Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Výroba, doprava a zpracování betonů

Zveřejněno: 9. 6. 2004

V tomto článku čerpal náš autor z aktuálních informací od výrobců míchacích zařízení, betonáren a čerpadel pro dopravu betonů, kteří se prezentovali na nedávném světovém veletrhu BAUMA 2004 v Mnichově. V následujících řádcích uvádíme stručný technický přehled.

Výroba betonů je od roku 2001 řízena novou normou - EN 206-Beton, které předcházela norma DIN 1045. Nejdůležitější komponenty do betonů mají samostatné normy.

a) Kamenivo, jehož složení a kvalita, ovlivňující pevnost betonu je řízena normou EN 12630.
b) Cement, jeho druhy a třídy podle nové normy EN 197.

Stroje a zařízení na zpracování a úpravu kameniva

Obr. 1
Nová norma pro kamenivo (EN 12630) má velmi přísné požadavky na tvar kameniva, určeného zejména pro výrobu betonů. Čelisťové drtiče tomuto požadavku velmi obtížně vyhovují. U kuželových drtičů tyto požadavky splňují systémy s kuželem typu Symons, s krátkými kužely. Potřebám ovšem plně vyhovují odrazové drtiče, což bylo na veletrhu v Mnichově zřejmé z jejich prezentace. Odrazové drtiče jsou vyráběny ve dvou provedeních:

a) s vodorovným levotočivým rotorem (obr. 1) se vsazenými lištami, které při otáčení vrhají materiál na nárazové desky, kde se drtí,

Obr. 2
b) se svislým rotorem, jehož funkční provedení je patrné z obr. 2. Násypkou (1) je materiál vertikálně přiveden do rychle rotujícího hřídele, v němž nastává změna toku materiálu z vertikálního na horizontální v části 2. Vlivem velké odstředivé síly vzniká zrychlení pohybu materiálu, který naráží na kruhovou stěnu - 3, a z ní pak rozdrcený přichází do výstupu - 4. U tohoto systému se vyskytují dvě modifikace:

Obr. 3
1. rotační odrazový drtič s otevřeným talířovým rotorem (obr. 3), na jehož ploše jsou lišty, které při rotaci vrhají materiál na pevné stěny. Tento systém je vhodný zejména pro měkké materiály,

Obr. 4
2. rotační odrazový drtič (obr. 4), obvykle se třemi uzavřenými komorami. Rotor je jako urychlovací element a vlastní drcení nastává na vnějším odrazovém prostoru kruhovitého tvaru, vyrobeném vesměs z otěruvzdorného materiálu. U tohoto materiálu je docilováno nejvyššího podílu drceného zrna, vhodného do nejkvalitnějších betonů, a to i z nejtvrdších materiálů.

Z uvedeného sortimentu byly na veletrhu představeny tyto výrobky:

HAZEMAG (Německo)

Obr. 5

Obr. 6
Uvedený výrobce představil dva nové stroje:
a) odrazový drtič, model APK51 (obr. 5). Je určen zejména pro drcení štěrku, žuly, čediče, ruly, skla a šamotu, s maximálním vstupním zrnem 220 mm a výstupem menším než 35 mm. Nahrazuje starý model AP-K50, je u něj optimalizována drticí geometrie zrn,
b) odrazový drtič, model APV (obr. 6) pro tvrdé materiály s reverzním rotorem (výkon 200 - 300 t/h.)

Rozsahy drcení:
• písek, vstupní zrno max. 60 mm, výstup 0 - 5 mm,
• jemná dr. - vstup max. 100 mm, výstup 0 - 16 mm,
• hrubá dr. - vstup max. 150 mm, výstup 0 - 31,5 mm.
Výkon drtiče je v rozmezí 60 až 140 t/h.

BHS - Sonthofen (Německo)

Obr. 7
Tato firma uvedla zcela novou pětičlennou řadu odrazových metacích drtičů s vertikálním hřídelem RSMX o výkonech 80 - 400 t/h. (obr. 7), určených pro drcení drtě a písku, vhodných do kvalitních betonů. Provozní nasazení těchto drtičů prokázala, že z hlediska toku materiál v rotoru a jeho opotřebení není optimální dosavadní tříkomorový rotor, ale pouze rotor dvoukomorový (viz obr. 7). Nejčastěji požadovaná výkonová řada těchto drtičů je 150 - 300 t/h v modelech RSMS 1220 a RSMS 1233. Jsou vhodné pro materiály o velikosti zrna do 150 mm (u křehkého kameniva) a do 80 mm (houževnatý materiál).

SBM - Wageneder (Německo)

Obr. 8
Uvedený výrobce představil dva nové modely odrazových drtičů řady SMR o výkonech - model 10/5/4 SMR (130 t/h) a model 10/10/4 SMR (250 t/h). Princip je patrný na obr. 8. Rotor je oboustranně točivý. Max. zrnitost je 150 mm, výstup je 0,25 - 4 mm. Regulaci parametrů lze provádět mechanicky nebo automaticky. Sandvik Rock Processing (Švédsko) Rozšířili svojí výrobu o nové drtiče systému Hydrocone, dále o elektronické a automatické řízení činnosti (systém ASRi) a taktéž o použité materiály, snižující opotřebení drticích ploch strojů. Uvádějí na trh nový lehký drtič, model Real J1. Uvedený koncern zahrnuje též firmy Finlay-BME a Fintec.

Zařízení pro výrobu betonů Ammann (Švýcarsko)
Uvádějí novou dvouhřídelovou žlabovou míchačku Amix (obr. 9) , určenou pro těžký provoz různých druhů míchaných směsí.

Obr. 9

Vyrábějí je v různých velikostech, s náplní jedné šarže 1,5 - 4 m3 a s časovým vyprazdňováním v intervalu menším než 10 vteřin.
Mísicí lopatky jsou opatřeny výměnným, otěruvzdorným materiálem.

BHS (Německo)
U tohoto výrobce bych se zmínil o třech nových výrobních zařízeních.

a) Dvouhřídelová žlabová míchačka, montovaná do míchacích center HGT. Zvláštností je možnost změny intenzity míchání změnou otáček, a to bu. změnou pólů motoru nebo změnou frekvence kmitočtu elektromotoru. Výkony těchto míchaček jsou v rozsahu od 130 do 1000 t/h.

b) Jednohřídelová žlabová míchačka, model MFKG 0728 je určena pro nižší výkony (80 m3/h) pro obory stavebnictví, hornictví, pro výrobu různých suspenzí, stříkaného betonu apod.

c) Kontinuální betonárna HGT s dvouhřídelovou žlabovou míchačkou o výkonu 130 až 1000 t/h je vybavena kontinuálním dávkovacím zařízením, pracujícím s přesností ± 3 %.

Eirich (Německo)

Obr. 10

Obr. 11
Odborné veřejnosti předložil výrobce krátkou výzkumnou zprávu o stavu míchání různých betonů. Nabízí nové míchačky s nuceným mícháním (obr. 10), které mají tuto charakteristiku:

a) buben se točí protisměrně proti míchacím lopatkám,
b) rychlost mísicích lopatek lze měnit podle druhu míchaného materiálu v rozsahu 2 - 20 m/s. U dosavadních míchaček byly změny možné pouze v rozsahu 2 - 4 m/s.
c) Mají ověřeno, jaké druhy betonů potřebují otáčky mísicích lopatek. Na (obr. 11).
Ukazují, jak dokonale se promísí materiál v míchačce při vyšších otáčkách.
d) Změny otáček lze plynule dosáhnout měničem frekvence kmitočtu ze sítě.
K tomuto uspořádání nabízí řadu míchaček v několika modelech (R 09 až R 24 o obsahu 150 až 2250 l).

ELBA (Německo)
a) Představují nové žlabové míchačky:

Obr. 13

Obr. 12
• dvouhřídelové, model EMDW 3000 pro náplň 3 m3 s novou vyprazdňovací technikou,
• jednohřídelové, model EMS o obsahu 0,5 - 4 m3.
b) Stabilní modulová betonárna Elba - EBC 130 (obr. 12) o výkonu 60 - 192 m3/h.
Modulový systém umožňuje rychlou montáž.
c) Mobilní betonárna ESM 60 (obr. 13) má výkon 60 až 121 m3/h a je smontovatelná v průběhu jednoho dne. d) Uskutečnili vývoj nových řídících elektronických systémů Elbamatic K, Elbamatic S a Elbamatic C7 pro řízení a dávkování betonáren.

LIEBHERR (Německo)

Obr. 14
Představili novou mobilní betonárnu Betomat I-M (obr. 14), osazenou buť talířovými míchačkami až 2,25 m3 nebo dvouhřídelovými žlabovými míchačkami o obsahu 3 m3. Pro jejich instalaci je potřebná plocha pouze 7,6 × 5,1 m se zásobami kameniva 200 m3 a 120 t cementu.


Obr. 15
SBM (Německo)
Uvádějí novou mobilní betonárnu, model Euromix 2000 o výkonu 90 m3/h (obr. 15). Jednotlivé mobilní části jsou smontovatelné za polovinu dne, bez potřeby zemního základu. Konstrukce je upravena tak, že může vyrábět beton až do teplot - 8 oC. Je osazena dvouhřídelovou žlabovou míchačkou o obsahu 2250 l. Zásoba kameniva je 56 m3 a cementu 70 m3. Elektronické zařízení a kontrola pracovního průběhu je umístěno v klimatizovaném kontejneru u betonárny.

Doprava čerstvých betonů
LIEBHERR (Německo)


Obr. 16
Představili novou generaci automíchačů na 3 - a 4nápravových vozidlech nebo návěsu. Dva automíchače z této řady jsou vybaveny pásovým dopravníkem, jak je patrno na následujícím obr. 16 u modelu HTM 804.


Obr. 17
Putzmeister (Německo)
a) Nové čerpadlo na beton BSF 6X.20H, upravené na šestinápravovém podvozku, s výložníkem M 6X pro dopravní výšku přes 60 m.
Souprava (obr. 17) je vybavena simulačním počítačem, který usnadňuje ustavení koncové hadice.
b) Nově koncipovaný pětidílný výložník Roll-Z-Falter, model M 47-5 je ve třídě 40 m dosahů (obr. 18). Je umístěn na čtyřnápravovém podvozku, opatřeném diagonálními stabilizačními podpěrami.
c) Čerpadla na beton s inovací spalovacích motorů:
• model BSA 14000 HP-D (obr. 19) má motor 365 nebo 421 kW a výkon čerpadla 200 m3/h, při tlaku až 260 barů,

Obr. 18

Obr. 19
• model BSA 1005-D je na pásovém podvozku, určený zejména pro plnění vrtaných pilot,
• model BSA 1002-D Multi je univerzální,
• model BSA 702-D je univerzální čerpadlo pro zrnitosti až do 16 mm, určený pro podlahový nebo stříkaný beton.


Obr. 20

Obr. 21
d) Nový model pojízdné výložníkové stříkací soupravy jemných betonů, model Sika - PM 500P (obr. 20). Souprava je vhodná pro tunely rozměrů 4,5 až 17,5 m, pro rozměrné svahy apod. Je vybavena čerpadlem BSA 1005 s dopravním výkonem 30 m3/h. Na přání je též vybavena dálkovým ovládáním.

e) Velkoobjemové kalové čerpadlo HSP 25100 HP (obr. 21) pro čerpání extrémně znečištěných spodních vod, různých druhů kalů na větší vzdálenosti nebo výšky.
Autor: Ing. Antonín Vaněk
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek