Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

Traktorové aplikace: Skrejpr v akci

Zveřejněno: 28. 2. 2009

Traktor Challenger MT875BS vybavený výtlačnými skrejpry Reynolds 20E12,5 s korbou se ukázal jako nejvhodnější řešení pro přesouvání písčité půdy v ambiciózním projektu nového golfového areálu ve Slovenské republice.

Po několika návštěvách v USA a zhlédnutí výhod práce se skrejprem v akci si Martin Munka – obchodní ředitel společnosti ORAG Slovakia s.r.o., která je za celý projekt zodpovědná – uvědomil, že specifické půdní podmínky v dané lokalitě vyžadují změnu přístupu a odklon od tradičních způsobů přesunu půdy.


Po 650 hodinách nevykazuje systém pásů žádné známky nadměrného opotřebení

Úspěšná prezentace

Pracujeme zde pouze s pár centimetry normální zeminy na několika vrstvách písku”, řekl časopisu Stavební technika. „Jednou z možností bylo použít velké pásové bagry s dampry a buldozery, ale toto řešení bylo velmi drahé a také přinášelo omezení, protože nebylo možné přesouvat půdu všude, kam jsme chtěli.” Po velmi úspěšné prezentaci prodejce značky Reynolds, společnosti Pera-Trade, zakoupila společnost ORAG traktor MT875BS a dva tažné skrejpry Reynolds 20E12.5, každý o objemu 15,3 m3 (při tandemové operaci 30,6 m3).


Traktor Challenger MT875BS a skrejpr Reynolds se pro společnost ORAG specializující se na stavby golfových hřišť jeví pro práci na jejich nejnovějším projektu na Slovensku jako nejvýhodnější kombinace

Specialista na golfová hřiště

Společnost ORAG se sídlem v Bratislavě se specializuje na golfová hřiště a poskytuje služby na klíč, od zemních prací a založení trávníku až po zavlažovací systémy a obstarání golfového vybavení.

Má téměř padesát let zkušeností v terénu a je mezinárodním členem asociace stavitelů golfových hřišť v USA – Golf Courses Builder Association of America. Mezi další aktivity společnosti patří výstavba fotbalových hřišť a zakládání parků. Společnost působí především na Slovensku a v České republice, kde postavila dvacet největších golfových hřišť v zemi. Spolupracovala také na projektech v Ukrajině, ve Švýcarsku a v Rakousku.


Traktor se skrejpry odvádí nadprůměrně dobrou práci při přesouvání písku na novém golfovém hřišti

Nový projekt s novou technologií

Tento nejnovější projekt má za cíl vybudovat nový golfový areál – Golf Club GG – v obci Šajdíkové Humence blízko Senice na západě Slovenské republiky. V novém areálu bude hřiště s 36 jamkami, cvičná louka pro nacvičování golfových úderů, dva cvičné trávníky putting green a trávník chipping green pro krátkou hru, a dále jezero s rozlohou 22 ha, hotely a restaurace.

Martin Munka vidí v použití soupravy pásového traktoru se skrejprem celou řadu výhod: „Neznáme žádnou jinou technologii s podobnými (nízkými) náklady, která by umožňovala odvést stejnou práci”, poznamenává.


Specifické půdní podmínky v dané lokalitě vyžadovaly změnu přístupu a odklon od tradičních způsobů přesunu půdy

Efektivní přesun písku

Stavbyvedoucí Pavel Topovský věří, že pouze pomocí této technologie lze v takovýchto podmínkách písčité půdy přesouvat zeminu efektivně.„Pracuje se pouze s jednou soupravou a jedním obsluhujícím pracovníkem místo pěti strojů”, říká. „Navíc se tato kombinace vyznačuje dobrou ovladatelností ve stísněných prostorách golfového hřiště. Písek je mimořádně sypký a může být obtížné naplnit korbu skrejpru”, dodává. „Zkušená obsluha jej dokáže naložit na maximálně asi 75 % objemu. Nejtěžší je fáze vyprazdňování, kde se stroje pohybují po velmi nestálém písčitém podkladu v omezeném prostoru."

Jsme velmi spokojeni s odolností jak pásového stroje Challenger, tak s kvalitou skrejprů Reynolds – po 650 pracovních hodinách nejsou patrné žádné známky nadměrného opotřebení. (viz obrázek.) Kromě toho nám společnost PERA-TRADE, která je podle našeho názoru v oboru stavebních strojů jednou z nejlepších, poskytuje kvalitní služby”, dodává. Jako hlavní obsluha soupravy Challenger/Reynolds je Koloman Gögh z práce na traktoru se skrejprem nadšený. Říká: „Systém zavěšených pásů zajišťuje při jízdě dokonalé pohodlí. Výborná je také velká kabina s vynikající viditelností. Podle mě jde o velice příjemné pracovní prostředí v každém směru.

Vyšší produktivita, nižší náklady

Stavba golfových hřišť v současné době prožívá na Slovensku a v České republice velký rozmach. „Použijeme Challenger na dalších projektech v budoucnu”, ujišťuje Pavel Topovský. Významně přispívá ke snížení našich nákladů a zvýšení produktivity.”

Pro větší efektivitu práce byl traktor vybaven on-line sledováním provozu WayQuest, který umožňuje majiteli snadnou a efektivní kontrolu stroje. Bližší informace naleznete na webových stránkách společnosti PERA-TRADE.

Autor: Jaroslav Slavík
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno 13.5. V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro… celý příspěvek

Pásová rýpadla CASE na výhodné splátky, s rozšířeným servisem a telematikou zdarma

Zveřejněno 10.5. S atraktivní a výhodnou akcí na nákup skladových pásových rýpadel CASE řady E (CX210E, CX250E a CX300E ) v hmotnostní třídě 21–30 tun přichází v těchto dnech tuzemský dealer této značky, společnost AGROTEC servis s.r.o. Tyto špičkové japonské stroje… celý příspěvek

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek