Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Vozíky Combilift slavily v Irsku

Zveřejněno: 21. 10. 2008

Dne 9. září pořádala společnost Combilift Ltd předváděcí akci v irském městě Monaghan, kde se představily hlavně čtyřcestné vozíky a při té příležitosti se slavilo i 10 let společnosti.

Za redakci Stavební techniky jsem měla možnost, prostřednictvím společnosti Mátl&Bula, která v ČR Combilift zastupuje, se na tuto akci vypravit a některé události z ní zdokumentovat.


Mapa, která dokumentuje, kam všude se vozíky Combilift vyvážejí

Krátce o společnosti Combilift Ltd

Sídlo firmy Combilift Ltd najdete v městě Monaghan, v Irsku. Firma byla založena v roce 1998 dvěma vysoce kvalifikovanými inženýry – Robertem Mofettem1 a Martinem McVicarem, kteří využili svoje více než čtyřicetileté zkušenosti v oboru a vytvořili manipulační vozík s názvem Combilift.


Sídlo firmy a před ním manipulační vozík Combilift

Dnes se „zelené stroje” s názvem Combilift staly oblíbenou značkou po celém světě. Proč? Mají řadu předností. Čtyřcestný vozík Combilift bravurně zvládá manipulaci s dlouhými břemeny a v omezených prostorech (jak vnitřních, tak venkovních). Operovat může na středně těžkých terénech. Plně synchronizovaný čtyřsměrový řídicí systém poskytuje výbornou manévrovatelnost. Automatické natáčení všech tří kol během několika vteřin je patentovaná charakteristická vlastnost této značky2.

Motto společnosti: Combilift, to nejsou jenom „zelené stroje”. To jsou stroje, které mění směr Vašich kroků.


Oddělení s počítačovými experty

Program oslav 10. výročí společnosti

Společnost Combilift připravila pro zúčastněné bohatý program. První den jsme se vydali do sídla firmy, abychom viděli, jak vše probíhá. Nejdříve jsme se krátce seznámili s historií firmy a dozvěděli se, kam všude se vozíky Combilift vyvážejí.


Sváření jednotlivých dílů

Následně jsme měli možnost navštívit oddělení, kde se tvoří počítačové programy, které pomáhají zpracovat vzhled výsledných vysokozdvižných vozíků a příslušenství k nim. Na jednom z počítačových programů jsme viděli, jak se správně vytváří podvozek s koly, na druhém, jak se připevňuje hydraulika a kabina pro řidiče. Vše muselo mít přesné rozměry a bylo programováno tak, aby byl vozík schopen co nejvíce pomoci a přizpůsobit se danému terénu.


Přeprava již svařených dílů k nástřiku

Poté jsme se přesunuli do výrobních hal. Zde jsme měli možno zhlédnout celý cyklus výroby vozíku. V jedné hale se svářely jednotlivé díly vozíku, ty potom putovaly k nástřiku a lakování, hotové části se postupně montovaly tak, že se vyráběl podvozek s koly, následovala montáž hydraulického zařízení a motoru, kabiny pro řidiče... Již smontovaný vysokozdvižný vozík procházel precizní výstupní kontrolou.


Nastříkané kabiny

A když už byly vozíky hotovy, tak nám předvedly svoje dovednosti naživo – jak se vejdou do úzkého prostoru, nakládku, krabí chod, tancování kolem dokola.


Montáž stroje

Doprovodný program

Nechyběl ani doprovodný program, který zvedal hladinu adrenalinu. Například let vrtulníkem. Pilotem byl majitel firmy Ing. Robert Mofett, který má létání jako velkého koníčka. Vůbec jsem si nemyslela, že v sobě najdu odvahu, abych vyzkoušela let, ale nakonec jsem neodolala. Ihned po startu, kde se člověk zadíval na krásnou krajinu plnou zvířat, jsem zapomněla na obavy z letu. Večer nás čekala prohlídka zámku a celý program byl v pozdních hodinách zakončen velkolepým ohňostrojem. Druhý den jsme měli možnost si krátce prohlédnout Dublin a už se letělo domů.


Krátce před zahájením vystoupení

Celá akce se podařila a já chci tímto ze srdce poděkovat firmě Mátl&Bula (konkrétně panu Jaroslavu Bulovi a Christopheru Bourdaisu), že mi pomohli splnit můj dětský sen, navštívit Irsko. Navíc jsem se měla možnost setkat s významnými lidmi přímo v sídle firmy Combilift a prověřit si svoji znalost angličtiny. Ještě jednou děkuji a přeji hodně úspěchů.


Tanec vozíků nezkazilo ani deštivé počasí

Combilift při nakládce

Přílet vrtulníku

Manipulační technika od firmy Mátl & Bula

Firma Mátl & Bula se prodejem manipulační techniky zabývá již od roku 1993 a v současné době patří k největším firmám v tomto oboru v ČR. Zastupuje několik významných světových výrobců jako Hyundai, Combilift a jiné.

1 „Otcem” vozíku Combilift je Ing. Moffet. Ing. McVicar je nositelem ocenění „Nejlepší manažer roku” ve své zemi za obchodní úspěch značky Combilift.
2 Více se o vozících Combilift můžete dočíst v článku: Bula, J.: Combilift dělá z velkých nákladů lehkou práci, Stavební technika, č. 5/2007, str. 16 nebo na: http://stavebni-technika.cz/clanky/combilift-dela-z-velkych-nakladu-lehkou-praci/
Autor: Věra Hejhálková, DiS.
Foto: Věra Machková, DiS.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek