Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Vozík s otočnou kabinou: světová novinka od firmy Jungheinrich

Zveřejněno: 23. 2. 2006

Současným trendem v oblasti průmyslu je transport velkých přepravních balení, jako např. při jednostranném vykládání několika palet nebo dvou mřížových boxů nad sebou z kamiónu. Řidiči vozíků pak mají omezený výhled dopředu. Jsou nuceni jezdit delší vzdálenosti pozadu - se všemi negativními důsledky. Vozík EFG D30 s otočnou kabinou nabízený firmou Jungheinrich v této oblasti určuje nová měřítka. Řidič v tomto vozíku sedí v ergonomicky vhodné poloze, ve směru jízdy a s volným výhledem.

Jako první firma v oboru uvedla společnost Jungheinrich počátkem roku 2005 na trh čelní elektrický vozík s vidlí, vybavený otočným pracovním místem. Tento vozík byl na veletrhu CeMAT (Hannover 11. - 14. 10. 2005) poprvé prezentován širší odborné veřejnosti. Toto v celosvětovém měřítku zcela nové řešení vozíku – inovace konceptu „Future-Truck-Studie", který firma Jungheinrich představila v roce 2000 – je založeno na elektrickém vozíku Jungheinrich řady 4 s nosností 3 000 kg. Vozík EFG D30 se od svého „mateřského" modelu EFG 430 odlišuje především otočnou kabinou (D), kterou je možné pomocí ovladače Multipilot otočit o 30 stupňů vlevo, nebo o 180 stupňů vpravo.


Obr. 1: Vozík EFG D30 s otočnou kabinou při práci

Jelikož současný vývoj stále více směřuje k transportu několika palet naráz, resp. k postrannímu vykládání kamiónů, kdy se na vozík nakládají až čtyři palety nebo mřížové boxy najednou, zůstává pro řidiče čelního vozíku výhled dopředu i přes panoramatické zdvihové zařízení zablokovaný. Jízda pozadu s dlouhodobým přetížením páteře tak byla dosud nevyhnutelná a do značné míry nebezpečná.

Na zdravotní zátěž poukazuje i Spolkový ústav pro bezpečnost práce a pracovní medicínu. Cena výpadků výroby způsobených pracovní neschopností kvůli onemocnění svalového systému, kostí a vaziv v Německu činí více než 10 miliard eur ročně. Téměř čtvrtina výpadků (v průměru všech oborů) je způsobena těmito onemocněními. Vozík Jungheinrich s otočnou kabinou může přispět k tomu, aby v budoucnu bylo možné těmto problémům alespoň zčásti předcházet. Pokud je kvůli břemenu, jako je např. velké přepravní balení nebo několik mřížových boxů nad sebou, omezen výhled vpřed, může řidič pomocí ovládací páky Multipilot otočit celou kabinu až o 180 stupňů a s vozíkem – s nákladem vzadu – bezpečně odjet na místo určení.


Obr. 2: Vybavení vozíku uvnitř

Vozík Jungheinrich s otočnou kabinou: současná jízda a otáčení

Po naložení břemene se může řidič s vozíkem ihned rozjet a současně otočit kabinu až o 90 stupňů. Tato poloha poskytuje pro kratší a střední vzdálenosti dostatečný a pohodlný výhled dozadu - srovnatelný s vozíkem s výsuvným sloupem. V případě jízdy na delší vzdálenosti může řidič kabinu otočit až o 180 stupňů. Tato operace je kvůli automatickému přepnutí orientace řízení a směru jízdy možná pouze u stojícího vozidla. Paměťový systém obsluze navíc umožňuje provádět automatické nastavení předvolených úhlů. V dosavadní praxi se nejvíce osvědčily úhly 90 stupňů (kolmá orientace jako u vozíku s výsuvným sloupem) a 45 stupňů (pro nástup a výstup).

V kabině řidič nalezne veškerý komfort moderního vysokozdvižného čelního vozíku. Sedadlo je pneumaticky odpružené. Volant je vlevo. Páka Multipilot, která sdružuje všechny funkce do ovládače pro jednu ruku, je integrována vpravo v příslušné loketní opěrce. Sklopná levá loketní opěrka a velké stupátko umožňují pohodlné nastoupení a vystoupení. Vozík je možné dodat v otevřeném provedení, nebo – např. pro použití v otevřeném prostranství – s kompletně zasklenou kabinou včetně vytápění.


Obr. 3: Pohled do kabiny shora

Třífázová technika: výkony jako u spalovacího motoru

Vozík EFG D30 s otočnou kabinou nabízí stejné výhody jako příbuzné modely z řady elektrických vozíků firmy Jungheinrich. Díky použití třífázové techniky dosahuje stejných výkonů jako vozíky poháněné spalovacími motory.

S vozíkem o hmotnosti méně než 5 100 kg je možné jet rychlostí až 20 kilometrů v hodině. K tomu je třeba připočítat vysoký přepravní výkon díky výjimečným hodnotám zrychlení a jízdním a zvedacím parametrům. Rychlost zvedání s břemenem a bez břemene činí 0,50 resp. 0,67 metru za sekundu. Vysoká účinnost a efektivní rekuperační systém kromě toho zaručují dlouhou provozuschopnost.

Výměna baterií s přístupem ze strany: už není zapotřebí jeřáb

Jedna z novinek se týká také výměny baterie. U vozíku EFG D30 je možné baterii vyměnit ze strany. Jeřáb pro tento účel již není zapotřebí. Baterie je uložena na válečcích. Výměna je možná pomocí jednoduchého přípravku a běžného ručního vozíku s ojí. Jako doplňkové vybavení je rovněž možné objednat výměnnou stanici.


Obr. 4: Výměna baterie je nenáročná

Další rozdíly oproti elektrickým vozíkům běžných konstrukčních řad spočívají v systému řízení a brzdění. Řízení pracuje na elektro-hydraulickém principu. Brzdí se, stejně jako u všech ostatních elektrických vozíků, vždy rekuperačně se zpětnou akumulací energie v baterii. Brzda je však u vozíku EFG čistě elektrická a má tři stupně: rekuperační motorová brzda se zpětnou akumulací energie, elektrická protiproudová brzda a nouzové zastavení aktivací lamelové brzdy s pružinovým posilovačem.

Systém Jungheinrich CurveControl: aktivní bezpečnost pro lepší stabilitu

Vozík s otočnou kabinou je vybaven množstvím aktivních bezpečnostních prvků. Díky systému Jungheinrich CurveControl dochází k automatickému snižování rychlosti při průjezdu zatáčkou. Tento aktivní bezpečnostní systém – společně s extrémně nízko položeným těžištěm – téměř vylučuje možnost převrácení kvůli příliš rychlému průjezdu zatáčkou. Dalším bezpečnostním prvkem je automatická zastavovací brzda. Ta zabraňuje nekontrolovanému rozjezdu na rampách a ve stoupáních.

Stejně jako u běžných elektrických vozíků firmy Jungheinrich jsou i u modelu EFG D30 všechny funkce neustále řízeny a kontrolovány systémem BoardControl. Impulzové řízení zajišťuje jízdu bez trhavých pohybů, dynamickou reverzaci a polohování s milimetrovou přesností, a to vše při velmi nízké spotřebě energie. Díky pěti individuálně nastavitelným pracovním programům je zaručeno optimální přizpůsobení parametrů podle daného způsobu použití.


Obr. 5: Celkový pohled na vozík

Společnost Jungheinrich patří v mezinárodním měřítku k předním dodavatelům v oblasti manipulační techniky, skladového hospodářství a řízení toku materiálu. V posledních letech se rozrostla do podoby výrobní firmy poskytující komplexní služby v logistice. Podnik dosáhl v roce 2004 obratu 1 531 miliónů eur a zaměstnával přibližně 9 000 pracovníků. Akcie společnosti Jungheinrich se obchodují na všech německých burzách.

Foto: Archiv firmy Jungheinrich
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek