Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Velké evropské finále soutěže CASE Rodeo ovládli Italové. Český tým skončil páty

Zveřejněno: 29. 11. 2018

Ti nejlepší strojníci v Evropě se potkali 20. října v Paříži na velkém finále jedné z nejtěžších strojnických soutěží na starém kontinentě – CASE Rodeo International Final 2018. Letošnímu ročníku dominovala Itálie, která za sebou v soutěži družstev nechala dalších devět zemí a dominovala i v soutěži jednotlivců, kde na nejvyšší metu dosáhnul Francesco Novelli.

Vítěz Francesco Novelli má asi fotbal v krvi, protože disciplínu zvládnul v perfektním čase 1:51

Na pomyslném závodním roštu se letos sešla opravdu nabitá konkurence. Zástupci z deseti evropských zemí se museli popasovat s náročnými disciplínami, které se nesly ve stylu divokého Západu. V hlavní roli byly kromě strojníků samozřejmě stavební a zemní stoje CASE. Jak se můžete ostatně přesvědčit na videu a fotografiích, šlo hlavně o rychlost, přesnost a schopnost včas reagovat. Disciplíny byly na čas, za chyby byly přidělovány trestné vteřiny.

Čtyři zastávky k medailím

Kompaktní smykem řízený pásový nakladač CASE TV380 se představil v soutěži nazvané Lawless Loader („Nakladač mimo zákon“). V soutěži, inspirované letošním mistrovství světa ve fotbale, šlo o to nabrat v co nejrychlejším čase míč z kužele, projet s ním tratí a dát branku. Vítěz Francesco Novelli má asi fotbal v krvi, protože tuto disciplínu zvládnul v perfektním čase 1:51.

Druhá disciplína s názvem Litlle Bighorn probíhala na rýpadlo-nakladači CASE 695 ST. Na hřišti s westernovými prvky bylo rozmístěno 5 balónů, závodník je musel postupně nabrat a trefit v co nejkratším čase míč do basketbalového koše. Nejlepšího času dosáhnul opět Francesco Novelli, který trefil všech pět hodů s výsledným časem 2:21.

Pravděpodobně nejnáročnější technická disciplína čekala na závodníky na pásovém rýpadle CASE CX245D (Cherokee Crawler). Na upínáku k lopatě bylo zavěšeno lano, které mělo na konci závaží ve tvaru hrotu. Touto „těžkotonážní“ tužkou musel soutěžící obkreslit nápis CASE, vyfrézovaný do stolu. Vyjetí hrotu tužky nebo posunutí stolu bylo penalizováno trestnými vteřinami. Neuvěřitelnou koncentraci a cit předvedl kdo jiný než Ital, tentokrát Luca Toffanin, který zvládl disciplínu pod minutu a půl (1:19).

Cherokee Crawler – na upínáku k lopatě bylo zavěšeno lano se závažím, pomocí kterého museli závodníci obkreslit nápis na stole
Cherokee Crawler – na upínáku k lopatě bylo zavěšeno lano se závažím, pomocí kterého museli závodníci obkreslit nápis na stole

Disciplíny, ve kterých se hodně jezdí, patří zpravidla k těm nejoblíbenějším. V soutěži s příznačným westernovým názvem Wild Wheels se soutěžící předvedli, jak zvládají pojezd s kolovým nakladačem CASE 621G XT. Se čtyřmi krabicemi na zakryté lopatě museli projet překážkovou trať a zaparkovat; za spadlou krabici byla penalizace. V této disciplíně vystřdal Itali Niels Schmidt z Dánska, který projel trať v čase 2:38.

A večer na koně

Také doprovodný program po závodě byl tematický. Pro soutěžící byl připraven gala večer ve známem hipodromu poblíž Paříže (Chantilly). Na programu byla večeře, sledování koňských dostihů a předávání cen. Soutěž týmů patřila Itálii, na druhém místě skončilo Dánsko. Soutěž jednotlivců opanoval Francesco Novelli, který dostal od pořadatelů exkluzivní zájezd pro dva na mnichovský stavební veletrh Bauma 2019. Součástí odměny je například ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu v centru Mnichova, poznávací túra nebo neomezený přístup do VIP salonku firmy CASE na Baumě.

Příští ročník bude jubilejní desátý

Předpokládá se, že ročník 2019 bude ještě „silnější“, jelikož půjde o jubilejní desáté pokračování této oblíbené akce. Cesta na finále v Paříži povede opět skrze národní kvalifikace, které budou probíhat od února do září.

Foto: CASE

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek