Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

<b>torbo<sup>®</sup></b> - systémy na tryskání za vlhka

Zveřejněno: 30. 4. 2004

Důkladná příprava povrchu pro aplikaci sanačních nebo nátěrových hmot je považována za samozřejmost a bez této mezioperace by výrobci stavební chemie neposkytli na svoje výrobky záruku. Přesto se této problematice nevěnuje zdaleka tolik pozornosti, kolik by zasloužila, a všeobecné povědomí veřejnosti (často bohužel i odborné) zůstává poněkud zkostnatělé.
Případné novinky v tomto oboru jsou přijímány jen ztěžka a s nedůvěrou.



Proto bych rád touto cestou prezentoval přístroje na pískování za vlhka, patentované německou firmou torbo® ENGINEERING KEIZERS GmbH v roce 1984, které se uplatňují ve více než 35 státech celého světa. Používají se při odstraňování starých nátěrů, čištění a přípravě povrchů pro nanášení sanačních nebo nátěrových hmot a ve stavebnictví se využívají především při sanacích a rekonstrukcích.
Tato technologie však u nás stále ještě není dostatečně známá.
Funkční princip je zřejmý z uvedeného schématu. Tím, že se tryská zvlhčeným abrazivem se výrazně snižuje prašnost (je o 95% nižší než u pískování za sucha). To umožňuje nasadit torbo® tryskače i na volném prostranství. Další předností torbo® přístrojů je jejich mobilita.

K provozu je třeba zdroj stlačeného vzduchu odpovídajícího výkonu, zdroj elektrického proudu 12 V DC a zdroj vody (třeba i beztlakový – např. cisterna). Navíc je dosah tryskacích hadic – při dostatečném výkonu kompresoru – téměř neomezený. Mám prakticky potvrzeno, že pomocí torbo® přístroje, umístěného u jeho paty byl tryskán 200 m vysoký komín. Pro tryskání ocelových konstrukcí je možno k tryskací směsi přidávat pasivační roztok. Systém pracuje s minimální spotřebou vody, takže se dá využít i při tryskání v interiéru.
Nejdůležitějším pozitivem torbo® systému je jeho všestrannost. Lze používat různé druhy abraziva, regulovat množství tryskací směsi a pracovní tlak. Mohou se tedy provádět »klasické« pískovací práce (tryskání oceli, betonu, kamene atp. při pracovním tlaku 5 - 8 bar), ale i pískování měkčích materiálů (pískovec, umělý kámen, odstraňování nátěrů ze dřeva, matování skla - tlak cca 3 bar) až po tzv. »pískové mytí«, kdy zvětšením podílu vody ve směsi a snížením tlaku na 1 bar je možno pískovat tak měkké materiály, jako je např. travertin.

Přes výše popsané vlastnosti, mezi nimiž vyniká především všestrannost jejich použití, schopnost důkladně vyčistit a přitom nepoškodit otryskávaný povrch a vysoká výkonnost, se u nás torbo® tryskače uplatnily hlavně u firem, které se zabývají sanací betonu přesto, že právě v tomto oboru je silný konkurenční tlak jiných technologií.
Přitom jejich uplatnění je mnohem širší – mimo jiné např. při přípravě štukových fasád pro konečné nátěry. Současně se tryskáním prověří kvalita přídržnosti štukové vrstvy.
Zjednodušeně se dá říct, že když štuková vrstva »vydržela« tryskání, je jistota, že její soudržnost s jádrovou omítkou je dostatečná a zhotovitelská firma může mít jistotu, že na takto připravený podklad může bez obav nanášet nátěrové hmoty a že odevzdávané dílo bude vykazovat proklamovanou životnost. Navíc mám z praxe prověřeno, že se tento postup uplatní i při odstraňování malířských barev v interiéru. Konkrétní objekty, které byly pro aplikaci fasádních nátěrů připraveny otryskáním torbo® přístroji mimo jiné patří:
• příprava fasády domu »U Jonáše« v Pardubicích;
• přízemí fasády objektu Pařížská č. 7, Praha 1;
• budova Senátu v Praze;
• fasáda objektu na nám. Franze Kafky č. 7, Praha 1.

Jedním z dalších možných okruhů uplatnění torbo® přístrojů je příprava fasád pro zateplování objektů kontaktním způsobem. O použitelnosti torbo® přístrojů při tryskání téměř uměleckého charakteru svědčí v současnosti prováděná zakázka pro jeden pražský veslařský klub, a to odstraňování laku z vnitřku cvičné závodní lodi. Po prezentaci pro společnost STOP, konané v květnu roku 2003, jsou torbo® přístroje – po předchozím souhlasu pro každý jednotlivý případ – akceptovány i Státním ústavem památkové péče.
Mohou se tedy uplatnit i při sanacích a čištění památkových objektů. Závěrem bych chtěl podtrhnout odlišný přístup majitelů zahraničních firem. Ve státech západní Evropy je docela obvyklé, že torbo® přístrojem jsou vybaveny malířské a natěračské firmy třeba jen se čtyřmi zaměstnanci – v případě, že se vyskytne zakázka i menšího rozsahu, je firma vybavena výkonnou technologií a je-li to nutné, je připravena okamžitě zahájit práce. U nás je bohužel obvyklé, že i velké a finančně silné firmy považují nákup technologie až za poslední v úvahu připadající možnost. Přístroje jsou certifikovány dle zákona č. 22/1997 Sb.

Shrnutí předností:
• snížení prašnosti o 95%;
• mobilnost;
• všestrannost;
• ekonomičnost provozu;
• možnost pasivovat povrch ocelových konstrukcí.



Autor: Ing. Ladislav Janča
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek