Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

Tradice české manipulační techniky pokračuje ve Strakonicích

Zveřejněno: 30. 8. 2005

Výroba manipulační techniky značky Desta se z Děčína přestěhovala do Strakonic. ČZ je pokračovatelem dlouholeté tradice výroby této techniky. Její výrobky, sestavené ze špičkových komponent, snesou plné srovnání se zahraniční konkurencí a mnohdy ji i předstihují.

DESTA v ČZ a.s.

Výroba manipulační techniky DESTA je nyní plně realizována ve společnosti ČZ a.s., divize Auto- DESTA. Ta postupně převzala výrobní program od zanikající společnosti Desta se sídlem v Děčíně. Více než 85-ti letá historie strojírenské výroby ve Strakonicích je nyní obohacena o značku DESTA, která si rovněž, při svém téměř padesátiletém působení, získala vynikající jméno nejen na českém trhu.

Spojením tradičně kvalitní práce českých konstruktérů, designérů a strojírenských dělníků s použitím klíčových komponentů od špičkových dodavatelů v oboru vzniká moderní technika plně srovnatelná s výrobky významných světových výrobců. Manipulační technika DESTA nové generace je určena pro široké využití ve všech provozech s potřebou manipulace s materiály.


Strojírenská výroba v ČZ byla vždy na špičkové světové úrovni a dokázala operativně reagovat na požadavky trhu. Historicky to potvrdily kvalitní výrobky ČZ, zejména zbrojní výrobky, jízdní kola, motorová kola, obráběcí stroje a především motocykly značky ČZ. Preciznost, zkušenosti a vybavenost vedla k napojení na expandující automobilový průmysl výrobou autokomponentů – turbodmychadel, převodovek apod. Samozřejmostí, při požadavku špičkové kvality, je certifikace podle norem ISO řady 9000 a VDA 6.1. Značná pozornost je v ČZ a.s. věnována i životnímu prostředí. Je uplatňován systém environmentálního managementu (EMS) podle mezinárodní normy ISO 14001 a v tomto duchu je definována politika firmy.

Široká nabídka manipulační techniky DESTA

Dieselové nebo plynem poháněné čelní vysokozdvižné vozíky jsou řazeny do čtyř modelových řad – lehká, střední, těžká a terénní. Lehká řada vozíků nižší nosnosti 1,2 t – 2 t s označením D (G) 12 – 20, určenými pro manipulaci ve skladech, na rampách, v kontejnerech a vagónech. Tyto vozíky vynikají malými rozměry, výbornou manévrovatelností, snadnou ovladatelností a vysokou stabilitou. Střední řada je tvořena vozíky s nosnostmi 2,5 t - 3,5 t pod označením D(G) 25 – 35, určenými především pro manipulaci ve venkovním prostředí, na nádvořích, hutních skladech a všude, kde je potřeba vozík s volitelnou uzávěrkou diferenciálu či dvojmontáží přední nápravy. Těžká řada s označením D (G) 45 - 50 tvoří vozíky o nosnosti 4 t - 5 t s možností vybavení uzávěrkou diferenciálu a dvojmontáží přední nápravy, určené pro manipulaci s těžkými břemeny a rozměrnými náklady i na mírně nerovném pevném povrchu. Tyto vozíky jsou vybaveny novou reverzační planetovou převodovkou DESTAMATIC Power Shift.

Terénní vysokozdvižné vozíky označení DV 3522 TX o nosnosti 3,5 t, jsou bezkonkurenční v těžkých terénních podmínkách. Pro zvláště těžké podmínky je k disposici varianta s pohonem všech kol s označením DV 35 T4. Vozíky terénního provedení se osvědčily v extrémních terénních podmínkách zemědělství a armády a to nejen AČR. Své výjimečné vlastnosti předvedly terénní vozíky několikrát i při prezentaci vojenské techniky konané pod názvem „BAHNA“. S armádou je uzavřena smlouva na dodávku téměř padesáti kusů vysokozdvižných vozíků. Úspěšně se osvědčily i v extrémních podmínkách Kanady a Aljašky, kam jsou úspěšně exportovány spolu s těžkou modelovou řadou.


Nabídkový sortiment zahrnuje i elektrické čelní vysokozdvižné vozíky. S označením 3 E 10-15 je k dispozici řada čelních tříkolových akumulátorových vozíků s nosností 1 t; 1,2 t a 1,5 t, osazené trakční baterií s provozním napětím 24 V. Čtyřkolové bateriové vozíky o nosnosti 1,2 t, 1,6 t a 2 t, označené E 12, E 16 a E 20, pracují s provozním napětím 48 V. Spojují přednosti tří a čtyřkolového vozíku s výtečnou manévrovatelností a s minimálním poloměrem zatáčení při vysoké stabilitě. Umožňuje to nezávislý pohon kol hnací nápravy při použití tzv. „překlápěcí“ řídící nápravy.

Co nejširší možnosti uplatnění techniky jsou dány možnostmi vybavení. Podle přání zákazníka je technika již při výrobě řešena tak, aby splňovala zásadu „ DESTA NA MÍRU“. Pro zákazníka to znamená provozování manipulační techniky nejvhodnějšího a nejefektivnějšího provedení a vybavení, naprojektované přesně pro dané podmínky.

V porovnání s předchozím výrobním programem je stávající modelová řada modernější nejen vzhledem, ale i po technické stránce. Je postavena tak, aby dokázala v užitných vlastnostech konkurovat renomovaným značkám na světovém trhu a přitom si zachovala dobré vlastnosti, ceněné u značky DESTA – jednoduchost údržby a obsluhy a dlouhá životnost.

Nabídka techniky dodávané na trh ČZ a.s. pod značkou DESTA splňuje všechny normy platné pro provoz nejen z hlediska technických požadavků, ale i z pohledu ekologie a ochrany životního prostředí.

Zástupce manipulační techniky DESTA získal dvojí ocenění na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Vozík DESTA G 40 získal hlavní cenu – zlatou medaili - MSV 2004 ve své kategorii (logistika a transport). Příznivé hodnocení výrobku porotou složenou ze zástupců akademické obce předních technických univerzit je umocněno cenou redakce hospodářských novin, coby mediálního partnera MSV 2004. Je to uznání pro celý kolektiv za kvalitní práci při vývoji, konstrukci, výrobě a uvedení na trh celé nově pojaté modelové řady vysokozdvižných vozíků DESTA.


Servisní služby pro zákazníky DESTA

Nejen prodej, ale i další péče o techniku u zákazníka je stěžejním bodem služby poskytované značkou DESTA. Široká servisní síť zajišťuje záruční i pozáruční služby po celém území ČR. Vlastní značkové „DESTA servisy“ výrobce ve Strakonicích, Domažlicích a Praze-Úžicích a široká síť autorizovaných servisů jsou zárukou kvality poskytnuté služby.

Dodání dílů pro opravu je zajištěno centrálním skladem náhradních dílů přímo z výrobního závodu. Pro vozíky DESTA starších typů. ČZ a.s. dodává náhradní díly na nové i starší typy v ověřené kvalitě, vyráběné z předepsaných materiálů dle originální výkresové dokumentace, čímž je dána spolehlivost a bezpečnost opravené techniky. Poslední dobou se na trhu objevuje i řada dílů vyráběných „po domácku“, které jsou v některých případech levnější, ale není zaručena kvalita. Bezpečnost manipulační techniky je při použití těchto dílů diskutabilní.

ČZ a.s. divize Auto-DESTA zajišťuje i výkup použitých vozíků, jejich opravy a prodej. Použitá technika prodaná servisem výrobce rozhodně dává zákazníkovi větší záruku odpovídajícího poměru ceny a užitné hodnoty. Přehled o nabízené nové i použité technice je pravidelně aktualizován na internetových stránkách www.desta.cz.
Autor: Václav Novák
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek