intuitivní.

Komfort obsluhy také zlepšuje optimalizovaná přístupnost k servisním místům, motorový prostor a chladící systém jsou po odklopení několika krytů motorového prostoru lehce přístupné.

Vysoká úroveň aktivní a pasivní bezpečnosti

Nakladače Liebherr jsou sériově vybavovány prvky, které dále zvyšují bezpečnost provozu. Patří sem m.j. zvětšená zpětná zrcadla, přední i zadní dodatečné pracovní světlomety, rozšířené schůdky i dveře pro nástup do kabiny. Zadní pracovní a koncová světla jsou integrována do protizávaží a jsou tak lépe chráněna před poškozením. Nakladače jsou vybaveny protihlukovou kabinou ROPS/FOPS a úroveň hluku při plném zatížení je v kabině 69 dB(A).

Autor: Ing. Jan Hort
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek