Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

VIENNA-TEC 2006 ve Vídni

Zveřejněno: 13. 12. 2006

Nový a největší mezinárodní průmyslový veletrh Rakouska probíhal ve dnech 10. – 13. 10. 2006. Přilákal 670 vystavovatelů a víc než 29 500 odborných návštěvníků. I my jsme se veletrhu zúčastnili, a tak přinášíme o tomto veletrhu krátkou reportáž.

Cesta do Vídně a veletrh našima očima

Do Vídně jsme se vypravili dne 12. října. Cesta probíhala příjemně. Protože jsme cestovali autobusem, měli jsme možnost sledovat i krajinu kolem. Překvapily nás stovky větrných elektráren, které lemovaly cesty. Na výstavišti nás již čekali organizátoři veletrhu. Následovala krátká tisková konference pro novináře a po ní jsme se snažili shlédnout vše, co se během 6 hodin, které jsme měli vyhrazeny, shlédnout dalo. Procházeli jsme jednotlivé haly a zjišťovali, že s mnohými firmami spolupracujeme i v ČR. Příkladem byla například firma LEHMANN, jež vystavovala plošiny. Jednou z nich jsme se nechali vyvézt těsně pod střechu haly a z této výšky jsme měli nejen krásný výhled, ale udělali jsme i několik pěkných fotek. Mnohé firmy vystavovaly ruční nářadí. Mezi nimi byla například i Makita. Nedalo nám, abychom si nevyfotili i krásnou motorku.


I my jsme se nechali vyvézt nahoru a udělali z ptačí perspektivy několik pěkných fotek

Společnost Schwarz & Partner, s.r.o. Praha vypravila na tento veletrh pro odborné návštěvníky z České republiky a Slovenska celkem 7 autobusů. Aktuálnost veletrhu pro Českou republiku potvrdila také tisková konference, které se kromě předních českých novinářů zúčastnili osobně také generální ředitel Reed Messe Wien GmbH Johann Jungreithmair a také ředitelé veletrhu, Eveline Sigl a Harald Novotny.


Cestu do Vídně lemovaly stovky větrných elektráren

Na návštěvníky z různých států Evropy čekal na veletrhu mediapavilon českých odborných médií, který umožnil zahraničním odborníkům z různých odvětví průmyslu seznámit se s rozvojem a nabídkami těchto českých médií.


Slavnostní přivítání novinářů vedením

Také jsme zašli na stánek, kde se prezentovaly české časopisy. Ani náš časopis Stavební technika nechyběl. Návštěvníci zde měli možnost si časopisy prohlédnout, popřípadě si je vzít. O časopisy se však především zajímaly vystavující firmy, které chtějí expandovat na český trh. A jak dobře vědí, prostřednictvím zviditelnění se v časopisech se jim tento záměr může snadněji podařit.


Společnost LEHMANN zde vystavovala svoje plošiny

Prezentován zde byl i náš časopis Stavební technika

Veletrh ve srovnání se Stavebními veletrhy byl mnohem menší. Překvapilo nás však krásné a prostorné výstaviště a poměrně veliký počet návštěvníků.

Jak hodnotili veletrh VIENNA-TEC samotní Rakušané?

Vienna-tec se stal nejdůležitějším odborným veletrhem pro Rakousko jako průmyslovou zemi

V průběhu zahájení veletrhu pochválil vicestarosta Vídně, městský rada pro finance a hospodářskou politiku Dr. Sepp Rieder VIENNA-TEC jako „nejdůležitější odborný veletrh pro Rakousko. Dr. Christoph Leitl, prezident hospodářské komory Rakouska, vyzdvihl vážnost a úspěch průmyslu: „Průmysl přináší růst a blahobyt”. Z důvodu premiéry VIENNA-TECu vyzval k jistotě a důvěře. V Rakousku je v současné době vyšší zaměstnanost než kdykoliv předtím. Cíl dosáhnout v dalších 10 letech znovu všeobecné zaměstnanosti motivuje a inspiruje.


Nadalo nám, abychom si nevyfotili krásnou motorku

Hospodářství se daří dobře také díky pozitivnímu rozvoji ve střední a východní Evropě

Ing. Christian Friedl, zodpovědný za tuto skupinu veletrhů Reed Exhibitions Messe Wien, na základě úspěšného vývoje veletrhu prognózuje konjunkturu: „Vycházíme-li z výsledků VIENNA-TECu, můžeme konstatovat, že obor se nachází na dobré cestě do budoucnosti díky příznivým domácím hospodářským ukazatelům Rakouska a rozvoji ve střední a východní Evropě. V rámci průzkumu názoru odborných návštěvníků více než 4/5 jsou velmi spokojeni s rozvojem svého oboru a víc než 3/4 očekávají stabilní a pozitivní rozvoj v následujících 12ti měsících”.

Nejširší podporu našel právě koncept veletrhu a také jeho organizace

9 z 10 dotázaných odborných návštěvníků bylo s veletrhem celkově velmi spokojeno, mnohým se očekávání od veletrhu zcela splnilo, 79 % dotazovaných konstatovalo, že návštěva VIENNA-TECu byla pro ně velkým přínosem, 88 % dotazovaných podporovalo prezentaci 6 odborných veletržních témat pod jednou střechou VIENNA-TECu; 75 % dotázaných konstatovalo výhodu návštěvy veletrhu právě díky synergickým efektům. Z hlediska 94 % dotázaných nabídka veletrhu je kompletní a všezahrnující. Trend vývoje VIENNA-TEC pro rok 2008 je velmi příznivý, 4 z 5 dotázaných návštěvníků spontánně sdělilo, že chtějí navštívit další VIENNA-TEC za 2 roky. 84 % si byli jisti tím, že význam a vážnost VIENNA-TECu v budoucnu bude vzrůstat.


Ruční nářadí zde prezentovalo mnoho firem. Mezi nimi např. Makita

Education Mall (galerie vzdělání a vzdělávání) a dny pro střední a východní Evropu

Jak sdělila ředitelka veletrhu Eveline Sigl, Education Mall byl především velmi zajímavý pro učně a studenty. Prezentovalo se tam mezi jinými také 11 projektů v soutěži Center technického vzdělávání v Rakousku. Širokou odezvu také měla iniciativa podpory žen v technických povoláních, které byla věnována speciální fóra a diskuze na pódiu. Podle ředitele veletrhu ing. Haralda Novotného výbornou odezvu získaly konzultační a kooperační dny pro střední a východní Evropu. „ Dny byly velmi důležitým kontaktním fórem pro navázání spojení mezi stávajícími a novými zeměmi EU.”


Výstaviště ve Vídni

Na závěr bychom rádi popřáli našim rakouským sousedům mnoho úspěchů i v dalším, tentokrát v pořadí již 2. veletrhu VIENNA-TEC 2008.



1 Zpracováno dle redakčních podkladů Reed Exhibitions Messe Wien
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek