Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Proč právě hydraulika? Výhody kladiv, vrtaček a pil HYCON od firmy UNICON Ostrava

Zveřejněno: 16. 4. 2007

Před 10 lety se naše firma UNICON Ostrava s.r.o. začala zabývat prodejem a servisem hydraulických ručních bouracích kladiv a dalšího zařízení, které je možno napojit na tento pohon. Postupně jsme zjišovali, že výhody, které hydraulika nabízí, jsou v mnohém nepřekonatelné. Měli jsme dostatek zkušeností z prodeje a oprav jiných zařízení, abychom naše přesvědčení mohli přenášet i na uživatele.

Zpočátku jsme považovali tato zařízení za pouhé doplnění sortimentu ručních bouracích kladiv, neboť jsme do té doby prodávali motorová kladiva Pionjär, pneumatická kladiva poháněná kompresorem i elektrická kladiva Kango. Brzy jsme ale přišli na to, že investice na pořízení základní sady – hydraulického agregátu, hadic a kladiva s nástrojem je třetinová v porovnání s kompresorem.

Velikost agregátu 680 x 575 x 593 mm a jeho hmotnost 68 kg umožňuje převážení celé sady v osobních vozech bez nutnosti závěsného zařízení, a tady bez řešení problémů s technickým průkazem a zákonným pojištěním, jako je tomu u kompresoru.

Úderová síla hydraulického kladiva dovoluje provést stejnou práci jako se vzduchovým kladivem za stejný čas při výrazně nižší spotřebě paliva.

Další nezanedbatelná přednost hydrauliky je, že v zimě nenamrzá. Hydraulika tedy nabízí řešení všech úkolů bourání, vrtání, řezání a čerpání vody od jediného pohonu.

Hydraulické agregáty, které UNICON Ostrava s.r.o. nabízí a jejichž značku na českém trhu zastupuje, pocházejí z Dánska od firmy HYCON A/S. Výrobky značky HYCON jsou navrhovány a konstruovány se snahou po jednoduchosti pro obsluhu a bezpečnost zároveň. Všechny jsou vybaveny pojízdnými kolečky pro jednoduchý přesun do místa práce, rám je masivní – chrání veškeré funkční části, přitom je k těmto částem jednoduchý přístup. Jsou poháněny benzínovými čtyřtaktními motory HONDA.


Obr. 1: Sortiment hydraulického nářadí HYCON - agregáty, kladiva, okružní pily, vrtačky, kalová čerpadla

Prvním z palety typů agregátů je HPP 09 (68 kg, 20 l/min., 140 barů), který společně s hydraulickým kladivem HH20 (20 kg) patří k nejžádanějším a nejpoužívanějším. Většinou zákazník začíná od této kombinace a postupně sadu doplňuje řezačkou, čerpadlem, případně vrtačkou.

Kladiva se dodávají i ve větších hmotnostech 23, 25, 30 kg pro bourání již opravdu tvrdého materiálu. Charakteristickým rysem kladiv HYCON jsou vysoce odpružené rukojeti, které přenášejí minimum vibrací na obsluhu.

Dalším hydraulickým zařízením, které rozšiřuje možnosti hydraulického pohonu, je vrtačka. Umožňuje ruční vrtání do průměru 200 mm. V těle vrtačky je vestavěn ventil, který vypíná otáčení vrtáku při přetížení. V praxi to znamená, že pokud narazíte na ocelovou armaturu, vrták se zastaví a není ohrožena obsluha, ani diamantové segmenty jádrového vrtáku.

Vrtačka může být chlazena vestavěným vodním přítokem. Hydraulický pohon umožňuje vrtání i pod vodou a ve vlhkých podmínkách, kde mohou mít elektrické vrtačky problémy.


Práce vojáků s okružní pilou a kladivem HYCON

Stále více firem využívá možnost napojení kotoučové pily. Absolutní špičkou na trhu řezání je nová hydraulická okružní pila pro průměr kotouče 450 mm, která umožňuje prořez do hloubky až 187 mm! Je to jediná hydraulická pila na trhu s kotoučem o průměru 450 mm.

Pila HCS 450 tak doplňuje sortiment pily HCS 350 (kotouč 350 mm) a HCS 400 (kotouč 400 mm). Hloubka prořezu je dána nejen konstrukcí pily, ergonomickým řešením, ale také vysokým výkonem, který je umožněn vestavěním hydromotoru přímo v ose otáčení kotouče.

I zde platí všechny výhody hydraulického systému, včetně možnosti řezání pod vodou nebo v extrémně vlhkém prostředí.

Navíc veškeré zplodiny spalovacího motoru jdou mimo obsluhu řezačky.

Výhody hydraulického systému oceňují také příslušníci záchranných sborů naší armády, která od naší firmy zakoupila větší množství sad hydraulického nářadí.

Firma UNICON Ostrava s.r.o. také již více jak 10 let úspěšně prodává a montuje dánské hydraulické nakládací jeřáby HMF.


Autor: Ing. Ivo Nevrlý
Foto: Archiv UNICON Ostrava s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek