Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Vodní protiprachová mlžná děla DEHACO TERA

Zveřejněno: 31. 7. 2020

Prevence emisí prachu vznikajícího během stavebních a výrobních činností se stává samozřejmostí a nesmírně důležitým požadavkem zákazníků. Vlády států uplatňují v této oblasti čím dál přísnější předpisy. To ve snaze zajistit místním obyvatelům a pracovníkům ochranu před dýchacími potížemi.

TERA 60 v kamenolomu. Další uplatnění nalezne dělo například při drcení dřeva

Nizozemská společnost DEHACO B.V. proto vyvinula novou generaci inovativních vodních děl proti prachu – produktovou řadu TERA. Řada obsahuje modely TERA 45, TERA 60, TERA 75, TERA 90 – číslo v názvu vždy označuje hodnotu maximálního efektivního dostřiku každého modelu v metrech. Rozsah možných aplikací byl rozšířen, takže TERA vodní děla jsou nyní vysoce účinná a vhodná pro demolice, rekonstrukce, provoz recyklačních strojů, užívají se při zpracování kameniva v lomech, provozu betonárek, na skládkách kameniva či uhlí, v pilařské výrobě apod.

DEHACO TERA je „mistr” kontroly prašnosti. Základní ideou při jeho vývoji byl maximální výkon, pak také nízká spotřeba vody, absence složitých dílů, jednoduchost a rychlost obsluhy i údržby. Úkolem vodního děla řady TERA je vyrábět a distribuovat jemnou vrstvu vodních kapiček, které na sebe váží prachové částice.

Velikost vytvářených kapek lze jednoduše nastavit

Konvenční rozstřikové trysky na prstenci, používané doposud u řešení jiných výrobců, vyžadují pravidelnou údržbu v důsledku hromadění vodního kamene. U těchto strojů je při změně povětrnostních podmínek, které vyžadují změnu parametrů rozstřiku, zapotřebí přemontovat desítky trysek a nainstalovat jiný druh. To vše není nutné u řešení DEHACO TERA s revolučním patentovaným DEMTO rozprašovacím rotorem.

Velikost vytvářených kapek lze totiž v případě „našeho” děla jednoduše a rychle nastavit pouze přepnutím tlačítka. To šetří čas obsluhy a navíc je dosaženo i významné úspory vody. Dělo poskytuje nejvyšší výkon s minimální spotřebou, což snižuje zátěž na životní prostředí. Pro představu spotřeba vody u děla TERA 60 se při standardním režimu pokrytí pohybuje okolo 1 400 litrů za hodinu u dostřikové vzdálenosti 50 metrů.

Patentovaný systém rozstřiku DEMTO
Patentovaný systém rozstřiku DEMTO

Bohatá výbava

Vodní dělo TERA může být kombinováno s velkým množstvím podstavců a podvozků. Na přání lze sestavit protiprachovou mlžicí jednotku podle požadavků každého jednotlivého zákazníka. V nabídce jsou samostatná vodní děla vyžadující přívod elektrického proudu a vody až po vysoce propracované samostatné ostrovní jednotky s integrovanou nádrží na vodu a generátorem zajišťujícím dodávku proudu pro činnost celé jednotky.

Samozřejmostí je pak volitelná výbava zahrnující automatické otáčení vodního děla kolem svislé osy v rozsahu 0–335 °, elektrickou změnu nastavení úhlu dostřiku, dálkové wifi ovládání, napojení ovládání na systémy drtičů, kdy se dělo spouští na základě práce drtiče, a mnoho dalších řešení. Řídicí systém je otevřený systém umožňující pravidelnou aktualizaci softwaru na základě nových řešení z vývojového oddělení DEHACO.

Vodní dělo TERA je schopno pracovat i s vodou z lomových jezer a přírodních nádrží. Není náchylné na čistotu vody – ke své činnosti nevyžaduje a nemá žádné vodní vysokotlaké čerpadlo, pro dodávku vody stačí obyčejné kalové čerpadlo. Jiná řešení na trhu využívají vysokotlaká čerpadla tlačící 20 až 100 barů; ta jsou samozřejmě náchylná na čistotu vody a vyžadují potenciální údržbu a servis.

Při dodávce vody z externí nádrže stačí, aby byl do přívodní hadice vodního děla TERA dodáván tlak 0,1 baru. Často tak stačí pouze výše umístěná nádrž, odkud voda odtéká samospádem.

TERA 90 při přepravě
TERA 90 při přepravě

Unikátní technické řešení

V čem tedy spočívá unikátní technické řešení děla DEHACO TERA? Žádné trysky ani dýzy, vedení vody je až do okamžiku rozstřiku realizováno hadicemi a potrubím větší světlosti, díky čemuž nečistota projde až do rozstřikového rotoru. Pokud rotor nezvládne tuto nečistotu vypudit do rozstřiku, lze pouhým odmontováním 4 šroubů provést vyčištění jeho klece.

Pokud se změní povětrnostní podmínky, lze přepnutím tlačítek na ovládacím panelu změnit velikost tvořených kapek a upravit výkon ventilátoru. Větší kapka má pak širší plochu, o kterou se „opře” zvýšený výkon ventilátoru a kapka tak snáze prorazí i částečným protivětrem. Vodní děla jsou však samozřejmě určena primárně pro práci v bezvětří.

Vodní děla DEHACO TERA mají široké uplatnění, jako zajímavé se nabízí jejich využití pro hasičské účely. Vodní dělo slouží ke kontrole, dohašování požářiště, kdy vodní děla skrápí místo po požáru bez nutnosti přítomnosti zásahových vozidel a nedochází tak k jejich blokování pro další nasazení. Vodní děla totiž automaticky cyklují a není při této činnosti potřeba ruční obsluha unavených hasičů.

Společnost DEHACO B.V. nabízí kompletní zařízení pro demolici – od hydraulických kladiv, nůžek, pulverizorů, drapáků, vibračních desek až po vodní protiprachová mlžná děla. Na českém a slovenském trhu ji obchodně i servisně zastupuje společnost BAGRKOM s.r.o. z Přerova.

BAGRKOM se představuje

Nabízíme testování uvedených vodních děl, kdy dělo dovezeme na vámi určené místo, připojíme jej, zaškolíme krátce obsluhu a dělo ponecháme přímo na vašem pracovišti k vyzkoušení při požadované práci (obvykle několik dnů dle potřeby zákazníka). Jedině takto se zákazník přesvědčí o výjimečnosti technického řešení rozstřiku vody a ověří si skutečnou spotřebu vody – naše zařízení vždy splňují deklarované hodnoty.

Nehrajeme si s čísly. Jednoduchost a funkčnost našeho řešení vás ohromí. Výzvou je pro nás navrhnout řešení na míru i vašim speciálním požadavkům.

Autor: Martin Koláček
Foto: Martin Koláček

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek